krožna žaga

Krožna žaga za vsako sodobno mizarsko delavnico

Avtomobilizem

Krožna žaga je lahko ročna ali namizna in se največ uporablja v lesni industriji, pa tudi v drugih panogah in domačih delavnicah. Vsaka krožna žaga pa potrebuje tudi križni list, da lahko reže. Krožni listi so različni in posebej izdelani za razne materiale, zato lahko s krožnimi žagami žagate masivni les, iveral, vezane plošče, aluminij, kovine, plastiko, kamen in druge materiale. Vse krožne žage so podobno izdelane. Med seboj se razlikujejo ravno po krožnih listih, ki imajo različno število in postavitev zob, kot brušenja in premer izvrtine. Razlikujejo se tudi po površinski obdelavi žage.

Sodobne žage pa so opremljene tudi z novodobno elektronsko in računalniško tehnologijo, ki vam olajša in pohitri delo. Nekateri krožni listi pa ga tudi pocenijo, zato si v nadaljevanju preberite o tem, kako lahko postanete bolj uspešni s pomočjo nove tehnologije.

Katera krožna žaga je najboljša?

Za profesionalce so najboljše namizne in tudi ročne krožne žage, vendar največkrat uporabijo namizne, če delajo v lastni delavnici, na terenu pa pride prav tudi prenosna ročna krožna žaga. Najprej premislite, kje in kako vse delate, potem boste ugotovili, katera žaga je za vas prava. Vendar imajo poznavalci mojstri obe žagi, ker je njihovo delo tako raznoliko in vsestransko, razen, če ste veliko in specializirano podjetje, potem je dobro, da nabavite specializirane žage.

krožna žaga

Formatna žaga SCM SI400

Ta krožna žaga ima novo generacijo upravljalne plošče EYE-S z zaslonom na dotik, digitalni in klasični odčitovalec na podporni roki in povečevalno lečo za lažje odčitavanje dimenzij. Inovativna zaščitna kapa zagotavlja bolj učinkovito odsesavanje prahu. Ima tudi Compex podporno roko z izvlečnim valjkom.

Novost je tudi programtor EYE-S 3UP PLUS kontrolna enota, ki je nameščena v višini vaših oči zato, da je bolj pregledna in zaradi tega žago lažje upravljate. Ima tudi motoriziran dvig in spust ter nagib mize. Pomik miz in mase pa je možen v kar nekaj smereh. 

Shranite pa lahko kar do 1000 programov, ki so podprti s slikami in enako število žaginih listov, ki jih lahko tudi izberete s pomočjo shranjenih fotografij. Ima tudi USB port in možnost povezave z internetnim omrežjem.

Ta krožna žaga ima tudi opcijsko opremo:

  • ojačana izhodna miza, ki je namenjena težjim obdelovancem,
  • trpežnejša eloksacija voza ter letev na podporni roki,
  • nosilec tabličnega računalnika ob konzoli in na vozu,
  • čitalec črtne kode,
  • LED indikator, ki skrbi za to, da pred rezilo deluje,
  • LED osvetlitev delovne mize
  • linijski laser, ki prikazuje linije odreza.

Katere žagne liste je najbolje naročiti?

Podjetje ima v ponudbi žagne liste proizvajalcev CMT, Freud, Omas, Stark, AKE, BSP, Klein, Stehle in Leitz, kateri  veljajo za najboljše proizvajalce na trgu. Ti žagni listi so dobro obdelani in utrjeni, da se ne skrhajo hitro pri pravilni uporabi. Seveda morate paziti, da ne naletite na žeblje in podobne kovinske pasti v lesu, če uporabljate žagni krožni listi za les, ker ga boste uničili tudi, če je iz zares trdne kovine, kot je diamant.

krožna žaga

Krožna žaga ima lahko tudi poseben krožni list, zato ima podjetje v ponudbi tudi cirkular, ki ga odlikuje rezilo iz diamanta. To vam bo omogočilo daljši interval med brušenji, ki se bo podaljšal kar za do 50-krat, če ga primerjamo s karbidnim rezilom.

Kaj je to konkavna krožna žaga?

Konkavna krožna žaga AKE Melody je tiha konkavna žaga za iveral. Gre za vrhunsko krožno žago nemškega podjetja AKE, ki je vsem lesnim mojstrom dobro znana. Ta krožna žaga je posebej izdelana za žaganje lesnih kompozitnih materialov. Njena velika posebnost pa je, da ne potrebuje pred rezila.

Razveselilo vas bo dejstvo, da je ta krožna žaga zelo tiha pri svojem delovanju. S to žago in tem žagnim listom boste radi žagali, ker je delo bistveno bolj prijetno zaradi tega, ker vas ne bo motil hrup.

Ostrokotni in konkavni žagni listi

Če boste nabavili žagni list z ostrokotnimi zobmi, jih boste potrebovali za visoko kakovosten razrez lesnih kompozitnih materialov. Ti materiali so običajno oplemeniteni z melaminskimi folijami. Te folije pa so lahko izdelane iz PVC-ja ali laminata. Tudi pri tem krožnem listu ne boste potrebovali pred rezila.

Ti žagni listi so izdelani iz visoko kakovostnega jekla, ki mu je dodana odlična karbidna trdnina. Zato so zobje na listu nagnjeni naprej ali pa nazaj. Pri tem pa imajo izmenično ostrokotno obliko zob, to pa zagotovi lažje in predvsem cenejše bolj ugodno brušenje. Te žagne liste se lahko uporabi na miznih krožnih, formatnih in drugih žagah.