cvetlični med

Cvetlični med boljši od belega sladkorja?

Zanimivosti

Vse dokler beli sladkor ni začel izpodrivati medu, je bil med edino naravno sladilo, ki so ga ljudje uporabljali v preteklosti. Ko ljudje slišimo besedo cvetlični med ali drugo vrsto medu, si predstavljamo tekočo sladko maso, ki jo najrajši namažemo na kruh ali dodamo v domači čaj. Zadnja leta pa je med popularen zaradi različnih zdravilnih lastnosti, ki so jih potrdili strokovnjaki. Vsebuje veliko hranilnih snovi in vsekakor ja, je nepogrešljiv nadomestek za navaden beli sladkor!

Razlika med cvetličnim medom in sladkorjem

Sladkor je živilo, ki spada v skupino ogljikovih hidratov. Kemijsko ga imenujemo tudi saharoza, spada v skupino disaharidov. Beli sladkor je rafinirani sladkor, ki v suhi snovi vsebuje 99,5 % oziroma več saharoze. Saharozo pridobivajo iz sladkorne pese in sladkornega trsa. Sladkor predstavlja pomembno sladilo in del naše prehrane, ker naredi hrano zelo okusno, telesu pa daje več energije, ampak za kratek čas. Eden izmed vzrokov zakaj narašča debelost ljudi po svetu, je prav beli sladkor. Vsebuje namreč veliko kilokalorij oziroma ima veliko energijsko vrednost. Poleg debelosti povzroča tudi sladkorno bolezen, zobno gnilobo, oslabljen imunski sistem, hiperaktivnost pri otrocih, odvisnost in srčne bolezni. Lahko rečemo, da je sladkor na nek način hranilno zelo prazno živilo, saj nam razen energije na kratek rok, ne da nič koristnega za naše telo.

Cvetlični med je ena od številnih vrst medu. Je zelo priljubljena vrsta medu v domači kuhinji, vsebuje široko paleto hranilnih snovi in je primeren za vso populacijo, za odrasle, otroke, starejše, nosečnice, športnike, bolnike. Je svetel med, ki je po svojih lastnostih lahko zelo različen. Njegove lastnosti so odvisne od vrste rastline, na kateri čebele nabirajo nektar oziroma medičino, ki jo predelajo v cvetlični med. Po okusu je precej sladek in ima rahlo pekoč priokus po sladkem. Lahko precej hitro kristalizira. Med vsebuje največ enostavnih sladkorjev kot sta glukoza in fruktoza. Cvetlični med vsebuje več glukoze, prav zato se lahko hitreje strdi.

Zaradi sestavin je cvetlični med bolj zdravo živilo kot sladkor

Problem, ki ga ima naše telo je, da če hoče saharozo uporabiti kot vir energije, jo mora prvo razgraditi v glukozo in fruktozo. To sta enostavna sladkorja. V procesu razgrajevanja saharoze v enostavne sladkorje so prisotni posamezni encimi, porabljajo se vitamini in minerali. Ti so za naše telo nujno potrebni. Zanimivo je, da medičina prav tako vsebuje precej saharoze, vendar že čebele dodajo nekatere svoje encime in s tem uredijo razgradnjo saharoze v glukozo in fruktozo. Na takšen način opravijo del naloge namesto našega telesa. Sladkor vsebuje le sladkor, ki je samo vir energije, cvetlični med pa vsebuje poleg enostavnih sladkorjev tudi druge koristne snovi za naše telo kot so encimi, vitamini, minerali, hormoni. Vse našteto naše telo potrebuje za svoje normalno delovanje. Zaradi svojih sestavin je torej med veliko boljše in bolj zdravo živilo kot navaden sladkor.
Navsezadnje podjetja med proizvodnjo sladkorja uporabljajo razne kemikalije in ko ga čistijo, tudi odstranijo vse minerale, vitamine in vlaknine, torej vse kar je dobro. Na koncu ostane prazen sladkor brez vrednosti. Veliko ljudi misli, da je rjavi sladkor bolj zdrav od belega sladkorja. Rjavi sladkor ni bolj zdrav, edina minimalna razlika je, da rjavega malo manj prečistijo kot belega. V nasprotju z omenjenim je cvetlični med popolnoma naravno živilo, ki mu ničesar ne dodajamo in ne odvzemamo, nima nobenih konzervansov, barvil, ampak vsebuje veliko antioksidantov. Zaradi tega deluje protimikrobno.

Med je nesramno okusen in prijazno zdrav

S cvetličnim medom ali katerokoli drugo vrsto medu lahko v celoti nadomestimo uporabo sladkorja. Med lahko vključimo v raznovrstne jedi in pijače. Ne samo, da si z njim sladkamo čaj ali kavo, z njim lahko sladkamo tudi sadne napitke, razne kaše, mlečni riž, sladoled, sadne solate. Zelo okusen je tudi v jogurtu, skuti ali palačinkah, na kruhu z maslom pa ga tako ali tako že vsi poznamo. Pri peki peciva lahko sladkor prav tako zamenjamo za med. Če uporabljate recepte s sladkorjem , vzemite namesto sladkorja malo manjšo količino medu kot je predpisanega sladkorja. Razlog tiči v tem, da je cvetlični med slajši in vsebuje več vode kot sladkor. Peciva z medom ostanejo tudi dalj časa sveža in se ne drobijo. Pri peki peciva z medom priporočamo, da pecivo pečete pri manjši temperaturi, da vam prekomerno ne porjavi.

Ne samo cvetlični med, tudi vsi ostali čebelji pridelki so pomembni naravi darovi, ki imajo veliko zdravilnih lastnosti. Krepijo nam imunski sistem in zdravje nasploh. Pomembno je, da se zavedamo, da če čaj sladkamo z navadnim sladkorjem, s tem dosežemo le kratek občutek energije in sladkosti. V primeru sladkanja čaja z medom pa dobimo veliko več kot le naravno prisotni sladkor, in sicer vitamine, minerale, encime, beljakovine in druge za telo koristne snovi. Cvetlični med najdete tudi v naši spletni trgovini Medeni zaklad in ni samo nesramno okusen ter prijazno zdrav, ampak tudi domač in slovenski.

Avtor prispevka: Polonca Škodnik