PMS znaki

Razumevanje PMS znakov in možnost njihovega olajšanja

Zdravje

PMS ali predmenstrualni sindrom, pomeni sklop simptomov, ki se pojavijo pri nekaterih ženskah pred menstruacijo. Čeprav je vsaka ženska drugačna in PMS znaki lahko varirajo, so lahko nekateri PMS znaki, kot so razdražljivost, bolečine v trebuhu, napenjanje, glavobol in utrujenost, zelo moteči. Vendar pa težave niso vedno prisotne pri vseh menstruacijah in trajajo le nekaj dni, zato jih ni vedno mogoče pripisati PMS. Za blaženje simptomov lahko zdravnik predpiše različna zdravila, prav tako pa lahko spremembe v prehranjevanju in telesni vadbi pomagajo pri lajšanju simptomov.

Simptomi in vpliv na ženske v rodni dobi

Po raziskavah se zdi, da se zelo hudi PMS znaki pojavijo pri treh do osmih odstotkih žensk. Za to stanje se uporablja izraz predmenstrualna disforična motnja (PMDD). Vzrok za PMS ni povsem jasen, vendar pa so hormoni, kot sta estrogen in progesteron, zagotovo ključni. Obstaja tudi več dejavnikov, ki lahko poslabšajo simptome PMS, vključno s prehrano, hormonskimi in kemičnimi spremembami, stresom, psihičnim stanjem in genetiko. Zato je pomembno, da se teh dejavnikov zavedamo in se trudimo, da bi jih omejili ali odpravili.

Vsaka ženska v rodni dobi lahko doživlja simptome PMS. Težave se pojavijo običajno pri ženskah med 20. in 40. letom starosti. Ženske, ki so rodile le enkrat, so pogosto še posebej izpostavljene PMS simptomom. PMS znaki so običajno najmočnejši ob nastopu prve menstruacije in pred menopavzo ter tudi v obdobju, ko ženska preneha z jemanjem kontracepcijskih tablet. Med nosečnostjo in v menopavzi simptomov PMS običajno ni. Čeprav lahko različne starostne skupine trpijo zaradi PMS, zdravniki običajno ne postavljajo diagnoze PMS pri najstnicah.

Fizične in psihične težave ter možnosti naravnega olajšanja

PMS znaki so lahko zelo raznoliki, saj se lahko kažejo na različne načine. Splošno simptome lahko razdelimo na fizične in psihične. Med fizičnimi PMS znaki najpogosteje najdemo boleče menstruacije, glavobol, boleče prsi, težave s kožo, napenjanje, bruhanje, pridobivanje telesne teže, hrepenenje po hrani, nemir in drugo. Med psihičnimi PMS znaki so lahko prisotni stres, tesnoba, nejevoljnost, depresija, nihanje razpoloženja, razdražljivost, nespečnost, panika in drugo. Vsaka ženska lahko doživlja različne kombinacije simptomov in lahko se spreminjajo iz cikla v cikel.

PMS znaki

PMS lahko v nekaterih primerih sproži ali poslabša druga zdravstvena stanja, kot so astma, migrene, herpes in ekcemi. Na srečo pa večina žensk doživlja le nekaj simptomov ali pa le enega. Zanimivo je, da se lahko vzorec simptomov, ki jih ženska doživlja, od meseca do meseca ne spreminja preveč. Za olajšanje težav PMS obstajajo tudi naravna zdravila, ki so dostopna brez recepta. Navadna konopljika je na primer rastlina, ki se že dolgo uporablja za lajšanje simptomov PMS, kot so razdražljivost, nihanje razpoloženja, bolečine v prsih, napenjanje, menstrualni krči in drugi PMS znaki. Številne ženske se odločijo za uporabo teh rastlinskih zdravil, da bi se izognile konvencionalnim zdravilom in omilile neželene učinke.

Naravno zdravilo za uravnoteženje hormonov in olajšanje simptomov PMS

Cyclodynon je rastlinsko zdravilo, ki vsebuje izvleček iz plodov navadne konopljike. Namenjeno je zdravljenju predmenstrualnega sindroma pri ženskah od 18 let naprej. Učinkovito skrbi za hormonsko ravnovesje in s tem pomaga zmanjšati pogostnost in intenzivnost simptomov PMS. Zdravilo uravnava menstruacijski cikel in izboljša telesne in psihične simptome. Priporočljivo je uporabljati zdravilo neprekinjeno vsaj 3-6 mesecev, tudi med menstruacijo, da bi dosegli optimalne rezultate. Cyclodynon proizvaja podjetje Bionorica SE v Nemčiji. Vsebuje suhi ekstrakt, ki je pridobljen na nežen način s postopkom, ki ga je patentiralo podjetje Bionorica.

Telesni in psihični izzivi pred menstruacijo

PMS znaki se običajno pojavijo v lutealni fazi menstrualnega cikla in so lahko posledica hormonskega neravnovesja. Ti značilni simptomi se ponavljajo na cikličen način in se pojavijo po ovulaciji, do dva tedna pred mesečno krvavitvijo, izzvenijo pa po 4-5 dneh ob pojavu krvavitve. Simptomi se lahko pojavljajo z različno intenzivnostjo, nekateri meseci so lahko lažji, drugi pa težji, in se kažejo tako na telesni kot psihični ravni, kar lahko negativno vpliva na naše vsakdanje aktivnosti in življenje. 07Med psihičnimi simptomi so najpogostejši razdražljivost in nihanje razpoloženja. Poleg tega se lahko pojavijo utrujenost, glavobol, občutljivost na bolečino, motnje spanja, prebavne težave, težave s srčno-žilnim sistemom, otekline na različnih delih telesa in omotičnost. Obstaja še veliko manj pogostih simptomov, ki jih ženske doživljajo pred menstruacijo, in jih lahko občutimo enega ali več hkrati.

Kajenje, prehrana, spanje in gibanje

Raziskave so pokazale, da lahko vsakodnevne navade pomembno vplivajo na simptome PMS. Obstaja velika povezanost med intenzivnostjo simptomov PMS in kajenjem, nezdravim prehranjevanjem, pomanjkanjem kakovostnega spanca in premalo gibanja. Uživanje alkohola lahko prav tako poslabša simptome PMS. Poleg tega lahko neželeni učinki zdravil, izpostavljenost stresu in funkcionalne motnje endokrinih žlez vplivajo na hormonsko neravnovesje in posledično na pojav simptomov PMS.

Točen vzrok za nastanek PMS še ni dobro raziskan, vendar se PMS znaki običajno pojavijo v drugem delu menstrualnega cikla, kar kaže na hormonsko neravnovesje. Vzroki za motnje v menstruacijskem ciklu lahko vključujejo motnje endokrinih žlez, preveliko izpostavljenost stresu in neželene učinke nekaterih zdravil. Kemične spremembe v možganih, zlasti spremembe v količini dopamina in serotonina, lahko vplivajo tudi na PMS. Ko se raven estrogena po ovulaciji zmanjša, se zmanjša tudi proizvodnja dopamina in serotonina, kar lahko vodi v depresivno razpoloženje, utrujenost, povečan apetit in motnje spanja. Presežek estrogena in pomanjkanje progesterona lahko povzročita vnetje mlečnih žlez in bolečine v dojkah pred menstruacijo.