Avtomobilski katalizatorji rešujejo naš planet pred onesnaženjem

Avtomobilizem

Katalizatorji so znani v avtomobilih in gre za naprave, ki varujejo naše okolje. To pa storijo tako, da pretvorijo škodljive izpušne pline, ki nastanejo v motorjih z notranjim izgorevanjem v pline, ki ne škodujejo toliko okolju oziroma so že prisotni v njem. Zato so sodobni avtomobili tudi opremljeni s katalizatorji, ker je to seveda obvezno in odgovorno do našega zdravja ter zdravja prihodnih rodov. Katalizatorji niso bili v avtomobilih že od nekdaj, ampak so bolj moderna iznajdba od takrat, ko se človeštvo zaveda, kako močno onesnažuje lasten zrak, ki ga dihamo. Deluje pa samo v avtomobilih, ki uporabljajo neosvinčen bencin. Svinec namreč zaradi kemijskih rekcij uniči katalizator.

Kako so sestavljeni katalizatorji?

Avtomobilski katalizatorji so sestavljeni iz veliko majhnih kovinskih celic. Te celice so v nekaterih katalizatorjih lahko tudi keramične. Na te številne majhne celice nanesejo med samo proizvodnjo tanek sloj žlahtnih kovin. Te kovine so lahko platina, rodij ali iridij.

katalizatorji

Katalizator se vedno vgradi blizu motorja. Razlog, zakaj je tako, pa je visoka toplota, ki jo oddaja motor, ker je to pogoj za delovanje katalizatorjev. Katalizatorji namreč delujejo na temperaturi od 300 do 900 stopinj Celzija.

Osnovna funkcija, ki jo opravlja katalizator v avtomobilu je pretvarjanje škodljivih plinov CO, to so ogljikovi monoksidi in CH, ki so ogljikovodiki ter NOx, ki pa so dušikovi oksidi v CO2, to pa je ogljikov dioksid in v H2O, ki je voda ter še N2, to pa je dušik. Ti plini okolja ne obremenjujejo tako, kot bi jih na začetku našteti strupeni izpušni plini. Zato je katalizator v avtomobilu res nujna naprava, vendar pa žal v mestnih kratkih vožnjah zaradi nižjih temperatur ni tako učinkovit, kot če se vozite na daljše razdalje.

Zaradi tega se v mestih priporočajo vožnja z avtobusi, električnimi avtomobili ali kolesi in električnimi kolesi ter skiroji. Na ta način ohranjate okolje bistveno bolj čisto, kot s kratkimi vožnjami z avtomobilom po mestu. Mimogrede kratke vožnje avtomobil precej uničijo. Bistveno prej, kt če deluje na dolge proge, kar še posebej velja za dizelske avtomobile. Zato nikoli ne kupite rabljenega avtomobila od taksista, ker boste z njim Lie same težave.

Na kaj paziti pri nakupu katalizatorja?

Katalizatorji v avtomobilu so lahko dvostezni. To pa pomeni, da v njih oksidirajo ogljikov monoksid ter ogljikovodiki, ki niso izgoreli.

Če pa govorimo o tristeznem katalizatorju, pa govorimo enako kot pri dvosteznem o oksidaciji ogljikovega monoksida in neizgorelih ogljikovodikih, pri tem pa vzporedno poteka še redukcija škodljivih elementov. Za njegovo delovanje je ključna Lambda sonda. Ta je zadolžena za to, da nadzira količino izpušnih plinov, ki jih uredi s pomočjo elektronskega krmiljenja za vbrizgavanje goriva. To stori tako, da odmeri točno ter optimalno razmerje goriva in zraka.

Če se ozremo na Evropsko direktivo 98/69 CEE, ta jasno določa vgradnjo dveh Lambda sond v avtomobil. Ena mora biti pred katalizatorjem in druga za njim, da lahko dodatno nadzira izpušne pline.

katalizatorji-1

Delovanje avtomobilskih katalizatorjev

Katalizatorji v avtomobilu s oblikovani za zmanjševanje koncentracije določenih škodljivih sestavin iz izpuha. Katalizator omogoča kemijske reakcije že pri nižjih temperaturah in poskrbi, da nastanejo v izpuhu druge snovi, ki niso tako škodljive, to pa sta vodna para in ogljikov dioksid, ki sta že prisotna v naravi. Če katalizatorja ne bi bilo, bi iz avtomobilskega izpiha v naravo izhlapevale dušikove spojine in ogljikov monoksid, zaradi katerih se lahko živa bitja zastrupijo.

Katalizatorji so nameščeni v cevi avtomobilskega izpuha in začno delovati v nekaj minutah, ko se dovolj segrejejo na višje temperatura. To je razlog zakaj katalizator ni učinkovit pri kratkih mestnih vožnjah. Če se vozite na tak način, največ prispevate k onesnaženju zraka na planetu snovmi, ki so izjemno škodljive.

Če imate avtomobil, ki uporablja osvinčen bencin, potem ne morete imeti katalizatorja. Svinec namreč uniči katalizator, saj reagira s sestavinami katalizatorja, tako pa tudi prepreči, da bi deloval.