Zakaj prav prenapetostna zaščita?

Vse za dom

Ko udari strela na območja, ki niso ozemljena ali pa so ozemljena, pride do napetostne razlike med deli ali vodniki. Da pa pride do zemlje to pot najde preko vseh prevodnih delov, živih bitij in električnih naprav. Zato je tu prenapetostna zaščita, ki vas bo obvarovala.

Prenapetostna zaščita ali SPD (Surge Protection Device) je element med vodnikom pod napetostjo in ozemljitvijo. Njegova uporaba je kot varnostni ventil, ki izolira. KO vrednosti presegajo njegove nazivne vrednosti in tako postane prevoden proti zemlji. je zelo nevaren pri požarih ali povodni element za požar, zato so njegovi standardi zelo visoki, na EU trgu pa so samo produkti, ki jih izpolnjujejo. V primeru vala strele je prenapetostna zaščita deljena v tri razrede. To so udarni val (To zdrži samo zaščita prvega razreda), velikost udarnega toka (zdrži zaščita drugega razreda) in pa fina zaščita (tukaj je namenjen tretji razred, ki je tik pred samo napravo in na objektu ne more biti samostojna).

prenapetostna-zascita-1

Za najbolj učinkovito delovanje je prenapetostna zaščita, najprej vgrajena na vse vodnike, ki vstopajo v objekt iz območja možnosti udara strele, tukaj se vgradi zaščito prve stopnje. Zaščito druge stopnje pa se vgradi v vse notranje razdelilne omare oddaljene od vstopa kabla v objekt. Najpomembnejše zaščite tretje stopnje, pa vgradimo pred same pomembnejše naprave, računalnike, modemi, serverji… Dobro se je znati pravilno zaščititi pred naravnimi nezgodami kot so naprimer strela. Elektrika je lahko zelo nevarna reč, čeprav je sedaj obvezna v naših življenjih saj brez nje enostavno ne gre. Zaradi elektrike je prišlo že do veliko nesreč, zato nikar ne tvegajte in si nastavite tudi sami doma zaščito, kot je prenapetostna zaščita. Za več informacij vam lahko pomaga tudi podjetje katero se z tem ukvarjajo, saj ob nepravi izbiri lahko omejimo hitrost prenosa podatkov in tudi po možnosti uničimo zaščitno napravo ter naredimo še več škode.

prenapetostna-zascita-2