Toplotne črpalke

Toplotne črpalke, ki spreminjajo prihodnost

Vse za dom

Zelena prihodnost in z njo vsi primerni elementi oziroma izdelki, so vse bolj povpraševani in kar velik odstotek prebivalstva v Sloveniji, že uporablja eno izmed teh. Toplotne črpalke so odlična alternativa raznih peči na trdo ali tekoče gorivo, ki za razliko od teh peči, uporabljajo za svoje delovanje le elektriko.

Če med zimskimi meseci porabite veliko cenovno dragih goriv za ogrevanje gospodinjskih ali poslovnih objektov, in bi želeli znižati svoje stroške, vam priporočamo ogled in izbiro toplotne črpalke.

Zakaj mislimo, da je toplotna črpalka prava izbira za vas?

Zraven tega, da je toplotna črpalka namenjena zelenemu ogrevanju, je torej:

 • okolju prijazna energija, s katero zmanjšate emisije CO2 do kar 60 % ter omogočate sebi ter svojim otrokom čistejši zrak;
 • ima nizko porabo energije ter enostavno montažo,
 • z njeno vgradnjo boste svoje stroške znižali za kar 50 – 80 %;
 • za njeno vgradnjo vam država tudi nudi do 20 % subvencije.

Z uporabo toplotne črpalke se vam bo ta enkratna investicija povrnila v roku 6 – 7 let.

Toplotne črpalke

Kako postopati pri sami izbiri toplotne črpalke?

Kadar ste odločeni za toplotno črpalko, ki jo želite vgraditi, imate na voljo:

 • poiskati primernega izvajalca, ki vam prav tako svetuje, vam pripravi ponudbo, naredi izvedbo ter zagotovi vse dokumente za pridobitev pripadajoče subvencije;
 • ali se v veliki meri pozanimate ter pridobite čim več informacij, za že predhodno izbrano toplotno črpalko, za katero kasneje izberete izvajalca. Ta izvajalec vam nato posreduje vse želene informacije, ki jih je potrebno vedeti ob izbrani toplotni črpalki, da se lahko lažje odločite, glede na to, kaj bi potrebovali.

Med izbiro želene toplotne črpalke bodite pozorni na to, kakšna vrsta le te, bi bila za vas in vaš gospodinjsko ali poslovno stavbo primeren.

Vrste toplotnih črpalk, ki so na voljo

 1. Zrak/voda
  Najpogostejša kombinacija toplotne črpalke, ki je v uporabi, je zrak/ voda, saj je zrak povsod in ga tudi lahko na tak način izkoristite za ogrevanje želenih prostorov. Deluje na način, da prenaša toploto iz vira z višjo temperaturo na mesto, kjer to toploto potrebujete.
 2. Voda/voda
  V tem primeru se, kot vir toplote izkorišča podtalna voda tako, da se prečrpava skozi uparjalnik toplotne črpalke s pomočjo potopne ali katere druge črpalke. Ta toplotna črpalka deluje brez dodatnih elektro grelcev.
 3. Zemlja/voda
  Deluje na način toplote iz zemlje, preko zemeljskega kolektorja, ki je potopljen v zemljo na globini od 1,2 do 2 metra. Po ceveh se tako pretakata voda ter sredstvo proti zamrzovanju. Ta toplotna črpalka skrbi za vas skozi celo leto, brez pomoči kotla.

Kako izbrati optimalno toplotno črpalko zase?

Kadar boste izbirali informacije glede toplotne črpalke, morate povedati, kakšno vrsto stavbe uporabljate, da vam bodo lahko strokovnjaki pravilno svetovali. Ali je to novogradnja ali gre za zamenjavo energenta na obstoječih objektih. Glede na to se nato izračuna potrebna moč toplotne črpalke, ki je primerna za vaš objekt.

Upoštevati pa morate tudi naslednje:

 • učinkovitost same toplotne črpalke,
 • njen hrup,
 • kakovost glede na blagovno znamko, ki je na voljo (pri podjetju EkoFrank imajo na voljo blagovne znamke: Dimplex, KronoTerm, Mitsubishi El., Daikin, Panasonic in druge);
 • izgled toplotne črpalke, oz. zunanje enote;
 • pomembno je tudi, da imate za to toplotno črpalko zagotovljen lastni servis ter rezervne dele za življenjsko dobo le te.

Cilj nakupa toplotne črpalke je vsekakor prihranek pri nakupu goriva; dolga življenjska doba, njena učinkovitost, tiho delovanje ter dolga življenjska doba, ki vam bo zagotovila, da jo boste lahko uporabljali, dolga leta.

Redno vzdrževanje naprave je vsekakor priporočljivo, saj ji boste s tem podaljšali dobo in si zagotovili pravilno delovanje.