brisalci

Brisalci omogočajo jasen pogled na okolico

Avtomobilizem

Avtomobilski brisalci oziroma brisalci vetrobranskega stekla so del avtomobilske opreme, ki se uporablja za odstranjevanje dežja, snega, ledu, tekočine za pranje, vode in ostankov umazanije s sprednjega stekla vozila, da lahko upravljavec vozila bolje vidi, kaj je pred njimi. Skoraj vsa motorna vozila, vključno z avtomobili, tovornjaki, avtobusi, vlakovnimi lokomotivami in plovili s kabino – in nekatera letala – so opremljena z enim ali več takšnimi brisalci, kar je običajno tudi zakonska zahteva.

Brisalci – www.brisalci.com so običajno sestavljeni iz kovinske roke. En konec se vrti, na drugem koncu pa je pritrjeno dolgo gumijasto ali silikonsko rezilo. Roko poganja motor, pogosto elektromotor, čeprav se za nekatera vozila uporablja tudi pnevmatska moč. Brisalec se vrti naprej in nazaj po steklu, tako da s svoje površine potiska vodo, druge padavine ali druge ovire za vidljivost. V vozilih, izdelanih po letu 1969, je hitrost običajno nastavljiva, z več neprekinjenimi hitrostmi in pogosto z eno ali več nastavitvami v presledkih. Večina osebnih avtomobilov uporablja dve sinhronizirani radialni roki, medtem ko veliko gospodarskih vozil uporablja le eno.

brisalci-1

Pri nekaterih vozilih se sistem za pranje vetrobranskega stekla uporablja tudi za izboljšanje in razširitev funkcije brisalcev na suhe ali ledene pogoje. Ta sistem na vetrobransko steklo razprši vodo ali tekočino za pranje stekel proti zmrzovanju z uporabo več dobro nameščenih šob. Ta sistem pomaga odstraniti umazanijo ali prah z vetrobranskega stekla, kadar ga uporabljate skupaj z metlicami brisalcev. Ko uporabljate tekočino za pranje proti zmrzovanju, lahko to brisalcem pomaga odstraniti sneg ali led. Za tovrstne zimske razmere imajo nekatera vozila dodatne grelnike, usmerjene na okna, ali vgrajene grelne žice v steklo; ti odmrzovalni sistemi pomagajo preprečiti nabiranje snega in ledu na vetrobranskem steklu. Manj pogosto so na žaromete nameščeni miniaturni brisalci, ki zagotavljajo njihovo optimalno delovanje.

Silikonski ali gumijasti brisalci?

Metlice silikonskih brisalcev vetrobranskega stekla ponujajo boljše zmogljivosti v primerjavi s standardnimi gumijastimi brisalci. Silikon se takoj iz škatle obnese bolje kot guma, brisalec pa sčasoma pusti vodoodbojno hidrofobno plast na vetrobranskem steklu. Ta sekundarna funkcija pa je samo bonus. Glavna prednost silikonskih brisalnih metlic je trajnost, merjena v letih namesto v mesecih; zdržijo lahko štirikrat dlje kot običajna gumijasta rezila.

Vrhunska zmogljivost in vzdržljivost odtehtata nekoliko višjo ceno teh brisalcev, ki se uvrščajo v primerjavi z drugimi brisalci v višji cenovni razred. Če vas moti misel, da bi za en silikonski brisalec porabil toliko, kot za par gumijastih brisalcev in se sprašujete, ali se splača toliko vložiti vanje, niste sami. A njihove prednosti so vsekakor vredne vsakega centa.

Prednosti brisalcev s silikonskimi metlicami

Glavna prednost brisalcev s silikonskimi metlicami je, da lahko zdržijo od 2 do 6-krat dlje kot guma, zlasti v težkih delovnih okoljih, saj silikonski polimeri ponujajo prednost v širšem območju temperatur in pogojev kot običajne gumijaste metlice brisalcev. Silikonski brisalci med delovanjem puščajo tanko vodoodbojno prevleko, ki vsakič pomaga hitreje očistiti vetrobransko steklo odvečne vode med vožnjo po mestu in avtocesti.

Pri izbiri, kateri tip silikonskega brisalca je najboljši za vaš avtomobil, upoštevajte v prvi vrsti tisto vrsto brisalcev, ki ste jih dobili z vozilom. Večina avtomobilov najbolje deluje z okvirjem brisalcev, s katerim so zapustili tovarno. Izjeme od pravila zalog določa univerzalna zasnova konektorjev.

Ko pride do izbire nadomestnih delov, pa je najpomembnejša povezava med roko brisalca in metlico vetrobranskega stekla. Najboljša metlica brisalcev na svetu je lahko hkrati tudi najslabša, če ne ustreza vašemu avtomobilu. Tako so lahko tudi univerzalni konektorji le enkraten kompromis in včasih ne ustrezajo vsem.

Silikon lahko torej prenese veliko več obremenitev, kot običajna guma. Upoštevajte to silikonsko prednost sploh, če bivate v ekstremnih vremenskih regijah in bo vaš avtomobil pogosto izpostavljen takšnim okoliščinam. Hidrofobni premaz, ki ga puščajo metlice silikonskih brisalcev, je zelo podoben silikonski obdelavi vetrobranskega stekla, kar je le še ena od dodanih vrednosti te izbire.