Enostavna izdelava ognjičeve kreme v treh korakih

Moda in lepota

V najhladnejšem delu leta se verjetno še posebej trudite, da zavarujete kožo pred nizkimi temperaturami in vetrom. Dobra rešitev za to so kreme, vendar so zares dobre in učinkovite kreme pogosto drage, poleg tega pa vsebujejo sestavine, ki za kožo niso ravno najboljše. Naravno kremo z mnogimi pozitivnimi učinki si lahko izdelate kar sami doma, pri tem pa uporabite čudežno rastlino – ognjič.

Za kaj se uporablja ognjičeva krema?

Glavna sestavina ognjičeve kreme je ognjič oziroma ognjičevo olje. Ognjiču pripisujejo mnogo pozitivnih in zdravilnih lastnosti. Zdravil naj bi akne in različne kožne težave, na primer ekcem, ognjičevi pripravki pospešujejo celjenje ran in kot takšne se jih uporablja tudi v boju proti luskavici. Ognjičeva krema naj bi pomagala zdraviti izpuščaje, ki se lahko pri majhnih otrocih pojavijo zaradi nošenja plenic.

Mešanica voska in karitejevega masla pa bo vašo suho in poškodovano kožo nahranila in ji dala zaščitni sloj, ki v zimskih razmerah pride še posebej prav.

Opozorilo: Marsikje boste naleteli na trditve, da je ognjičeva krema uporabna tudi kot sredstvo proti zaščiti pred sončnimi opeklinami. Čeprav naj bi tovrstne kreme vsebovale rahel zaščitni faktor, ta trditev ni podprta z dokazi, zato raje posezite po kremi, kupljeni prav za ta namen.

Ste morda alergični na ognjičevo kremo ali na katero od spodaj navedenih sestavin? Če želite preveriti in se izogniti neprijetni reakciji, kremo za začetek nanesite na majhen predel kože, na primer na notranjo stran zapestja. Če se bo v nekaj minutah po nanosu pojavila reakcija, na primer izpuščajčki in rdečica, kreme ne uporabljajte.

Enostaven recept za izdelavo ognjičeve kreme

Ognjičeva krema je izjemno enostavna za pripravo. Potrebujete le tri sestavine, cel postopek pa lahko izvedete v treh korakih.

Za izdelavo ognjičeve kreme boste potrebovali:

250 ml ognjičevega olja

Tri do štiri žlice voska (čebeljega ali organskega sojinega voska)*

Dve žlici karitejevega masla

Postopek:

  1. Na parni kopeli* stopite vosek in karitejevo maslo.
  2. Dodajte ognjičevo olje.*
  3. Mešanico olj in voska prelijte v kozarčke s pokrovom.

Kadarkoli, preden vašo novo kremo prelijete v kozarčke, lahko dodate tudi nekaj kapljic poljubnega esencialnega olja za dišavo.

ognjiceve-kreme-1

Opombe:

*Razmerje tekočega olja proti trdnem olju in vosku lahko prilagodite glede na to, kako trdna oziroma tekoča želite, da je vaša ognjičeva krema.

*Parna kopel: v posodo, primerno za na štedilnik, nalijete vodo in vanjo postavite drugo posodo, ki naj bo dovolj široka, da se ne bo dotikala dna posode, vendar naj bo vode v prvi posodi dovolj, da bo druga posoda potopljena do polovice. Olje in vosek date v drugo posodo.

*Ognjičevo olje lahko kupite ali ga pripravite sami: sveže cvetne liste ognjiča v kozarcu za vlaganje prelijte z visokokakovostnim olivnim oljem. Kozarec dobro zaprite in ga za dva do štiri tedne postavite nekam, kjer vam ne bo v napoto. Poskusite v kozarec stisniti čimveč cvetnih listov ognjiča, ko jih prelijete z oljem, pa naj bodo v njem popolnoma potopljeni, saj lahko listi, ki so izpostavljeni zraku, začnejo plesneti. V kozarec lahko dodate tudi kakšno stekleno utež, ki bo liste držala pod gladino olja.

Kako hraniti ognjičevo kremo?

Ognjičeva krema, ki jo uporabljate, se bo najbolje obdržala sobni temperaturi, da se vosek in maščoba ne strdita, saj bo v nasprotnem primeru kremo zelo težko mazati. Če ste pripravili več kozarcev, imejte enega pri sebi, ostale pa pospravite na temen, hladen kraj. Tako bo krema ostala dobra več let.

Ognjičeva krema je odlično mazilo za neizprosne zimske razmere, poleg tega pa ima tudi številne druge pozitivne lastnosti. Ker zanjo potrebujete malo sestavin in malo časa, res ni razloga, da se ne bi čimprej lotili izdelave. Lahko jo pripravite tudi kot božično darilo za najdražje.