Ultrazvok trebuha Ljubljana

Ultrazvok trebuha Ljubljana za pregled več pomembnih organov in struktur

Zdravje

Pred ultrazvočnim pregledom trebuha je pomembno vedeti, da gre za nebolečo in neškodljivo preiskavo. Ultrazvočni pregled v Ljubljani poteka tako, da se pred začetkom pregleda se na trebuh nanaša topel gel za ultrazvok, ki omogoča boljši stik sonde s kožo. Pri pregledu se uporabljajo ultrazvočne sonde, ki imajo nizko frekvenco v megahercih in so oblikovane konkavno. Preiskava se lahko izvaja tako leže na hrbtu kot tudi na boku, občasno pa tudi stoje. Priporočljivo je, da se mehur izprazni pred preiskavo, zato je potrebno ostati tešč vsaj 6 ur pred pregledom. Pred samo preiskavo je priporočljivo popiti približno pol litra vode in jo zadržati v mehurju vsaj eno uro pred začetkom pregleda. Naročeni na ultrazvok trebuha Ljubljana naj prinesejo tudi vse prejšnje izvide podobnih preiskav, če jih imajo.

Ultrazvok trebuha Ljubljana

Ultrazvok trebuha Ljubljana – področja preiskav

Pri ultrazvočnem pregledu trebuha pregledujemo več pomembnih organov in struktur, vključno z jetri, žolčnikom, žolčnimi vodi, trebušno slinavko (pankreasom), vranico, nadledvičnimi žlezami, ledvicami, aorto in večjimi žilami. Pri pregledu se lahko prikažejo povečane bezgavke, zadebeljena želodčna ali črevesna stena ter prosto tekočino in tekočinske kolekcije, kar lahko pomaga pri diagnozi različnih bolezni ali stanj.

Preiskava trebuha pri moškem in ženskah

Pri moških se poleg osnovnih organov pregleda tudi sečni mehur, prostata in seminalni vezikuli, medtem ko pri ženskah pregledujemo sečni mehur ter rodila, vključno z maternico in jajčniki. Ta prilagoditev pregleda glede na spol omogoča natančnejšo oceno zdravstvenega stanja in identifikacijo morebitnih težav na teh področjih.

Omejitve ultrazvoka trebuha

Pomembno je vedeti, da ultrazvok trebuha Ljubljana omogoča pregled le razširjenih sečevodov, kar pomeni, da ne moremo vedno dobiti celovite slike stanja sečevodov in morebitnih težav na tem področju. Za natančnejše preiskave sečevodov so lahko potrebne dodatne diagnostične metode.

Indikacije za ultrazvok trebuha Ljubljana

Če se slabo počutite in doživljate občasne bolečine v trebuhu, izgubljate težo ali opažate napenjanje v trebuhu, je ultrazvok trebuha Ljubljana potreben za oceno stanja notranjih organov. Enako velja, če opazite srbenje kože ali imate rumene beločnice ali kožo, kar bi lahko kazalo na težave z jetri ali žolčnimi vodi.

Če se pojavijo krči v trebuhu ali opazite kri v blatu ali krvavitev izven menstrualnega ciklusa, je ultrazvok trebuha Ljubljana pomemben za preiskavo morebitnih črevesnih ali ginekoloških težav. Prav tako je treba opraviti ultrazvočni pregled, če občutite pekoč občutek pri uriniranju, ste zaprti ali imate pogoste črevesne gibe, saj so to lahko znaki težav z ledvicami, mehurjem ali prebavnim sistemom.

Bolečine v hrbtu, občutek utripanja v trebuhu in visok krvni tlak so dodatne indikacije za ultrazvok trebuha Ljubljana, saj lahko kažejo na različne bolezni ali motnje, ki vplivajo na notranje organe in krvni obtok v trebušni regiji.

Maščobna infiltracija jeter – steatoza

Ultrazvočni pregled prikaže gostejšo, ehogeno strukturo jeter, ki se lahko enakomerno ali neenakomerno razporeja. Maščoba se v jetrih nabira iz različnih razlogov, vključno z visoko ravnijo maščobe v krvi, prisotnostjo sladkorne bolezni, jemanjem zdravil, ki se presnavljajo v jetrih, prekomernim uživanjem alkohola ter pri bolnikih, ki se zdravijo s kemoterapijo ali hormonskim zdravljenjem.

Ciroza jeter

Ciroza jeter je posledica dolgotrajnega uživanja alkohola ali pa je lahko povezana z virusnimi okužbami jeter. Med ultrazvočnim pregledom trebuha se opazi strukturno spremenjene jetra z nepravilnim potekom žil in nazobčanimi robovi. Za potrditev diagnoze je običajno potrebno dopolniti ultrazvočno preiskavo z dopplersko preiskavo, ki omogoča oceno pretoka v jetrnih žilah. Pri cirozi jeter je priporočljivo redno ponavljati preiskavo, saj se pri teh bolnikih pogosto razvije rak jeter.

Žariščne spremembe v jetrih

Ultrazvok trebuha omogoča zgodnje odkrivanje žariščnih jetrnih sprememb in razlikovanje med benignimi (nenevarnimi) spremembami, kot so ciste, hemangiomi, adenomi in fokalna nodularna hiperplazija (FNH), ter malignimi (jetrnim rakom in zasevki). Ultrazvok je enostavna metoda, ki se lahko poljubno krat ponavlja brez škode za pacienta.

Žolčni kamni in njihovi zapleti

Žolčni kamni povzročajo bolečine v desnem zgornjem kvadrantu trebuha po obroku. Ultrazvok trebuha omogoča vizualizacijo kamnov različnih velikosti ter zapletov, ki jih povzročajo. Zagozdenje kamna v vratu žolčnika lahko privede do hidropsa žolčnika in vnetja stene žolčnika. Zagozdenje kamna v žolčnem vodu lahko povzroči razširitev žolčnih vodov in vnetje trebušne slinavke. Polipi na steni žolčnika so lahko majhni in nenevarni ali pa večji in trdi, kar povečuje tveganje za razvoj raka žolčnika. Vnetje trebušne slinavke je resna bolezen, ki se lahko razvije zaradi prekomernega uživanja alkohola ali zagozdenja žolčnih kamnov.