kroglični ležaji

Nepogrešljivi deli številnih strojev in naprav

Industrija

Vsestransko rešitev s svojo čvrsto zunanjo in notranjo strukturo ter kroglicami v kletki predstavljajo kroglični ležaji. Katalog teh izdelkov je zato neprecenljiv vodnik za inženirje, vzdrževalce in druge strokovnjake, ki se ukvarjajo z njihovo izbiro, namestitvijo in vzdrževanjem. Kroglični ležaji katalog tako pokaže, da se izdelki ponašajo s preprosto obliko, robustnim delovanjem in enostavnim vzdrževanjem in so na voljo v eno- ali dvoredni izvedbi ter v odprtih in zaprtih različicah. Nizki koeficient trenja jih naredi posebej primerne za visoke hitrosti, medtem ko lahko odprti modeli vključujejo utore za tesnila in zaščito.

Ohranjanje soosnosti za daljšo življenjsko dobo

Geometrija vodilnega kanala omogoča, da modeli z globokim utorom podpirajo osno obremenitev v obeh smereh, hkrati pa tudi radialne obremenitve. Njihova prilagodljivost jih uvršča med zanesljive nosilce tako za radialne kot aksialne obremenitve. Kroglični ležaji katalog prav tako vključuje informacije, da je prilagajanje eno rednih modelov z globokim utorom omejeno, zato je ključno zagotoviti soosnost gredi in ohišja, kjer so nameščeni. Majhne neosnosti so dopustne, odvisno od obremenitve, vendar lahko večje povzročijo nepotrebno obrabo in s tem skrajšajo njegovo življenjsko dobo. V tem kontekstu je nujno ohraniti minimalne tovrstne specifikacije za njihovo optimalno delovanje.

Temperaturne meje

Kroglični ležaji katalog prav tako podrobno obravnava temperaturne meje, ki so ključne pri izbiri in uporabi. Odprti modeli so primerni za delovanje do +120 °C. Modeli s premerom D večjim od 24 mm so dimenzijsko stabilni do +200 °C. Gumijasta tesnila omogočajo uporabo pri temperaturah od -30 °C do +110 °C, vendar so modeli omejeni z mastjo in materialom tesnilnih obročev. Pločevinasta tesnila omogočajo uporabo pri temperaturah od -30 °C do +120 °C, medtem ko so modeli z ohišjem iz steklenih vlaken ojačenega poliamida primerni do +120 °C.

kroglični ležaji temperatura

Raznolikost materialov kletk za različne potrebe

Različni materiali kletk zadovoljujejo raznolike potrebe. Enoredne izvedbe običajno vključujejo jeklene pločevinaste kletke. Izvedbe s trdno medeninasto kletko so označene z oznako M, medtem ko pripona Y nakazuje kletko iz pločevinaste medenine. Dvoredni kroglični modeli pa imajo kletke iz poliamida s steklenimi vlakni (oznaka TVH). Pri izbiri je pomembno preveriti kemično odpornost poliamida na sintetične masti in maziva z dodatki EP, saj lahko stara olja in aditivi v olju vplivajo na delovanje. Enoredni modeli so najbolj pogosto uporabljeni, saj so na voljo v različnih velikostih in oblikah, prav tako pa so cenovno ugodni.

kroglični ležaji sestava

Tesnjenje za različne hitrosti

Kroglični ležaji katalog ne našteva le tehničnih podatkov, temveč prinaša tudi informacije o njihovi praktični uporabi v različnih aplikacijah. Tesnjenje je ključno za njihovo delovanje pri različnih hitrostih. Odprte izvedbe so primerne za visoke do zelo visoke hitrosti, medtem ko imajo izvedbe s pripono 2Z pločevinasta tesnila in so primerne za visoke hitrosti. Izdelki s pripono 2RSR imajo gumijasta tesnila in so primerni za zmerne hitrosti, saj so narejena iz nitril-butadein-kavčuka NBR. Ena od ključnih odločitev pri uporabi je način mazanja. Odprte izvedbe se lahko mažejo z mastjo ali oljem, medtem ko so tiste s tesnili tovarniško doživljenjsko namazani z mastjo visoke kakovosti, kar omogoča brezskrbno uporabo brez dodatnega podmazovanja.