Stretch folija

Stretch folija – kakšno izbrati in zakaj jo uporabljati?

Avtomobilizem

Številne industrije, ki si na prvo žogo sploh niso podobne, imajo nekatere skupne lastnosti in ena izmed njih je stretch folija. To pomeni, da ne glede na to, ali govorimo o gradbenih materialih ali pa o kozmetiki, nekako je treba te izdelke varno pripeljati iz enega mesta na drugo. In s pomočjo stretch folije je to mogoče. Na trgu obstaja veliko različnih vrst folij, ki se jih uporablja za ovijanje izdelkov, pa naj bo to za prevoz ali shranjevanje. Vsak lastnik podjetja z izbranimi izdelki pa mora vedeti, kakšna folija bo najbolj primerna za njegove produkte, na podlagi česa jo izbrati in kako jo tudi pravilno uporabiti.

Ali je stretch folija enaka kot kuhinjska plastična folija?

Stretch folja je načeloma izdelana iz linearnega polietilena, ki je nizke gostote in na prvi pogled je stretch folija zelo podobna prozorni plastični foliji, ki jo najdemo v kuhinji. In čeprav sta si po videzu zelo podobni, pa se razlikujeta v nekaterih lastnostih. Glavni razliki sta, da je kuhinjska plastična folija primerna za neposredni stik z živili, za kar stretch folija ni namenjena. Potem pa je še razlika v sami moči folije. Za stretch folijo je značilno, da je lahko, glede na vrsto, zelo močna, kar plastična kuhinjska folija za živila generalno ni. Stretch folije so navite na lesene tulce in glede na potrebe podjetja so lahko ožjih ali širših dimenzij, lahko so zelo močne in debele, tako da si lahko vsak uporabnik glede na svoje potrebe res izbere najbolj primerno.

Stretch folijo se pozna pod različnimi imeni. Največkrat se o njej govor kot o povijalni, ovijalni, raztegljivi in embalažni foliji. Vsa imena pa poimenujejo folijo, ki je generalno prozorna in skupaj povezuje izdelke. Ti so največkrat postavljeni na leseno paleto in so oviti skupaj z njo. Tudi sama stretch folija je največkrat v uporabi v skladiščih, kjer se shranjuje različne izdelke in pa v tovarnah, kjer poskrbijo, da bodo embalaže izdelkov dobro povite, preden gredo na pot.

Kakšne stretch folije obstajajo?

Povijalne oz. stretch folije se delijo na ročne in strojne. Kot pove že ime, je strojna stretch folija primerna za ročno uporabo, medtem, ko je za uporabo strojne stretch folije potreben stroj. Ročna povijalna folija se največkrat uporablja za tista skladišča in obrate, kjer ni veliko število palet in embalaže ali pa so prostorsko omejeni. Tako lahko usposobljena oseba povije paleto oz. izbrane embalaže ročno. To je priporočljivo tudi za takrat, ko je potrebno hitro povijanje, saj je izjemno priročno za rešitev v zadnjem trenutku. Pri ročnem povijanju ima oseba tudi občutek, kako močno poviti izdelke, da se ne poškodujejo in ni treba čakati, da bo stroj za povijanje prost, če je trenutno zaseden. Seveda pa je tudi edina izbira za tiste, ki nimajo stroja za povijanje, kar manjša skladišča navadno nimajo.

Seveda pa ima tudi stretch folija, ki je primerna z povijalni stroj veliko pozitivnih lastnosti. Če ima skladišče stroj za povijanje, to navadno pomeni, da se v skladišču na dan povija ogromno palet in embalaž. Pomembno je, da je stretch folija na stroj pritrjena pravilno in da so nastavitve ustrezne. Le tako bodo palete ali ostali izdelki pravilno in varno zaviti.

Stretch folije se razlikujejo po dimenzijah, raztegljivosti in debelini. Vsako podjetje mora glede na svoje izdelke in embalažo izbrati pravo folijo. Izbira napačne folije lahko namreč pripelje do morebitnega uničenja izdelkov in embalaže, še več, lahko postane nevarno tudi za delavce, ki rokujejo s temi izdelki. Ker se stretch folija navadno uporablja ravno za zaščito in varnost izdelkov, je to še kako pomembno.

Kot že omenjeno, so stretch folije generalno prozorne, obstajajo pa tudi barvne folije. Največkrat so to črne, čeprav so lahko tudi drugih barv. Namen barvne stretch folije je preprečevanje  pogleda na embalažo ali pa zgolj za hitro razlikovanje palet v skladišču. Nekatera podjetja za svoje potrebe uporabljajo stretch folije z logotipom svojega podjetja.

Uporaba stretch folije

Vsak delavec, ki bo uporabljal stretch folijo, mora znati z njo rokovati. To je pomembno tako za ročno, kot tudi strojno stretch folijo. Če delavec ne bo znal pravilno oviti izdelkov, bo stretch folija naredila več škode kot koristi. Glavna naloga stretch folije je, da izdelke poveže v enoto, da bo njihov prevoz lažji. Poleg tega pa material, iz katerega je stretch folija izdelana, varuje izdelke pred zunanjimi vplivi kot sta voda in vlaga, pa pred umazanijo in neželenim odprtjem embalaže.

Ko se uporablja ročno stretch folijo je priporočljiva uporaba odvijalcev. Ti so lahko plastični ali kovinski, njihova naloga pa je, da omogočajo lažje in hitrejše ovijanje. Če uporabnik ne uporablja odvijalnika, je lahko to za roke velik napor in lahko vodi do odrgnin, če uporabnik ni pozoren.

Uporaba strojne stretch folije je za tista skladišča oz. podjetja, ki na dan ovijajo veliko količino palet. S predpostavko, da je folija pravilno nameščena na stroj, je povijanje izjemno učinkovito, saj je hitrejše, poleg tega pa je tudi finančno bolj priporočljivo, saj se porabi manj folije, paleta pa je enakomerno in močno zavita.