Avto tepihi

Avto tepihi poskrbijo za udobje vašega vozila

Avtomobilizem

Vozniki avtomobilov, ali ste se že kdaj vprašali, kaj lahko sami naredite, da bo vaš avtomobil že na pogled negovan? Zagotovo v tem trenutku razmišljate o lakiranju, poliranju in čiščenju zunanjih površin vašega vozila. Toda odgovor se skriva v notranjosti. Notranjost avtomobila je ogledalo lastnika pravijo nekateri. Kaj pa, če se v tem res skriva nekaj resnice? Skrbno izbrani avto tepihi so lahko pomemben korak k boljšemu vtisu, ki ga sopotniki v vašem avtomobilu dobijo o vas kot lastniku.

Kakšen je sploh smisel avto tepiha?

Z gotovostjo lahko trdimo, da je uporaba avto tepihov v stalnem porastu in le malokdo si lahko predstavlja vožnjo brez njih. Predstavljajte si vroč poletni dan, ko vas na prostem preseneti nevihta. Popolnoma premočeni, po sreči pa še blatni, pritečete do avtomobila in kaj potem? Večina vas zagotovo takoj vstopi in se pred dežjem na tak način zaščiti. Nekaj pa mora v taki situaciji zaščititi tudi notranjost vašega vozila.

Avto tepihi so pomemben element notranjosti vašega vozila, ki na eni strani zagotavlja zaščito in lažje čiščenje notranjosti vašega vozila, po drugi strani pa lahko ustrezno izbrani tepihi prispevajo tudi k večji varnosti. Avto tepihi imajo v vozilu tudi vlogo pri zadrževanju toplote, ki bi sicer skozi kovinske dele avtomobila uhajala zlasti v hladnejših mesecih leta.

avto-tepihi-1

Katere avto tepihe izbrati?

Avto tepihi so v osnovi sestavljeni bodisi iz tekstilu podobnih materialov ali pa gume. Tekstilni avto tepihi so izdelani iz tekstila, običajno gre za polipropilen. Taki tepihi so trpežni in na otip mehki. Za njihovo vzdrževanje običajno zadostuje uporaba sesalnika. Če sesalnik ne zadostuje, je potrebno madeže (npr. blata) odstraniti s pomočjo kozmetike za nego avtomobila, ki zajema uporabo šampona in ostalih pripomočkov za nego notranjosti avtomobila. Po odstranitvi madeža avtomobil ponovno posesamo.

Na drugi strani imamo gumijaste avto tepihe. Ti so običajno odporni ter izdelani po meri in jih na trgu kupujemo glede na znamko in tip vozila, zato se popolnoma prilegajo izbranemu vozilu. Gumijasti tepihi so prepoznani po posebni oblikovanosti, ki med drugim poveča tudi zadrževalne lastnosti za vodo in umazanijo, zaradi česar je zagotovljena še večja zaščita pred prelivanjem morebitnih tekočin. Za večjo varnost uporabe tepihov poskrbijo pritrdilni čepi s katerimi tepih namestite v predviden položaj. Po namestitvi s pritrdilnimi čepi se tepih ne bo več gibal, kar prepreči morebiten vpliv tepiha na upravljanje avtomobila med vožnjo. Pri izbiri gumijastih tepihov bodite pozorni, da izberete tepihe, ki nimajo ostrih robov, pač pa ravne linije, saj boste na ta način lažje odstranjevali morebitno umazanijo.

Pogosto se uporabniki bojijo izbrati gumijaste avto tepihe, saj se bojijo neprijetnega vonja po gumi. Pri tem moramo poudariti, da kakovostni gumijasti avto tepihi ne oddajajo vonja po gumi. Pri nakupu bodite pozorni na posebne certifikate, ki potrjujejo kakovost izbranih tepihov. Pozorni bodite na izbiro naravnih materialov, ki so prijetnega vonja, odlikuje pa jih tudi dolga življenjska doba.

Skrb in nega gumijastih avto tepihov

Nega gumijastih tepihov je v primerjavi s tekstilnimi manj zahtevna. Tepihi z ravnimi linijami so oblikovani na način, da je umazanijo povsem enostavno odstraniti. Za čiščenje lahko uporabite navadno vodo, lahko pa izberete posebno čistilo, ki omogoča suho čiščenje brez uporabe vode.

Zamenjava avto tepihov

Avto tepih ima tako kot podobno kot ostali proizvodi omejeno življenjsko dobo. Ta je odvisna od kakovosti izbranih materialov tepiha, pa tudi od naše uporabe in z njo vezane obrabe. Običajno se najhitreje obrabi voznikov tepih, sledi tepih na sovoznikovem mestu ter nazadnje tepihi v zadnji vrsti. Ko menjate tepihe, je smiselno, da zamenjate vse hkrati, trg pa ponuja tudi možnost menjave samo sprednjih.

Da bi zagotovili daljšo življenjsko dobo avto tepiha, je potrebno skrbeti za redno čiščenje in vzdrževanje tepihov, sočasno pa je potrebno poskrbeti za izbiro kakovostnih materialov. Nekakovostni tepihi se bodo obrabili hitreje, posledično bodo potrebne pogostejše menjave tepihov, kar bo pomembno vplivalo tudi na vaše finančne izdatke. Kakovost je torej nekaj, v kar se izplača več vložiti na začetku.