merilnik krvnega tlaka

Merilnik krvnega tlaka bi moral vsak imeti doma

Zdravje

Zdravje je naša največja vrednota, na žalost pa se mnogi tega zavejo šele, ko je že prepozno. Spremljanje svojega zdravstvenega stanja je ključno, da se lahko čim prej ugotovi morebitne nepravilnosti ali bolezni pri tem pa vam lahko pomaga tudi merilnik krvnega tlaka. Ta namreč spremlja, kako visok ali nizek je vaš tlak in če ni v mejah normale, je priporočen obisk zdravnika.

Zakaj je dobro spremljati vrednosti svojega krvnega tlaka

Vrednost krvnega tlaka nam pove zelo veliko o zdravju človeka. Če je namreč krvni tlak previsok, lahko pride tudi do strdkov, zastojev srca in podobnega, če pa je prenizek, pa prav tako ni dobro, saj se bo oseba počutila slabo, imela bo vrtoglavico in podobno. Merilnik krvnega tlaka lahko danes kupite že v vsaki lekarni in si sami doma vsakodnevno merite vrednoti krvnega tlaka. Na ta način lahko zelo pripomorete k svojemu dobremu zdravju in ob kakršni koli nepravilnosti hitro ukrepate.

merilnik krvnega tlaka
Zapestni merilniki so manj zanesljivi.

Kaj meri merilnik krvnega tlaka in kako deluje

Na kratko povedano, merilnik krvnega tlaka meri vrednosti sistoličnega in diastoličnega arterijskega pritiska. Sistolično vrednost meri v sistoli, in sicer, ko je tlak najvišji. Diastolično vrednost pa meri v diastoli, ko je srce umirjeno in zato vrednot tlaka najnižja. Z drugimi besedami ta dva tlaka imenujemo tudi zgornja in spodnja meja krvnega tlaka. To zveni malo bolj domače, kajne? Vsak tak aparat izmeri tudi pulz srca, ki pove število utripov v minuti. Normalne vrednosti srčnega utripa pri odrasli osebi se gibljejo med 60 in 100 utripi na minuto.

Merilnik krvnega tlaka za domačo uporabo je narejen zelo preprosto, zato ga lahko uporablja vsak, tudi otrok ne bo imel težav z njegovo uporabo. Sestavljen je iz manšete, ki se jo ovije okoli nadlakti ali zapestja ter merilne enote, ki je sestavljena iz baterije in ekrana, na katerem se nam izpisujejo vrednosti krvnega tlaka in pulz srca. Manšeto in merilno enoto med seboj povezuje cev, ki omogoča, da se manšeta napihne, stisne roko, zapre žilo in začasno ustavi dotok krvi v roko. Potem aparat sam začne spuščati zrak iz manšete, kar vodi do tega, da se izenači tlak v manšeti in arteriji. To dalje omogoča, da se arterija na pol odpre in skozi njo pride tok krvi, ki ustvari vibracije, ki jih naprava pretvori v sistolično vrednost krvnega tlaka. Vibracije se končajo, ko tlak manšete pride do diastoličnega krvnega tlaka. To aparat spet zazna in izpiše vrednosti diastoličnega krvnega tlaka.

merilnik krvnega tlaka
Merilnik krvnega tlaka je pametno imeti doma.

Kako pravilno izmeriti krvni tlak

Da bi bile vrednosti krvnega tlaka pravilne, kar pomeni, da bi odražale vaše dejansko stanje, morate upoštevati navodila zdravnikov: pred začetkom merjenja morate vsaj pet minut mirno sedeti na stolu s hrbtno oporo. Izbrati morate tudi pravo manšeto, saj v nasprotnem primeru preozka manšeta izmeri višji, prevelika pa nižji krvni tlak, kot je v resnici. Med meritvijo naj bo manšeta v višini srca, pritrditi pa jo morate na golo kožo. Manšeto namestite malo nad komolčno kotanjo, in sicer tako močno, da lahko spodaj še vstavite prst. Komolec roke mora počivati na mizi, med procesom meritve pa bodite sproščeni in ne govorite, saj bi govor lahko vplival na izmerjene vrednosti. Če večkrat zaporedoma zaznate previsok krvni tlak, potem nujno obiščite zdravnika, da bo ocenil, ali imate hipertenzijo in bo lahko pravilno ukrepal. Za zmanjšanje vrednosti krvnega tlaka lahko veliko naredite tudi sami, zato zdravnika povprašajte za nasvete.

Kakšni merilniki krvnega tlaka obstajajo

Kot pri vsaki stvari, je tudi merilnikov krvnega tlaka več in se med seboj rahlo razlikujejo. Pomembno pa je poudariti, da vsi merijo isto stvar, zato je vseeno, katerega kupite, važno je le, da ga pravilno uporabljate. V osnovi ločimo manualne in avtomatične merilnike krvnega tlaka. Manualni merilnik krvnega tlaka uporabljajo večinoma zdravniki, saj je za njegovo uporabo potrebnega nekaj več znanja in izkušenj. To namreč izgleda tako, da zdravnik sam s pomočjo merilnika in stetoskopa izmeri vrednosti krvnega tlaka. Manualni merilniki se dalje delijo na aneroidne in živosrebrne.

merilnik krvnega tlaka
Manualne merilnike običajno uporabljajo zdravniki.

Za domačo uporabo so bolj primerni avtomatični merilniki krvnega tlaka, ki meritve naredijo sami. Ti merilniki imajo še nekatere druge uporabne funkcije, na primer shranjevanje meritev v aparat, funkcijo govora, zaznavajo in opozarjajo na neredno bitje srca, lahko jih povežete z bluetoothom ali Wi-Fijem in si meritve shranite v svoj pametni telefon itd. Ti merilniki vas tudi sami opozorijo, da vaše vrednosti krvnega tlaka odstopajo od običajnih.

Merilniki krvnega tlaka se razlikujejo tudi glede na mesto merjenja. Tako ločimo nadlaktne in zapestne. Nadlaktni so bolj zanesljivi in zato bolj priporočljivi za uporabo. Zapestni so manjši in so lažji za prenašanje. Če uporabljate zapestnega, je dobro, da izmerjene vrednosti primerjate s tistimi, ki jih dobite z nadlaktnim merilnikom.

Merilnik krvnega tlaka je zelo uporaben pripomoček, ki veliko pove o vašem zdravju. Danes ga lahko dobite že v vsaki lekarni in vrednosti svojega krvnega tlaka spremljate kar doma. Ne pozabite, da morate ob vsaki nepravilnosti obiskati zdravnika, ki bo ocenil, ali je potrebno nadaljnje ukrepanje ali ne.