Namizna svetilka nam olajša branje

Vse za dom

Vsi vemo, da je svetloba bistvena za naše dobro počutje. Svetloba, ki jo oddaja namizna svetilka vpliva na naše razpoloženje, raven energije in celo na našo produktivnost. Zato je pomembno, da izberete pravo osvetlitev za svoj dom. In ko gre za svetilke, morate upoštevati nekaj stvari. Namizna svetilka je namenjena zagotavljanju usmerjene svetlobe za opravila, kot sta branje ali pisanje. Običajno je namizna svetilka manjša od drugih vrst svetilk in imajo senčilo, ki usmerja svetlobo navzdol.

Namizna svetilka

 

Kako izbrati pravo namizno svetilko?

Tukaj je nekaj stvari, ki jih morate upoštevati pri odločitvi: prva stvar, ki jo je treba upoštevati, je velikost svetilke. Prepričajte se, da je namizna svetilka sorazmerna z ostalim pohištvom v sobi. Če imate velik kavč, na primer, boste za uravnoteženje potrebovali večjo svetilko. Naslednja stvar, o kateri morate razmisliti, je višina svetilke. Prepričajte se, da je svetloba na udobni ravni za branje ali pisanje. Splošno pravilo je, da mora biti spodnji del glavnega dela svetilke v višini oči, ko sedite. Pri namiznih svetilkah obstajata dva glavna sloga: tradicionalni in sodobni. Tradicionalna namizna svetilka je običajno izdelana iz lesa ali kovine in ima bolj klasično obliko. Sodobna namizna svetilka pa pogosto uporablja sodobnejše materiale, kot sta steklo ali plastika, in je bolj minimalistično oblikovana. Barva svetilke lahko močno vpliva na celoten videz prostora.

Če želite, da se namizna svetilka zlije z vašo opremo, izberite nevtralno barvo, na primer belo ali kremno. Če želite, da je namizna svetilka osrednja točka v sobi, izberite svetlejšo barvo, na primer rdečo ali rumeno. Obstajata dve glavni vrsti žarnic: žarnice z žarilno nitko in LED. Žarnice z žarilno nitko so tradicionalna vrsta žarnic in dajejo toplo, rumeno svetlobo. Žarnice LED so energetsko učinkovitejše in dajejo hladnejšo, belo svetlobo. Seveda je ena od najbolj pomemben dejavnik je cena. Cene namiznih svetilk se lahko gibljejo od nekaj evrov do več kot sto evrov. Pomembno je, da pred začetkom nakupovanja določite proračun, da ne boste zapravili preveč. Pri izbiri prave namizne svetilke je treba upoštevati številne dejavnike. Toda z malo razmisleka boste lahko v hipu našli popolno svetilko za svoj dom.

Nasveti za uporabo namiznih svetilk

Namizna svetilka lahko v vašem domu zagotavlja tako osvetlitev opravil kot tudi ambientalno osvetlitev. Ob pravilni uporabi vam lahko pomagajo prihraniti energijo in denar na računu za elektriko. Tukaj je nekaj nasvetov o uporabi namiznih svetilk v vašem domu: če potrebujete usmerjeno svetlobo za branje, delo na projektu ali drugo dejavnost, namizno svetilko postavite v bližino stola ali delovnega mesta. Prepričajte se, da je svetilka nameščena tako, da svetloba sveti neposredno na delovno površino. Če želite prihraniti energijo, izberite žarnice LED z manjšo močjo od klasičnih žarnic. Te vrste žarnic bodo porabijo manj energije in trajajo dlje, kar vam dolgoročno prihrani denar. Z zatemnilniki lahko prilagodite raven svetlobe namizne svetilke, kar je lahko koristno, kadar želite v prostoru ustvariti določeno razpoloženje ali ambient. Z zatemnitvami lahko tudi varčujete z energijo, saj zmanjšate količino porabljene električne energije. Če imate v sobi več namiznih svetilk, jih postavite na različne višine, da ustvarite zanimive svetlobne učinke. To bo pripomoglo tudi k enakomernejši porazdelitvi svetlobe po prostoru. Z upoštevanjem teh nasvetov boste namizne svetilke kar najbolje izkoristili in hkrati prihranili energijo.

namizna-svetilka-1

Prednosti LED tehnologije

Če iščete eleganten in sodoben način osvetlitve doma, pisarne ali celo poslovnih prostorov, so namizne svetilke LED odlična rešitev. V nadaljevanju so predstavljene le nekatere od številnih prednosti, ki jih te svetilke ponujajo: LED diode porabijo približno 85 % manj energije kot klasične žarnice, zato so veliko bolj okolju prijazne. To tudi pomeni, da vam bodo dolgoročno prihranile denar pri računih za energijo. LED diode lahko trajajo do 50-krat dlje kot standardne žarnice z žarilno nitko, kar pomeni, da vam jih ne bo treba tako pogosto menjati. V nasprotju s klasičnimi žarnicami LED oddajajo zelo malo toplote, zaradi česar so varnejše za uporabo in zmanjšujejo nevarnost požara. LED diode so veliko bolj odporne proti razbitju kot običajne žarnice, zato bodo delovale dlje, tudi če jih po nesreči spustite ali prevrnete. Namizna svetilka LED je na voljo v različnih slogih, ki ustrezajo vsakemu okusu, od elegantnih in minimalističnih modelov do bolj okrašenih in razkošnih.

Zagotovo boste našli svetilko, ki bo popolna za vaš dom ali pisarno. LED diode ob vklopu takoj zasvetijo, za razliko od fluorescenčnih žarnic, ki potrebujejo nekaj minut, da dosežejo polno svetilnost. Zato so idealne za uporabo na področjih, kjer potrebujete hitro in zanesljivo osvetlitev, kot na primer na hodnikih in stopniščih. Usmerite svetlobo, kamor jo potrebujete – pri diodah LED lahko izbirate med širokim naborom kotov snopa, da svetlobo usmerite točno tja, kamor jo potrebujete. To pomeni, da ne boste zapravljali energije za osvetljevanje območij, ki jih ni treba osvetliti. V nasprotju z nekaterimi vrstami fluorescenčne razsvetljave diode LED ne utripajo, kar je lahko koristno za tiste, ki trpijo za migrenami ali drugimi boleznimi, ki jih utripanje luči še poslabša. Ker LED diode oddajajo usmerjeno svetlobo, manj verjetno povzročajo bleščanje kot druge vrste žarnic, zaradi česar so udobnejše za daljšo uporabo. Namizna svetilka z LED diodami ponuja eleganten in sodoben način osvetlitve vašega doma ali pisarne. Na voljo so v različnih modelih, ki ustrezajo vsakemu okusu, zaradi svojih elegantnih linij in kompaktne velikosti pa so popoln dodatek za vsak prostor. Če iščete eleganten, sodoben in energetsko učinkovit način osvetlitve doma ali pisarne, so namizne svetilke LED idealna rešitev. S svojimi številnimi prednostmi ponujajo odličen način za izboljšanje videza vašega prostora, hkrati pa prihranijo denar pri računih za energijo. Zakaj ne bi še danes investirali v LED namizne svetilke? Ne bo vam žal!