vrtni rastlinjaki

Kvalitetni vrtni rastlinjaki z ogrodjem za mrežo proti toči

Vse za dom

Prihajajo toplejši dnevi, ko boste lahko vsi tisti, ki ste navdušeni nad delom na vrtu (in ne živite v mestu, saj tam pač ni prostora) končno zavihali rokave in začeli »brkljati« po svojem vrtičku. Vrt boste preštihali, odstranili plevel, naredili gredice in posejali ali posadili, kar si pač želite gojiti doma na vrtu in tako boste lahko že kmalu uživali v domači solati, čebuli, bučkah, paradižnikih … Ljudje se namreč vse bolj zavedamo pomena doma pridelane hrane, po možnosti ekološke pridelave, torej brez uporabe pesticidov, saj je tovrstna hrana veliko bolj zdrava kot pa hrana, ki jo uvozimo iz daljnih dežel.

A žal ne živimo v (tropskem) podnebju, kjer bi celo leto uživali v sončnem vremenu in visokih temperaturah, kar pomeni, da v hladnejših mesecih na naših vrtovih žal nič ne uspeva (sploh, če zemljo prekrije debela snežna odeja). Pa vendar obstaja rešitev za vse, ki želite tudi pozimi uživati v domači hrani – vrtni rastlinjaki. Rastlinjaki vam omogočajo, da gojite vrtne pridelke tudi v času, ko so temperature zunaj pod ničlo ali zgolj rahlo nad lediščem, saj ustvarijo klimo, v kateri bodo pridelki zagotovo uspevali. Uživanje v sveži solati z vrta pozimi tako niso več zgolj sanje, temveč resničnost, poleti pa vam bodo lubenice veliko bolje uspevale kot do sedaj.

Vrtni rastlinjaki slovenske kakovosti

Vrtne rastlinjake slovensko podjetje Profilplast proizvaja že vse od leta 2005. Ker rastlinjake kupite neposredno pri njih (ni torej nobenih posrednikov) vam zagotavljajo ugodno ceno, a ne na račun kvalitete. Po izkušnjah sodeč so njihovi rastlinjaki tako kakovostni, da prestanejo še tako huda neurja, sneg in celo točo (na voljo vam je namreč tudi ogrodje za mrežo proti toči). Še ena prednost rastlinjakov slovenske izdelave je ta, da lahko pri njih kadarkoli dobite vse nadomestne dele, ki jih potrebujete – ne rabite torej brskati po spletu, kje bi našli nadomestne dele in nato po več dni čakati, da bodo ti po pošti prišli nekje iz tujine. Rastlinjaki podjetja Profilplast so narejeni po meri, zato bodo ustrezali prav vsakemu vrtu – na voljo so različne širine do 4 m, dolžine do 10 m in več, višina vrha je vse do 2,3 m.

vrtni rastlinjaki
Vrtni rastlinjaki so zelo stabilni in močni.

Vrtni rastlinjaki so narejeni tako, da so zelo stabilni in močni. Sestojijo iz UV-stabiliziranih plastičnih profilov ter veznih elementov; ogrodje rastlinjaka pokriva UV-stabilizirana folija, dodatno privijačena z letvicami in kotniki – v primeru, da vam nekaj ali nekdo poškoduje zaščitno folijo, vam je na voljo tudi nadomestna folija za rastlinjak. Vse to zagotavlja, da rastlinjaki preživijo različna neurja in se ne podrejo že ob manjši sapici, prvem snegu ali toči (poskrbite za to, da boste imeli ogrodje za mrežo proti toči), obenem pa so rastlinjaki tudi odlična zaščita vašega vrta pred raznimi škodljivci, denimo pred divjadjo.

