Krepitev imunskega sistema

Krepitev imunskega sistema je izjemno pomembno. Kako sami poskrbimo zanj?

Zanimivosti

Imunski sistem je obrambni mehanizem našega telesa. Varuje nas pred vdorom virusov in bakterij. Zato moramo poskrbeti za krepitev imunskega sistema. Za to pa potrebujemo, ne samo hranjenje celic imunskega sistema, temveč kvaliteten celostni način življenja. Ta vsebuje fizično, psiho/socialno in duhovno kvalitetno življenje.

Celice, ki skrbijo za naš imunski sistem, so živa bitja. Nahajajo se povsod v našem telesu. Proizvajajo jih pa jetra. Te celice si lahko predstavljamo kot vojščake v našem telesu. Dokler smo zdravi, se prosto sprehajajo po celem telesu. V trenutku, ko pa možgani zaznajo vdor tujca, torej virusa ali bakterije, v naše telo pošljejo ukaz tem vojščakom, da napadejo tujca. Če je teh vojščakov dovolj v našem telesu, ga bodo zelo hitro premagali in ubili.

Problem pa nastane, če je teh vojščakov premalo. Jetra so preobremenjena z nesnago in jih ne morejo narediti dovolj. Tako se tujci razpasejo po telesu in nastane bolezen. Takrat je potreben  zunanji vnos vojščakov s pomočjo zdravil ali prehranskih dopolnil. Da se temu izognemo je potrebna krepitev imunskega sistema.

Celostna krepitev obrambnih sil telesa

Da bo naš imunski sistem deloval brezhibno, moramo poskrbeti tako za fizično telo, kot tudi za normalno psiho/socialno in duhovno življenje.

Naše telo potrebuje hrano. Pa ne kakršnokoli. Hrana naj bo dobra. Po možnosti sveža, sezonska in iz živil iz našega okolja. Vsebovati mora pravo razmerje med vnosom hranil. Čim bolj se izogibajmo beli hrani. To jetra najtežje presnavljajo. Pazimo tudi kako jemo. Redni obroki več krat na dan. Jemo v miru in tišini. Telo nam bo več kot hvaležno. Jetra pa nemoteno opravljala svojo nalogo.

Prav tako moramo spiti zadostne količine tekočine. Za krepitev imunskega sistema igra veliko vlogo voda. Vsa ostala tekočina lahko jetrom samo škoduje. In zopet je pomembno, da pijemo skozi ves dan po male količine tekočine. Pol litra popite vode naenkrat ima enak učinek kot vodni val. Odplakne vse hranilne snovi iz telesa v ledvice, ki imajo kar naenkrat preveč dela. Potem moramo pa še lulat v zelo kratkem času.

Samota je samo kratek pobeg v samega sebe. Drugače pa smo ljudje socialna bitja. To pomeni, da najlažje delujemo v družbi. Zato so družabni ljudje tudi veliko bolj zdravi. Samotarje neredko ujame depresija, ki pa se odraža na razvoju premnogih kroničnih boleznih.

Tudi naše čustveno stanje je zelo pomembno. Nenehna jeza in godrnjanje zelo obremenjujeta delovanje naših jeter. In nemalokrat pride do blokade. Tako jetra ne morejo proizvajati »vojščakov«. In kaj hitro se lahko zgodi bolezen. Zato moramo poskrbeti za krepitev imunskega sistema.

Tako moramo skrbeti tudi za svoje duhovno življenje. Meditacije so še kako pomembne. Način meditacije pa si izbere lahko vsak sam. Bistveno je, da se poveže s svojim notranjim jazom in se »pogovori sam s sabo«. Branje ustrezne literature je zelo priporočljivo. Predvsem so to poučne in lahke vsebine o samem bivanju. Tudi kvaliteten počitek je dobra meditacija. Med počitkom se jetra prečiščujejo. Prav tako pa počivajo tudi naši možgani.

Delo na dolgi rok

Če želimo, da bo naš obrambni mehanizem brezhibno deloval vedno in povsod, moramo začeti živeti kvalitetno življenje. To ni vedno enostavno. Vendar je potrebno nekje začeti. Kje, je odvisno od vsakega posameznika. Zelo pomembno je, da si zastavimo cilje. Enega za drugim. Do njih pa pridemo z vztrajnimi majhnimi koraki. Tudi voda v kozarec najlepše teče, če odpremo pipo počasi. Tako poteka tudi krepitev imunskega sistema.

krepitev-imunskega-sistema-1

Največkrat je najtežje začeti pri hrani. Prvi korak naredimo pri urejanju dnevnega ritma prehranjevanja. Zajtrk je zelo pomemben. Nato dodamo še tri ali štiri obroke na približno 4 ure. Šele, ko osvojimo ta ritem, nadaljujemo z izbiro živil za posamezni obrok. In tako naprej. Če se bomo lotili vsega naenkrat, bomo kmalu izgubili voljo. Le majhni koraki vodijo do velikih ciljev.

Prva pomoč

Ko pa že nastopijo prvi znaki bolezni, je potrebna takojšnja pomoč telesu pri razkisanju in razstrupljanju. V tem primeru je potrebno takoj vnašati v telo zadostne količine vode. Deciliter vode na uro bo ravno dovolj. Začnemo jesti, s hranili bogato, hrano. Po možnosti svežo, sezonsko iz naše okolice. Takoj pa opustite belo hrano, ki preprečuje delovanje jeter in s tem krepitev imunskega sistema. Obroke si popestrite s »superživili«. Cvetača, brokoli, leča, česen, grah in kislo zelje so le nekatera med njimi. Dodaten vnos hrane, bogate z vitaminom C, bo tudi pomagal pri premagovanju neželenih virusov in bakterij v telesu. Prav tako poskrbimo za ugodno črevesno floro. Črevesje je drugi del naših možganov. Če pa nas začne praskati po grlu, takoj začnemo z grgranjem žajbljevega čaja ali slane vode. Virusi in bakterije pa izgubijo moč za nadaljnji razvoj.

Če pa bolezen že nastopi, si pomagamo s prehranskimi dopolnili, ki so bogata z naravnimi sestavinami. Po premagani bolezni pa čim prej začnimo z načrti za kvalitetno življenje brez bolezni. Če ne zmoremo sami, nam pri tem lahko pomagajo strokovnjaki. Pravi strokovnjaki se vam bodo celostno posvetili. To verjetno ne bo zastonj, bo pa odlična naložba v vaše novo, boljše življenje brez bolezni. Krepitev imunskega sistema pa nov način življenja.