kompresor

Vsestranski kompresor za vsesplošno uporabo

Vse za dom

Popolnoma nič se ne spoznamo na kompresorje. Niti malo. Ko nam je znanec rekel, da bomo s kompresorjem lažje in lepše prebarvali naša stara garažna vrata, smo ga samo debelo pogledali. Do sedaj nam je za takšna opravila zadostoval čopič.

Vendar se dobrega nasveta nikoli ne branimo. In če bo kompresor hitreje opravil zamudno delo, bomo samo še bolj zadovoljni.
Ker smo radovedni, smo se takoj lotili raziskovanja. Zdaj nas zanima vse. Tudi smiselnost nakupa kompresorja, s katerim bomo opravili čim več domačih opravil.

Kaj je kompresor?

Kompresor je delovni stroj z zelo vsestransko uporabo. Je izjemno koristna naprava tako za domačo kot za industrijsko uporabo. Za delovanje potrebuje energijo, največkrat elektriko, ki se v stroju spremeni v tlačno energijo. Z stiskanjem zraka se dviguje njegov tlak.

Glavni deli kompresorja so: bat, elektromagnetni ventil, manometer, tlačne lopatice, regulator tlaka, nepovratni ventil, varnostni ventil, tlačno stikalo, zračni filter, gibljiva cev, jermenica, zaščita jermenice, kolesa, elektromotor.

Kompresorje uporabljamo povsod, kjer potrebujemo stisnjen zrak pri orodjih kot je kompresna žaga, barvna pištola, pištola za razpihovanje, paintball puška, za polnjenje pnevmatik, peskanje,… S pištolo za razpihovanje je kompresor uporaben pri čiščenju doma, za napihovanje žog, bazenov, pnevmatik,…
Kompresorjeve uporabne lastnosti s pridom koristijo tudi zobozdravniki v svojih ambulantah.

kompresor

Kakšni kompresorji so na razpolago?

Na splošno delimo kompresorje na prostorninske in pretočne, nadalje pa na:

– batni kompresorji: eden prvih modelov, a še vedno najbolj vsestranski in učinkovit. Pri njih se energija povečuje v eni ali več stopnjah in se spreminja v tlačno energijo, ki doseže od 10 do 300 barov. Delimo jih na oljne, ki se mažejo z oljem in imajo dolgo življenjsko dobo ter brezoljne, ki so manj močni in se jih uporablja za manjša orodja.
Poleg elektrike lahko batni kompresor poganja bencin ali dizelsko gorivo in so primerni za delo na terenu.
Batni kompresorji so primerni za uporabo v avtomobilski industriji, za pogon pnevmatičnega orodja, pri proizvodnji umetnih mas, za prevoz organskih spojin,…

– lamelni kompresorji: delujejo pri zelo nizkih vrtljajih. Lamele so vstavljene v reže rotorja, ki je edini del, ki se stalno vrti. Drsijo po filmu, ki je prevlečen z oljem. Centrifugalna sila potiska lamele iz svojih rež. Z rotacijo se zmanjšuje prostornina celic ter povečuje zračni tlak.

– vijačni kompresorji: bati so v obliki vijaka. Uporabljajo se predvsem v industriji, saj so zanesljivi, kakovostni, ekonomični in primerni za dolgotrajno uporabo. So tišji od batnih kompresorjev in imajo večjo izkoriščenost vhodnega zraka. Med delovanjem skoraj ni vibracij, kompresija pa je stalna in ustaljena.

– turbinski kompresorji: ločujemo jih na radialne in aksialne kompresorje glede na rotorje z radialnimi ali aksialnimi kanali. V kanale neprekinjeno pritekata plin ali para. Z rotacijo lopatic se poveča hitrost, kinetična energija se spremeni v potencialno. Uporabljajo se v avtomobilski industriji in jim domače pravimo turbine.

– puhala: se uporabljajo za transport plinov in zraka. Uporabljajo se na čistilnih napravah, za prevoz plinov, za izpiranje filtrov v proizvodnji vode, v jeklarstvu, pri plavžih, v kemični industriji,…

– ventilatorji: uporabljajo se pri prezračevanju rudnikov, predorov, za odsesavanje praha, plinov, za kroženje zraka pri gretju in sušenju, pri hlajenju in klimatizaciji,…

– dentalni kompresorji: uporabljajo se v zobozdravstvu in laboratorijih.

Batni kompresorji so cenovno ugodnejši in imajo nižji strošek vzdrževanja, vendar so na drugi strani glasnejši kot vijačni kompresorji in se hitreje pregrejejo. Ne zagotavljajo enakomerne količine stisnjenega zraka.
Vijačni kompresorji imajo stalen pretok stisnjenega zraka, nižjo porabo in bolj tiho delovanje kot batni kompresorji. Vendar so na drugi strani cenovno manj ugodni in zanje ni priporočljivo, da preveč mirujejo.

kompresor-1

Kako izbrati primeren kompresor?

Najprej moramo določiti velikost kompresorja glede na količino porabe zraka. Velikost kompresorja, ki ga imamo namen kupiti, je odvisna od števila strojev in orodij na stisnjen zrak, ki jih že imamo in jih imamo namen uporabljati istočasno. Kvalitetnejši kompresorji so zmožni 100% obremenitve in ne potrebujejo počitka. Manj kvalitetni zmorejo samo 50% obremenitev, kar pomeni, da se morajo po 10 minutnem delu 10 minut ohlajati, da se nato v kompresorju ponovno dvigne tlak za delovanje.

S serijskimi modeli priporočajo proizvajalci pravo velikost tlačne posode. Velikosti tlačnih posod so splošne in so odvisne od potreb uporabnika ter porabe stisnjenega zraka.

Pomembno je tudi kako glasen je kompresor. V kolikor je kompresor glasnejši, je potrebno prostor zvočno izolirati, da ni preveč moteč za okolico. Izoliranje prostora zahteva dobro ventilacijo, kar je zelo težko zagotoviti, glede na potrebe delovanja kompresorja.

Veliko pozornosti je dobro posvetiti tudi mobilnosti kompresorja, da ga lahko premikamo, v kolikor to potrebujemo. Številni kompresorji imajo za ta namen nameščena kolesa.

Priročni kompresor za domačo uporabo

Ker bomo kompresor uporabljali izključno za domača opravila, smo se odločili za nakup manjšega, težkega 25 kg. Ima 24-litrsko posodo za zrak in velika kolesa za lažje premikanje. V pomoč nam bo pri pihanju, vijačenju, polnjenju pnevmatik, žog ter bazena,… Za barvanje garažnih vrat bomo dokupili kompresorsko pištolo za barvo.

Zagotavljajo nam 1 leto garancije in servis, ponudili pa so nam tudi popust, s katerim je postal nakup še bolj sprejemljiv.
Komaj čakamo, da kompresor preizkusimo.