Tipi rastlinjakov

Pri podjetju Profilplast vam ponujajo različne rastlinjake, in sicer:
– rastlinjak 1,
– rastlinjak 2
Rastlinjak tipa 1 ima sistem zračenja vrata-okno ali vrata-vrata. Če želite imeti rastlinjak dodatno prezračen, si lahko omislite dodatno bočno drsno okno/vrata ali pa strešno okno s samodejnim odpiranjem in zapiranjem. Pri tem tipu rastlinjaka morate folijo oblikovati sami – postopek prikaza namestitve folije lahko najdete na njihovem YouTube kanalu, sicer pa je zelo enostaven – folijo na vsaki strani trikrat prepognete, da dobite napeto folijo, nato pa jo s priloženimi letvicami in kotniki zgolj pritrdite na ogrodje in presežek odrežete . Nadomestna folija za rastlinjak sicer obstaja tudi za ta tip rastlinjaka, a zagotavljamo vam, da je dolgo ne boste potrebovali menjati, saj nima šivov, pa tudi strošek same zamenjave folije je nižji kot pri tipu 2. Kar je zelo praktično pri tem tipu rastlinjaka je to, da so vrata na samem okviru in torej nimate nobenih zadrg.

Pri rastlinjaku tipa 2 je zračenje bočno z navijanjem folije in v sam rastlinjak lahko vstopate preko vrat na zadrgo. Konstrukcija rastlinjaka je enaka kot pri tipu 1, razlika je v tem, da je tu folija že poveznjena preko ogrodja, torej sami s tem nimate nobenega dela. Ti rastlinjaki so zelo priročni, če jih imate namen vsako leto razstaviti in nato ponovno postaviti. Tudi tu vam lahko namestijo dodatna vrata z okvirjem ali strešno okno s samodejnim odpiralnikom. Slaba stran tega tipa rastlinjaka je, da vam bo nadomestna folija za rastlinjak prišla prav že po petih letih uporabe, saj zadrge in šivi težje kljubujejo vsem vremenskim vplivom.

Kot ste morebiti že opazili iz predhodnih odstavkov, vam podjetje ponuja možnost vgradnje samodejnega prezračevalnika za strešno okno. Ker je v zgornjem delu rastlinjaka običajno najbolj vroče, so strešna okna tako rekoč nujna, če želite rastlinjak ustrezno prezračiti. Tovrsten mehanizem deluje brez elektrike, okno pa se pri okoli 18–24 °C samodejno odpre, ko je hladno pa zapre. Tako vam, ko greste od doma ni potrebno skrbeti, ali naj okno v rastlinjaku odprete ali zaprete, saj se bo to ob ustreznih temperaturah zgodilo samo.

Nadomestna folija za rastlinjak in ogrodje za mrežo proti toči sta dve odlični lastnosti rastlinjakov slovenske kvalitete

Kot že omenjeno, pri rastlinjaku tipa 1 ne boste imeli veliko dela z menjavanjem folije, saj vam bo ta služila celo desetletje ali še več. Pri rastlinjaku tipa 2 pa je zgodba nekoliko drugačna, saj je sam rastlinjak drugače grajen, predvsem se razlikuje sestava oz. način vezave folije, kar pomeni, da se folija hitreje poškoduje oz. je bolj podvržena zunanjim vplivom. Folijo boste tako morali menjati na vsakih nekaj let, a tovrstno delo je dokaj enostavno in nekomplicirano.

Ogrodje za mrežo proti toči bo poskrbelo za večjo trdnost oz. stabilnost rastlinjaka, kar pomeni, da se rastlinjak ne bi smel podreti ali kako drugače uničiti, četudi zunaj pada toča, sneg ipd. Seveda lahko močna toča poškoduje folijo in jo boste morali zamenjati, a sama konstrukcija rastlinjaka bo ostala nedotaknjena.

vrtni rastlinjaki
Vrtne rastlinjake lahko uporabljate 365 dni na leto.

Za kaj vse lahko uporabim vrtne rastlinjake?

