kavne kapsule

Kavne kapsule vsebujejo najrazličnejše okusne arome

Zanimivosti

V zadnjih letih so vse bolj popularni kavni aparati, ki zagotavljajo hitro in enostavno narejeno kavo. V tovrstnih aparatih se uporabljajo kavne kapsule, ki vsebujejo odlične arome. Dobra kava namreč ne sme biti prepuščena naključju, temveč mora biti vsak korak pridelave opravljen premišljeno in z ogromno občutka. Kavne kapsule torej vsebujejo okuse, ki so odvisni od mešanice kave, teritorija pridelave, od tamkajšnjega podnebja, prsti in tudi načina pridelave. Celoten proces mora biti ustrezen in mora potekati pod najboljšimi pogoji, če želimo priti do popolne skodelice kave.

Kako se pride do zares aromatične kavne kapsule?
Kakovost pridobljene kave je odvisna od porekla kave in načina pridelave. Le najboljši teritoriji, torej tisti, ki ustrezajo strogim kriterijem, vodijo do najboljše kave. Tako na kakovost kave vplivajo prst, vremenski pogoji (temperatura, padavine, količina sonca, vlažnost,…), nadmorska višina in drugi dejavniki. Sad kavnega grma, ki raste med severnim in južnim povratnikom imenujemo »češnja«, saj je kričeče rdeče barve in ima obliko češnje. Tovrstne plodove je potrebno pobirati takrat, ko so najbolj zreli, če želimo doseči zares dobro kavo. Težava pri tem pa je, da sadovi istega drevesa zorijo z različno hitrostjo, kar pomeni, da se morajo pobirati ob različnih časih. Zato je najbolj optimalno ročno pobiranje, kjer je najlažje izločiti prezrela zrna, a je takšen način časovno zamuden in zahteva več denarja. Le redka podjetja se odločajo za ta pristop, med njimi pa je Nespresso, ki zagotavlja kakovostne kavne kapsule.

Okus kave je odvisen od kakovosti kompozicije mešanic
Pri mešanju kave gre za podobno stvar kot pri mešanju parfumov, če želimo priti do dobrih rezultatov, se morajo procesa lotiti strokovnjaki. Dobre in aromatične kompozicije prihajajo izpod rok mojstrov za mešanje kave, preizkušajo pa jih visoko usposobljeni in certificirani degustatorji kave. Dobre mešanice so torej odvisne od porekla kave in njihovih lastnosti ter kombinacije sestavin v točno določenih razmerjih. Na ta način, torej s kombinacijo, se izboljša individualni okus kave in se ustvari nova aromatična kompozicija, ki se daje v kavne kapsule. Proces spominja na čarobno alkimijo, ki prinaša odlične rezultate. Ustvari se harmonija okusov, ki iz posameznih zrn izvleče najbolje in to združuje z ostalimi zrni.

kavne kapsule

Praženje in mletje kave je izjemno pomembno
Zares kvalitetne kavne kapsule vsebujejo kavo, ki je bila mleta in pražena na optimalen način. Pravilno praženje kave vpliva na njen končni okus, odvisno pa je od časa, temperature in ostalih parametrov praženja. Ta del postopka je ključen, saj lahko napačno praženje uniči okus tudi najkvalitetnejših zrn. Na drugi strani pa strokovno praženje iz vsakega zrna izvleče najboljše. Vsa zrna pa se ne pražijo enako, zato je pomembno poznati poreklo in lastnosti posameznih zrn. Tudi mletje je izjemno pomembno, saj omogoča sproščanje arom in kavi veča kakovost. Ta del procesa je prav tako prilagojen posameznim zrnom, ki se meljejo na svoje načine, saj vsak tip kave ali mešanice ekstrahira na drugačen način. S prilagajanjem procesa pa se iz posameznih kavnih zrn pridobi najkvalitetnejša kava.

Pomembnost kakovostne kavne kapsule
Za potrebe ohranjanja svežine in arome so najbolj optimalne hermetično zaprte aluminijske kapsule. Tovrstne kavne kapsule namreč varujejo pred izgubo arome, preprečujejo oksidacijo, zagotavljajo optimalno svežino in se lahko tudi reciklirajo, torej so dobre za okolje. Kvalitetne kapsule ohranijo vse okuse, ki so bili skozi celoten proces pazljivo sestavljeni. Recikliranje kapsul pa pomeni, da se v primerjavi z izdelavo primarnega aluminija porabi le 5 % energije in se odda le 5 % toplogrednih plinov. Aluminijske kapsule skrbijo za preprečevanje oksidacije vsebine in na ta način zagotavljajo svežino kave ob uporabi. Tovrstne kavne kapsule so torej optimalne z vidika ohranjanja arome in svežine ter tudi z vidika ohranjanja in skrbi za okolje.

kavne kapsule

Dobra skodelica kave lahko ima pozitiven vpliv
Kavne kapsule s kakovostno vsebino prinašajo dobro kavo, ki lahko nudi trenutek zadovoljstva. Popolna skodelica kave namreč ni naključna, saj za njo stoji premišljen in delikaten proces pridobivanja te kave. Kadar je kava res dobra, pa lahko po napornem dnevu prinaša zaslužen počitek in užitek. Zagotavlja pa lahko še izjemno aromatično izkušnjo. Poleg tega so kavni aparati in kavne kapsule izjemno enostavni za uporabo, tako boste do dobre kave prišli hitro in enostavno. Kapsulo boste vstavili v aparat, počakali nekaj sekund in že uživali v sveži skodelici kave, polne različnih arom. Na priloženi povezavi boste namreč našli kapsule z najrazličnejšimi aromami, med katerimi lahko izbirate, zato boste tam zagotovo našli popolno aromatično kavo tudi zase.