kotne sedežne garniture

Kotne sedežne garniture so najbolj uporabne

Vse za dom

Pri notranji opremi je najbolj idealno, da je pohištvo udobno, uporabno in vizualno privlačno. Ko govorimo o notranji opremi dnevnega prostora, je glavni kos zagotovo sedežna garnitura. Že nekaj časa so kotne sedežne garniture najbolj priljubljena izbira. Primerne so namreč za vsak prostor in zaradi svoje oblike so tudi izjemno funkcionalne. Ker so tako priljubljena izbira pa tudi pomeni, da je ponudba ogromna. To je seveda pozitivna stvar, je pa res, da to lahko otežuje izbiro prave sedežne garniture. V nadaljevanju si preberite, kakšna je osnovna izbira kotnih sedežnih garnitur, da se boste lažje odločili za tisto pravo.

Oblika kotnih sedežnih garnitur

Kotne sedežne garniture se generalno delijo na sedežne garniture v obliki črk L in sedežne garniture v obliki črke U. Kot namigujeta črki, sta tudi omenjeni sedežni garnituri teh oblik. Načeloma lahko kotno sedežno garnituro v obliki črke L postavite v vsak prostor. Ne zavzame veliko prostora in velikokrat se tako sedežno garnituro postavi ob steno. Če pa je vaša dnevna soba velika, pa lahko brez problema izberete tudi kotno sedežno garnituro v obliki črke U. Taka sedežna garnitura je namenjena predvsem tistim, ki potrebujejo veliko prostora za sedenje in želijo, da vsak sedi čim bolj udobno. Izbere se lahko tudi sedežno garnituro z dodatno funkcijo ležišča, ki ga lahko uporabite kot dodatno posteljo. Pri obeh oblikah je na koncu odvisno, kako veliki sta, saj sta obe lahko tako večjih, kot tudi manjših dimenzij. Tako se lažje izbere sedežna garnitura glede na velikost vaše dnevne sobe

Sestava kotnih sedežnih garnitur

Tako kot vse sedežne garniture, je kotna sedežna garnitura sestavljena iz ogrodja, kateremu se doda polnilo, ki se ga oblazini. Ogrodje je lahko leseno ali pa iz ivernih plošč. V nekaterih primerih je ogrodje sestavljeno iz kombinacije obeh materialov. Les je načeloma dražji material, saj je bolj kvaliteten od ivernih plošč. Za les se odločajo tudi tisti, ki jim je pomembno, da so njihovi materiali čim bolj naravni.

Polnilo sedežnih garnitur se med seboj zelo razlikuje in močno pripomore k končnemu udobju. Včasih so bili zelo pogosti vzmetni bloki, danes pa so izjemno priljubljene pene. Vse to daje kotni sedežni garnituri druge lastnosti. Nekateri se raje usedejo na trdnejšo površino, drugi pa bolj uživajo na izjemno mehki površini. Glede na to, se potem kupec tudi lažje odloči za vrsto polnila.

Na koncu pride pa še izbira materiala za sedežno garnituro. Oblazinjenje je tisto, kar človek najprej opazi. Zato je v večini primerov tudi za kotne sedežne garniture, material za oblazinjenje pri kupcu najbolj pomemben. Najprej se je treba odločiti, ali si za sedežno garnituro želite usnje ali tkanino. Pri usnju se načeloma lahko izbira med umetnim in pravim usnjem. Pri tkaninah pa gre za več različnih tkanin, ki imajo vsaka svoje posebne lastnosti.

kotne-sedezne-garniture-1

Videz kotne sedežne garniture

Ko se odločate za nakup kotne sedežne garniture je dobro pomisliti, kakšen je vaš stil življenja in kakšen je stil notranje opreme v prostoru. Usnjene kotne sedežne garniture zagotovo sodijo med najbolj prestižne sedežne garniture. Tudi njihova življenjska doba je načeloma res dolga. Res pa je, da nekaterim občutek usnja na koži ni najbolj prijeten. Še posebej, če je primarna funkcija vaše kotne sedežne garniture, da se po napornem dnevu na njej spočijete. V takem primeru je morda sedežna garnitura iz tekstila bolj primerna za vas. Tkanina za kotne sedežne garniture je morda bolj primerna tudi za vse, ki so lastniki hišnih ljubljenčkov ali pa imajo majhne otroke. Pri obeh je skoraj neizbežno, da bo prej ali slej prišlo do bodisi poškodbe ali pa se bo sedežna garnitura umazala. In v takih primerih so tekstili veliko bolj primerni za oblazinjenje. Različne barve in barvne kombinacije lahko izbirate tako pri tekstilu, kot pri usnju. Zato je strah, da izbrana sedežna garnitura ne bo pasala v vašo dnevno sobo, odveč.