polaganje parketa

Polaganje parketa naj bo na strokovnem nivoju

Vse za dom

Polaganje parketa je možno na dva načina in sicer na klik ali klasično polaganje z lepljenjem. Polaganje parketa na klik ima številne prednosti. Lahko ga položite tudi sami, če znate urediti talno podlago. Klasično polaganje je dolgotrajno in zahteva veliko veščin, da je parket potem obstojen desetletja ali stoletja. Zato je najbolje najeti mojstre, ki vam bodo položili parket hitro ter strokovno, sploh, če si boste omislili še talno gretje, ki je idealno za parkete in vse vrste stavb ter prostorov.

Polaganje parketa za novogradnje

Polaganje parketa za novogradnje je lažje, kot za stare stavbe, ker ni treba odstranjevati starih talnih oblog. Tla se lahko pripravijo zelo hitro in natančno. Običajno mojstri pridejo izmerit površino in si ogledat situacijo ter iz gradbenega načrta ugotovijo, za kateri prostor gre in kako bodo tam položili parket. Nato naredijo izračun glede na kakovost parketa in vrsto, ki ste jo izbrali ter na delo, ki ga bodo opravili.

polaganje parketa

Ko bo polaganje parketa v teku, bodo izvedli vse potrebne postopke za to, da bo parket dobro in kakovostno položen. Vgradijo vam lahko tudi talno gretje, ki je eno najbolj učinkovitih in prijetnih za bivanje. Pri nizko energijskih in pasivnih hišah je še toliko bolj učinkovito zaradi načina gradnje in materialov ter dobro izolativnost, ki se zahteva za novogradnje.

Polaganje parketa za starejše stavbe

Polaganje parketa v starejših stavbah je precej bolj zahtevno. Najprej je treba odstraniti obstoječo talno oblogo, kar je lahko dolgotrajen in zahteven postopek. Nato je potrebno tla še izravnati, izolirati in po vaši želji se namesti tudi talno gretje. Tudi v teh hišah se lahko polaga parket na klik ali pa s klasičnim načinom z lepljenjem.

Pri starih kamnitih stavbah je treba biti zelo previden, kako so izolirane in če morebiti niso vlažne, kar lahko slabo vpliva na parket. Takrat vam bo mojster prišel prav, da vam bo svetoval, kaj narediti v tem primeru. Parket bodo morali dobro zaščititi v vseh primerih, da se ga da čistiti in da vlaga ne pride do njega, ker se lahko napihne.

Kakšen parket izbrati?

Polaganje parketa zahteva tudi odločitev, kateri parket boste izbrali, Ne odločajte se na podlagi cene, ker se lahko zavedete in ne boste zadovoljni s kakovostjo parketa. Najbolje je, da nabavite tri slojni parket na klik. Ta je že narejen, kot je treba in se ga polaga na talno gretje. Njegova prednost je, da je takoj narejen, da ni umazanije in prahu med delom in da se prostoru takoj lahko uporabijo. Polaganje je hitro in učinkovito, tudi menjava je lahko hitra, če se tako odločite, ker se menja posamezne plošče.

Če se boste odločili za klasičen parket, izberite kakovostnega in naj vam mojster naredi vsaj tri sloje z izolacijo vred. Zavedati se morate, da je lepljenje dolgotrajen postopek, posamezne plasti se morajo posušiti preden se nadaljuje. Nazadnje se ga še brusi, kar povzroča dosti prahu in umazanije. Na koncu ga še lakirajo in lahko se suši nekaj dni, odvisno je od vremena. Vaši prostori nekaj tednov ne bodo uporabni.

Polaganje parketa ni lahek posel, zato ga prepustite mojstrom, da naredijo tako, da bo vaš parket za več generacij. Če boste kupili trden les, na primer hrastov ali kaj podobnega, ga boste lahko imeli stoletja. Tak parket se na nekaj desetletij zgolj obnovi, torej se zbrusi in ponovno lakira, in spet bo deloval nekaj desetletij.

Kje se parket lahko uporabi?

Parket je uporaben tudi tam, kjer so obremenitve tal velike, kot so podjetja, pisarne, delovni prostori, hale, skladišča, proizvodnje in podobno. Tudi v telovadnicah in javnih prostorih se ga dosti uporablja zaradi trdnosti in obstojnosti, ker se na njem ne pozna skoraj nič, če je dobro narejen in kvaliteten.

Kar se tiče barve, pa je ta odvisna od vrste lesa in je lahko zelo svetla, oker, rjava, rdečkasta ali precej temno rjava. Izberete tak les in barvo, kot vam ustreza glede obremenitve prostora, če hočete da je prostor bolj svetel ali gledate na to, kakšno bo pohištvo v njem in prilagodite barvo tudi temu. Čeprav se pohištvo lahko menja, barva tal pa ne, zato raje izberite tako, kot je vam všeč.