Prava izbira akumulatorskega vrtalnika glede na namen uporabe

Vse za dom

Hikoki, vodilno podjetje na področju razvoja akumulatorskih strojev, je prvo razvilo akumulatorski vrtalnik z brezkrtačnim motorjem. Njihovi stroji so postali prvi, ki so bili vodoodporni (zaščita IP 56) in prvi, ki so imeli vgrajene limitatorje porabe v baterijah. Danes so baterijski vrtalniki in baterije vedno naprednejši, zlasti v Li-ion tehnologiji. Kapacitete baterij za vrtalnike so lahko 4,0 Ah, 5,0 Ah in celo 20,0 Ah, kar omogoča intenzivno delo ves dan brez potrebe po polnjenju.Prednosti akumulatorskih vrtalnikov

Akumulatorski vrtalniki imajo številne prednosti, med njimi brezkrtačni motor, vgrajeno LED lučko za boljšo vidnost delovne površine, gumiran in ergonomsko oblikovan ročaj ter varnostni mehanizem in sistem proti tresenju in vibracijam. Brezkrtačni motor pa ima svoje prednosti, med katerimi so nižji stroški vzdrževanja, daljša življenjska doba, večji navor in manjše trenje. Brezkrtačni motorji, ki jih najdemo v akumulatorskih vrtalnikih, imajo številne prednosti. Nekateri strokovnjaki trdijo, da ima ta vrsta motorjev lahko kar dvakrat daljšo življenjsko dobo. Poleg tega pa se lahko baterije z brezkrtačnimi motorji napolnijo v samo 22 minutah, kar omogoča hitro in učinkovito delo.

Akumulatorski vrtalnik
Akumulatorski vrtalniki so partnerji pri vsakem projektu.

Pomembnost baterijskega vrtalnika v domu

Akumulatorski vrtalnik je skorajda nepogrešljivo orodje v vsakem domu, čeprav morda niso vsi navdušeni domači mojstri. V primerih, ko ometi ali betonske stene ne omogočajo preprostega zabijanja v steno, je potrebno predhodno izvrtati luknjo, vstaviti stenski vložek in pravilno priviti vijak.

Različne uporabe električnih vrtalnikov

Ko govorimo o električnih vrtalnikih, v resnici govorimo o različnih vrstah električnih orodij, ki imajo svoje specifične lastnosti in zahteve. Akumulatorski vrtalnik omogoča izvajanje treh različnih nalog, ki prinašajo raznolike in včasih celo nasprotujoče si zahteve: vrtanje v druge materiale, vrtanje v trde materiale, kot sta beton in kamen ter vijačenje vijakov. Še posebej prva in zadnja naloga se precej razlikujeta, kar pomeni, da ni enega samega modela vrtalnika, ki bi zanesljivo opravljal obe nalogi s popolno učinkovitostjo. Zato je pomembno, da pred nakupom dobro razmislimo, ali bomo z orodjem pretežno vrtali ali vijačili ter ali se bomo spoprijeli z lesom ali betonskimi stenami.

Kako izbrati akumulatorski vijačnik in akumulatorski vrtalnik?

Baterijski vijačnik je v resnici malce manj močno orodje kot akumulatorski vrtalnik. Tako akumulatorski vijačnik kot akumulatorski vrtalnik sta vsestranski orodji, ki ju je mogoče uporabiti za več namenov, vključno z vrtanjem, vijačenjem in celo mešanjem barv. Dodatki omogočajo tudi uporabo obeh orodij kot brusilnika. Osnovni del obeh orodij je akumulator, ki nadomešča električni kabel in služi kot vir energije. Pri izbiri je najpomembnejše merilo napetost, ki določa moč vrtanja (vrednost navora). Na trgu so baterije z napetostjo od 3,6 V do 36 V, kar vpliva na zmogljivost vrtalnika.

Če želite nadomestiti običajni izvijač, je priporočljivo izbrati akumulatorski vijačnik z napetostjo v območju med 3,6 V in 10,8 V. Ta vijačnik je namenjen sestavljanju pohištva ali delu z elektroniko, saj olajša delo in preprečuje žulje, ki bi jih dobili z navadnim izvijačem. Vijačni nastavki se pri tem vijačniku zategnejo s šesterokotnikom, zato ni primeren za vrtanje.

Akumulatorski vrtalnik
Danes so akumulatorski vrtalniki nepogrešljivo orodje v vsakem domu.

 

Če iščete akumulatorsko orodje, ki bo uporabno v celotnem stanovanju, potem je prava izbira akumulatorski vijačnik z napetostjo med 10,2 V in 14,4 V. Poleg vijačenja lahko z njim izvrtate manjše luknje v mehke materiale, kot so les ali plastika. Vendar pa ta vsestranski pomočnik ni dovolj močan za zahtevnejše vijačenje z vijaki večjega premera ali vrtanje v kovino.

Izberite močan akumulatorski vrtalnik za mojstre

Če pa želite pravo orodje za mojstre, potem je najbolje izbrati akumulatorski vrtalnik z napetostjo 14,4 V in več. S takšnim vrtalnikom boste lahko prebili panele in opeko ter izvrtali širše in globlje odprtine tudi v mehkejših materialih. Po navadi so ti vrtalniki opremljeni tudi z udarnim kladivom ter visokim vrtilnim momentom, ki omogoča tudi privijanje velikih vijakov. Ta akumulatorski vrtalnik bo zadovoljil bolj zahtevne mojstre, na primer pri obnovi hiš.

