fizioterapija

Fizioterapija – rešitev za bolečine v hrbtu

Zdravje

Danes so bolečine v hrbtu so zelo pogosta težava, saj se na splošno manj gibamo in večino dneva presedimo. Z bolečinami v hrbtu ali križu se vsaj enkrat v življenju sooči do 80 odstotkov ljudi. Najpogosteje se pojavljajo med 35. in 55. letom starosti, vendar pa to ni pravilo. Pri nekaterih se pojavijo že v mladosti, pestijo tudi starejše prebivalstvo, še posebej pogoste so pri osebah s čezmerno telesno težo in pri nosečnicah. Fizioterapija igra ključno vlogo pri obvladovanju bolečin v hrbtu, saj ponuja različne terapije za lajšanje bolečin ter izboljšanje funkcionalnosti hrbtenice. V nadaljevanju bomo spoznali terapije, ki pomagajo pri odpravi bolečin v hrbtu in uspešno rešujejo tudi druge bolečine.

Tecar fizioterapija

Tecar fizioterapija je sodobna oblika elektroterapije, ki temelji na uporabi energije visokofrekvenčnih radijskih valov. Ta fizioterapija deluje na principu generiranja električnega polja, ki prodre globoko v tkivo, kar spodbuja naravne procese celjenja. Kapacitivna komponenta terapije se osredotoča na površinska tkiva in kožo, s čimer povečuje prekrvavitev, zmanjšuje otekline in spodbuja naravne obrambne mehanizme telesa. Druga resistivna komponenta z valovi prodira v mišice, kite in sklepi, kar omogoča povečanje presnove in sproščanje napetosti v mišicah.

Pri katerih bolezenskih stanjih jo uporabljamo

Tecar terapija je vsestranska fizioterapija in se uspešno uporablja za zdravljenje različnih bolezenskih stanj. Med njimi so športne poškodbe, degenerativne bolezni, bolečine v hrbtu in vratu, edemi ter revmatične bolezni. Fizioterapija pomaga športnikom pri hitrejšem okrevanju, zmanjšuje bolečino in izboljšuje gibljivost pri osteoartritisu, pospešuje rehabilitacijo po kirurških posegih, ter sprošča napete mišice in lajša bolečine v hrbtu in vratu. Prav tako fizioterapija zmanjšuje otekline po poškodbah ter lajša bolečine in vnetja pri revmatoidnem artritisu.

Kako in kje poteka terapija

Tecar terapija je neinvaziven postopek, pri katerem pacient občuti toploto, ki je popolnoma neboleča. Trajanje in pogostost terapij se prilagajata individualnim potrebam in stanju pacienta. Pri Centru Vitalizacije verjamejo, da je Tecar terapija pomemben del celostnega pristopa k zdravljenju. S sposobnostjo spodbujanja naravnih procesov celjenja in lajšanja bolečine pacientom fizioterapija omogoča hitrejše in učinkovitejše okrevanje. Če se soočate z bolečino, poškodbo ali drugimi bolezenskimi stanj obiščite Center Vitalizacije, kjer vam bodo pomagali najti pravo rešitev za vaše bolečine.

Fizioterapija in vakuumska elektroterapija

Fizioterapija se izvaja tudi z vakuumsko terapijo, ki velja za inovativno terapijo. Ker združuje pozitivne učinke srednjih frekvenčnih in nizko frekvenčnih tokov, omogoča stimulativni učinek v globljih tkivih že ob minimalnem draženju kože. Terapija deluje protibolečinsko, protivnetno ter pospešuje regenerativne procese v poškodovanih tkivih in živcih. Vakuumska elektro fizioterapija prinaša številne koristi, kot so zmanjšuje bolečine pri akutnih in kroničnih bolečinah, izboljša prekrvavitev, sproščanje mišic ter zmanjšuje otekline in vnetja. Pomaga tudi pri hitrejšem okrevanju po poškodbah in operacijah ter izboljšuje gibljivost sklepov, kar prispeva k splošnemu izboljšanju počutja.

Kako in kje poteka terapija

Vakuumska elektro fizioterapija se uspešno uporablja za zdravljenje športnih poškodb, degenerativnih bolezni, bolečin v hrbtu in vratu, edemov in revmatičnih obolenj. Med terapijo, ki jo izvaja usposobljen fizioterapevt, pacient občuti prijetno toploto brez bolečin. Trajanje terapije in število sej sta prilagojena potrebam in stanju pacienta. V Centru Vitalizacije verjamejo, da vakuumska elektro fizioterapija ključnega pomena pri doseganju optimalnega zdravja in počutja pacientov, saj omogoča hitrejše in učinkovitejše okrevanje. Če se spopadate z bolečino, poškodbo ali drugimi boleznimi, jih obiščite, kjer vam bodo pomagali najti pravo rešitev za vaše individualne potrebe.

Fizioterapija in laserska terapija

Laserska terapija temelji na uporabi svetlobe visoke intenzivnosti, kjer laserska svetloba s posebno valovno dolžino prodira v tkiva, se absorbira in sproži različne biokemične reakcije. Laserska svetloba se absorbira v ciljnih tkivih, ki so poškodovana ali prizadeta zaradi bolezni. To spodbuja celične procese, vključno s povečano proizvodnjo energije (ATP), ki jo celice uporabljajo za regeneracijo in obnovo. Poleg tega laserska svetloba zmanjšuje vnetje z zaviranjem vnetnih mediatorjev in pospešuje razstrupljanje prizadetih tkiv. Svetloba tudi pospešuje rast in delitev celic, kar pospešuje obnovo in celjenje tkiv, ter deluje na živčne končiče in sprošča endorfine. Endorfini so naravni bolečinski zaviralci, kar pomaga zmanjšati občutek bolečine. Fizioterapija z lasersko terapijo povečuje pretok krvi v tkivih, izboljšuje obseg gibov v sklepih, zmanjšuje mišično napetost in prispeva k izboljšanju mišične mase.

Kako in kje poteka

Laserska terapija je neboleča in varna. Terapevt uporablja lasersko napravo, ki jo natančno usmerja na prizadeto območje, ne da bi pri tem povzročil neprijetne občutke ali poškodoval tkiva. Pozitiven občutek jih večina doživi že po nekaj sejah, čeprav je končni rezultat odvisen od vrste bolezni ali poškodbe. Če želite izvedeti več o laserski terapiji in kako vam lahko pomaga pri okrevanju, obiščite Center Vitalizacije. V centru vam bodo z veseljem predstavili njene prednosti. Laserska fizioterapija se uspešno uporablja za obravnavo številnih bolezenskih stanj, vključno s športnimi poškodbami, osteoartritisom, bolečinami v hrbtu in vratu ter rehabilitacijo po operaciji.

Fizioterapija ponuja številne metode, pri katerih s pravilnim in doslednim izvajanjem fizioterapevtskih metod lahko pacienti dosežejo znatno zmanjšanje bolečin v križu, izboljšanje gibljivosti ter boljšo kakovost življenja.