žar

Žar je uporaben tudi v hladnejšem delu leta

Vse za dom

V poletnem času je žar vsekakor nesporni zmagovalec vseh piknikov, druženj in praznovanj. Ko pa se dnevne temperature prestavijo pod ničlo, pa večina žarov pristane v mrzli garaži. Po možnosti dobro založeni, da je dostop do njih do naslednjega poletja praktično nemogoč. Toda razkrivamo vam, da je žar še kako lahko uporaben tudi v hladnejšem delu leta. Zato mu ne delajte krivice ampak ga tudi jeseni ponosno postavite na vrt.

žar

Katero vrsto žara izbrati?

Žari so vse bolj priljubljen način priprave hrane, zato ni čudno, da je na trgu cela paleta ponudb različnih vrst žarov. V osnovi še vedno ločimo žar na oglje ter na plin ali v kombinaciji obojega. Za katerega se boste odločili je stvar osebnih želja, saj vsaka vrsta žara v sebi skriva tako prednosti kot tudi kakšno slabost.

Če ste začetniki, vam svetujemo, da začnete premišljevati o nakupu plinskega žara. Plinski žar je namreč izmed vseh vrst žarov najenostavnejši za uporabo. Zaradi plinskih ventilov vam namreč omogoča enostavno reguliranje temperature žara. Zaradi tega se boste izognili težavam s preveč ali premalo zapečenim mesom. Poleg tega ponuja ravno površino na kateri je hrano enostavno obračati. S tem dosežemo, da je hrana z vseh strani enakomerno pečena in tako navdušimo svoje goste.

Pomembna je predpriprava

Ne glede na to, v katerem letnem času se odločite pripraviti jedi z žara, je za uspešen piknik pomembna dobra predpriprava. Svetujemo vam, da si vso zelenjavo in meso, ki ga boste potrebovali za pečenje na žaru, predhodno narežete in ustrezno začinite. Ravno tako si v bližino žara prinesite vso orodje, ki ga boste potrebovali med peko. Zlasti ne pozabite na veliko posodo s pokrovom, v katero boste zlagali že pečeno hrano. Več stvari kot si boste predhodno pripravili ali prinesli, mirneje bo potekala peka na žaru in zaradi tega bo tudi hrana z žara okusnejša.

Če imate žar na plin je zelo pomembno, da preden se lotite peke, preverite stanje plina v jeklenki. Zagotovo si namreč ne želite, da bi vam zmanjkalo plina ravno sredi pečenja sočnih perutničk- Zato vam svetujemo, da imate v shrambi raje kakšno plinsko jeklenko več kakor manj.

zar-1

Top 3 jesenske jedi za žar

Kot smo že omenili, trenutno med ljudmi vlada neutemeljen predsodek, da je sezona za žar le poleti. Vendar to vsekakor ni res. Tudi jeseni se da organizirati čudovit piknik, v sredi katerega bo ravno žar.

Zelo priljubljena jed, ki ne gre nikoli iz mode in ki jo imamo radi v vseh letnih časih, je carski praženec. Tudi na žaru se da pripraviti zelo okusnega. Zagotovo je to jed, s katero boste navdušili tako svoje domače kot tudi povabljene goste. Dobra stran carskega praženca je tudi ta, da se ga na žaru pripravi na zelo podoben način kot v ponvi. Recept za maso je praktično enak, postopek pečenja pa tudi. Je par res, da na žaru pridobi značilen priokus, ki ga ponev ne zmore dati. Carski praženec ali šmorn je tako veliko okusnejši z žara kot iz ponve. Pomembno pa je, da žar predhodno dobro očistite, zlasti če ste prej na enaki plošči pekli meso.

Zelo dobra je na žaru tudi jesenska popečena zelenjava. Enostavno naberite sezonsko zelenjavo z vrta, jo narežite na enakomerne koščke in dobro prepražite na žaru, začinite in dodajte omake po okusu. Zelo dobro paše zraven sojina omaka, ki navidezno preprosto zelenjavno jed popelje na popolnoma nov nivo okusov.

Poleg cele palete drugih receptov, pa ne morete zgrešiti niti s klasiko – pečenim mesom na žaru. Če znate uporabljati žar, bo vsaka jed uspešnica ne glede na vreme in letni čas.