Zmogljivost akumulatorja vpliva na vzdržljivost

Za dolgoročno vzdržljivost pri delu je pomembna zmogljivost akumulatorja, ki se meri v amperskih urah (Ah). Minimalna zmogljivost za zadovoljivo delovanje je običajno 1,5 Ah, baterije z manj zmogljivosti se hitro izpraznijo. Visokozmogljivi akumulatorji lahko dosežejo 3 do 4 Ah. Če želite zagotoviti daljšo kontinuirano uporabo, lahko razmislite o nakupu vrtalnika z dvema akumulatorjema. Tako lahko enega zamenjate, ko se izprazni, in nadaljujete delo. Natančno določanje dolžine delovanja v urah je težko, saj je odvisno od načina uporabe, materiala itd. Kot primer lahko navedemo, da bo baterija z zmogljivostjo 2 Ah omogočila približno 15 minut neprekinjenega vrtanja v les.

Različne vrste baterij

Na trgu obstajajo različne vrste baterij za akumulatorske vrtalnike. Ena od njih je NiCd (nikelj-kadmij) baterija. To je najstarejša in najtežja vrsta baterij. V primerjavi z nekaterimi sodobnejšimi vrstami imajo manjšo zmogljivost. Prav tako so podvržene samopraznjenju in zahtevajo več vzdrževanja, da ohranijo svojo učinkovitost. Kljub temu so zelo vzdržljive in lahko prenesejo veliko število ciklov polnjenja in praznjenja.

Baterije tipa NiMH (nikelj-metal hidrid) so lahko do dvakrat bolj zmogljive kot NiCd baterije, vendar pa se pogosto kažejo z nižjo napetostjo. Imajo daljšo življenjsko dobo v primerjavi z NiCd baterijami. Li-ion (litij-ionske) so najnovejše in najbolj napredne baterije, ki zagotavljajo največjo zmogljivost in imajo nizko težo. Li-ion baterije se ne samopraznijo in ni pomembno, če jih ne uporabljate dlje časa. Imajo tudi elektronski sistem, ki preprečuje popolno praznjenje baterije. Li-ion baterije prevladujejo na trgu danes.

Lokacija akumulatorja

Večina akumulatorskih vrtalnikov ima baterijo v prostoru pod ročajem. Če pričakujete, da boste pogosto vrtali na težko dostopnih mestih, je smiselno razmisliti o vrtalniku, ki ima baterijo v ročaju. Na ta način boste imeli več svobode pri delu, saj vas akumulator ne bo oviral.

Akumulatorski vrtalnik
Akumulatorski vrtalniki združujejo vrhunsko tehnologijo.

 

Hitrost vrtenja in njena vloga

Pri izbiri akumulatorskega vrtalnika je pomembna tudi hitrost vrtenja. Če boste vrtali v trše materiale, kot so opeka, paneli ali les, potrebujete akumulatorski vrtalnik z dvema hitrostma. Višja hitrost je primerna, da se luknja ohrani čista, brez luščenja. Nižja hitrost je priporočljiva za vrtanje v kovino, da se prepreči pregrevanje svedra. Za občasno vijačenje in vrtanje v mehkejše materiale, kjer ni tako pomembno, če je luknja nekoliko razcefrana, je hitrost približno 600/min zadostna. Zahtevnejši uporabniki lahko izberejo vrtalnike s hitrostjo med 1200 in 1500/min.

Dodatne lastnosti, ki jih je treba upoštevati

Če želite brezskrbno vrtati v trd zid, je priporočljivo izbrati udarni vrtalnik. Vendar pa dandanes obstajajo tudi naprave brez udarnega kladiva in visokih zmogljivosti, ki omogočajo vrtanje v trde materiale. Močnejši vrtalniki so običajno tudi težji. Če boste akumulatorski vrtalnik uporabljali doma, kjer ga bodo uporabljali tudi ženske ali starejši, je pomembno upoštevati težo naprave. Lažji vrtalniki so bolj priročni za dolgotrajno neprekinjeno delo. Prav tako je koristno, da ima vrtalnik ročaj s protizdrsno gumo, ki pomaga preprečevati poškodbe.

Glava vrtalnika je del, kamor pritrdite svedre in druge dodatke. Danes je najbolj pogosta hitrovpenjalna glava, ki omogoča hitro menjavo dodatkov. Za širšo uporabo je primerna glava z največjim premerom vsaj 13 mm. Če boste vrtali v temnih prostorih ali kotih, poiščite akumulatorski vrtalnik z vgrajeno lučjo, ki bo osvetlila delovno območje. LED dioda lahko zagotovi dobro osvetlitev tudi v temnih pogojih. Vsak akumulatorski vrtalnik mora imeti priložen polnilnik za baterijo. Pri dolgotrajnem delu je pomembno, kako hitro polnilnik napolni baterijo. Polnilniki hitrejšega polnjenja imajo sposobnost, da baterijo v akumulatorskem vrtalniku napolnijo že v zgolj pol ure.

Primeren izbor glede na namen uporabe

Ko se odločate za nakup vrtalnika, je pomembno, da upoštevate, za kakšen namen ga boste uporabljali. Za občasno vrtanje ni potrebe po vrtalniku z napetostjo 18 V in udarnim kladivom. Po drugi strani pa ne pričakujte čudežev od akumulatorskega vijačnika z napetostjo 3,6 V in 600 vrtljaji na minuto. Prilagodite izbiro vrtalnika svojim potrebam in pričakovanjem glede na delo, ki ga boste opravljali.