pisarniški stoli

Pisarniški stoli naj med sedenjem spodbujajo pravilno držo

Vse za dom

Pisarniški stoli sodijo med najpomembnejšo opremo vsake pisarne, tako domače kot tiste v poslovnih prostorih. Zavedajte se, da se mora kakovosten pisarniški stol prilagajati telesu vas ali vašega zaposlenega in tudi dinamiki dela. Stol, na katerem sedite vam mora nuditi udobje in vas hkrati spodbujati, da je vaša drža med samim sedenjem pravilna. Na trgu lahko izbirate med najrazličnejšimi vrstami pisarniških stolov, zato je običajno odločitev, kateri stol izbrati težka. V ta namen smo za vas pripravili koristne informacije, na kaj vse morate biti pozorni pri nakupu stola. Nikar se ne osredotočajte na obliko, barvo in ceno stola, ampak na številne druge, bolj pomembne lastnosti, ki jih imajo pisarniški stoli.

Prilagodljivo naslonjalo je zelo pomembno

Vsi pisarniški stoli s prilagodljivim naslonjalom omogočajo poljubno nagibanje, da lahko brez vsakršnih težav dosežete računalniško tipkovnico, predalnik in papirje na robu mize. To je pomembno predvsem zato, da se neprestano ne naprezate v rokah, ramenih ali celo očeh. Prilagodljivo nagibanje naslonjala pripomore k zmanjšanju pritiska na hrbtenico, sedalne kosti in razbremeni mišice. Pomembno je, da se kakovostni pisarniški stoli lahko prilagodijo telesu, saj smo ljudje različnih velikosti, razlikujemo se tudi po teži in dolžini udov. Izbrani pisarniški stol mora podpirati spodnji in ledveni del hrbta, kar bo samodejno privedlo do bolj vzravnane drže in posledično do manj bolečin v hrbtenici. S samim opornim sistemom boste uravnali stabilnost in položaj, ledveni hrbtni del pa se bo lepo prilagajal naslonu. Naslonjalo za glavo se priporoča vsem, a še posebej osebam, ki so višje rasti.

pisarniški stoli

Prilagajanje višine stola

V osnovi so pisarniški stoli različnih velikosti, zato zase izberite stol, ki mu lahko prilagajate višino, glede na svojo višino. Kako pravilno nastaviti višino stola? Tako, da so vaše noge med sedenjem, stabilno in z vso površino stopala na tleh. Izogibajte se previsokemu stolu, saj boste povečevali pritisk na kolena in s tem poslabšali pretok krvi, na drugi strani pa sedenje na prenizkem stolu, s previsokim položajem kolen, prekomerno obremenjujete sedalne kosti.

Kaj pa izbira sedeža?

Strokovnjaki pravijo, da so idealni pisarniški stoli s prilagodljivim sedežem. Sedež naj med sedenjem nudi za štiri prste prostora med notranjo stranjo kolena in sprednjim robom sedeža. Nikar ne izberite preglobokega sedeža, saj boste med sedenjem nagnjeni preveč naprej, to pa povzroča pritisk v nogah in hrbtu. Sedež se prav tako ne sme stikati s koleni, saj to ovira cirkulacijo krvi po nogah. Zatorej, izberite sedež, ki omogoča nastavljivo globino – premik naprej in nazaj tako, da se bo z lahkoto prilagodil dolžini vaših nog.

pisarniski-stoli-1

Pisarniški stoli z naslonjalom ali brez – kaj izbrati?

Glede na to, da mora biti telo med samim delom v pisarni oz. za delovno mizo čim bolj sproščeno, se priporoča, da izberete stol z naslonjali za roke, no pa saj jih večina tudi ima. Poglejmo zdaj, kakšen mora biti položaj rok med sedenjem in delom za mizo – udobno naj počivajo na naslonjalu ali na delovni površini mize. Pozorni bodite, da hrbet in ramena ne bodo napeti, sicer boste hitro občutili pekoče in zategnjene mišice. Za nastavljiva naslonjala je značilno, da jih lahko prilagodite natanko tako, da bodo vaše roke sproščeno počivale na primerni višini. Omogočajo pa tudi to, da ste fizično bližje delovni površini oz. pisalni mizi. Še ena pomembna informacija, komolci morajo biti pod kotom 90 stopinj in podlahti vzporedno s tlemi.