Vrtne rastlinjake lahko uporabljate 365 dni na leto (oz. 366, če je leto prestopno). Pozimi vam nudijo odlično priložnost, da tudi takrat uživate v svežih pridelkih z domačega vrta, denimo v solati, blitvi, čebuli, skratka, kar vam srce poželi. Če je zunaj npr. mrzlih -2 °C, bo v rastlinjaku temperatura krepko nad ničlo, recimo da tam okoli 20 °C, kar pa so že veliko bolj ugodne temperature za marsikatero zelenjavo. Vrtni rastlinjaki so tudi idealen prostor, kjer lahko izvajate zgodnje setve ali pridelujete sadike, poleti pa lahko rastlinjak izkoristite za gojenje lubenic ali melon, ki za uspešno rast potrebujejo visoke temperature. Še ena možnost uporabe vrtnih rastlinjakov in toplih gred je, da z njih odstranite folijo in uporabite kot oporo za kumare, grah ter ostale plezalke med zelenjavo.

Ali pri podjetju Profilplast dobim le vrtne rastlinjake?

Seveda ne – podjetje se ukvarja tudi z orodjarstvom (imajo sodobno orodjarno, kjer so orodja izdelana hitro in zelo kvalitetno), ekstrudiranjem (vlečenjem) PVC profilov (reference imajo na področju kmetijstva, gradbeništva, v industriji bele tehnike ter pohištva), z izdelavo (in po želji tudi montažo) PVC ograj, ki ne zahtevajo vsakoletnega barvanja, ne trohnijo in niso podvržene zunanjim vplivom ali kakršnimkoli škodljivcem, izdelajo vam celo vrata za kokošnjak, ki se samodejno odpirajo oz. zapirajo, zato vam ni treba vsako jutro in večer skrbeti za to, kje so vaše kokoši. Pri podjetju Profilplast torej dobite skorajda vse, kar potrebujete za urejeno okolico vašega doma, odlikuje pa jih tudi hitra odzivnost, prijaznost in oseben pristop do strank.

vrtni rastlinjaki
Vrtne rastlinjake lahko naročite po meri.

 

Prepričani smo, da večina ljudi zelo rada uživa pridelke z domačega vrta – nekateri (sploh otroci) sicer niso navdušeni nad samim delom na vrtu in zato to raje prepustijo mamam, babicam, dedkom … skratka nekomu, ki v tem uživa, sami pa nato z veseljem pojedo, kar dobijo na mizo. Če živite v mestu imate sicer bolj malo možnosti, da bi imeli svoj vrt, zato pa lahko nekaj osnovne zelenjave gojite na balkonu. Vsem ostalim, ki imajo dovolj veliko zemlje okoli hiše, pa priporočamo, da posežejo po vrtnih rastlinjakih slovenskega podjetja Profilplast, ki so resnično kakovostno izdelani. Naj bo zunaj mraz, sneg, toča, nevihta, karkoli, vi boste še vedno lahko uživali v doma pridelani zelenjavi in drugih dobrotah, ki vam uspevajo na vrtu.

Na voljo sta vam dva tipa rastlinjakov, od vaših potreb in želja pa je odvisno, za katero verzijo se boste odločili. Prednost tovrstnih rastlinjakov je, da niso izdelani po nekem unikatnem merilu, temveč so narejeni po meri, torej lahko sami določite, kako velik rastlinjak si želite (odvisno od vaših kapacitet). Samodejni odpiralnik strešnega okna bo poskrbel za to, da bo rastlinjak ustrezno prezračen, vi pa boste lahko brez skrbi vandrali po svetu. Tudi če se zgodi, da se pojavijo luknje v foliji (zaradi kakšne živali, toče ipd.), ste lahko brez skrbi, saj boste že v nekaj dneh dobili nadomestno folijo in vaš rastlinjak bo zopet videti kot nov. vrtni rastlinjaki niso uporabni zgolj v hladnejših mesecih, v različne namene jih lahko izkoristite tudi poleti, saj nekatere vrste zelenjave, rastlin ipd. bolje uspevajo v zares visokih temperaturah.

Posezite torej po izdelkih podjetja Profilplast, ki so slovenske kakovosti in resnično vrhunske kvalitete ter 365 dni uživajte zelenjavo s svojega vrta – verjemite, da nikoli več ne boste posegli po uvoženi zelenjavi, ki jo (po napihnjenih cenah) prodajajo v različnih trgovinah.