Laboratorijska oprema

Laboratorijska oprema za najzahtevnejše uporabnike v farmaciji, gradbeništvu in industriji

Računalništvo in tehnologija

Če ob omembi laboratorijska oprema takoj pomislite na šolski kemijski laboratorij, v katerem ste kot dijak ali dijakinja uporabljali najbolj osnovno laboratorijsko opremo za šolski laboratorij, kot so epruvete, čaše, liji, pipete, tehtnice, centrifuge, gorilniki, zamrzovalniki, kuhalne plošče, inkubatorji, hladilniki, mešalniki in vodne kopeli, naj vam povemo, da je to samo en možen segment laboratorijske opreme. Laboratorijska oprema se uporablja na še mnogo drugih in raznolikih področjih, od medicine, farmacije, biotehnologije in živilske tehnologije. Laboratorijsko opremo potrebujejo tudi strokovnjaki v gradbeništvu pa tudi še na mnogih drugih industrijskih področjih.

Laboratorijska oprema za farmacijo, medicino biotehnologijo in živilsko tehnologijo

Za razvoj novih proizvodov na področju farmacije, biotehnologije, medicine in živilske tehnologije je nujno potrebna vrhunska in tehnološko najboljša laboratorijska oprema. Najrazličnejše naprave, ki omogočajo izvajanje različnih raziskav, testiranj in simulacij v kontroliranih pogojih. Med to opremo spadajo različne sušilne in grelne komore, različni inkubatorji, klimatske komore ter vodne in oljne kopeli, ki se uporabljajo tako v farmaciji, biotehnologiji in živilski tehnologiji, pa še v drugih panogah.

laboratorijska-oprema-1

Laboratorijska oprema za različne raziskave in analize na področju gradbeništva

V gradbeništvu strokovnjaki opravijo nešteto meritev, analiz in preizkušanj različnih možnosti, za katere je potrebna najnovejša in hkrati zelo zanesljiva oprema, predvsem naprave, ki so primerne za pripravo, obdelavo, preizkušanje in analizo tal, objektov in mnogo različnih materialov. Mednje sodijo različni agregati za preiskave agregatov delilnikov vzorcev; oprema za preiskave asfalta in bitumna; oprema za določanje odpornosti betona na prodor vode, oprema za preiskave strnjenega betona, porozimetri; oprema za preiskave cementa, malte, gipsa; različne dinamične plošče; elektromagnetne sonde; oprema za sejanje in mletje; univerzalni sušilniki; natančne tehtnice ter druga splošna oprema potrebna v gradbeništvu.

Laboratorijska oprema za potrebe industrije, na različnih področjih delovanja

Med laboratorijsko opremo za potrebe industrije spadajo predvsem merilni instrumenti, naprave za toplotno obdelavo ali preizkušanje materialov, sušilne in grelne komore, klimatske komore, vodne in oljne kopeli ter še mnoge druge naprave.

Vsa laboratorijska oprema tako za farmacijo, medicino biotehnologijo, živilsko tehnologijo, gradbeništvo in za potrebe industrije mora izpolnjevati visoka merila kakovosti in vse potrebne mednarodno potrjene certifikate. Za vse stranke, ki so osredotočene na dolgoročne in trajnostne projekte, je priporočljivo izbrati laboratorijsko opremo, ki zagotavlja dolgo življenjsko dobo, zanesljivost, natančnost rezultatov in omogoča enostavno uporabo ter prihranek stroškov. Ne glede na blagovno znamko laboratorijske opreme je vedno treba iskati optimalno razmerje med kakovostjo in ceno izbrane opreme. Nikoli naj se stranke pri nakupu ne osredotočajo samo na nizko ceno, saj jim bo slej kot prej žal za tak nakup.

Se odločate za nakup nove laboratorijske opreme – na kaj morate biti pozorni?

Pri samem nakupu bodite pozorni na nekaj najnujnejših podrobnosti, da bo vaš nakup, kar se da uspešen in preudaren. Najprej morate natančno vedeti, katero laboratorijsko opremo potrebujete, saj za tehtanje določene sestavine v farmaciji ne boste potrebovali kuhinjske tehtnice, ki je natančna na 10 g, ampak laboratorijsko tehtnico, ki je mnogo bolj natančna, na primer na mikrograme. Vedeti morate tudi, za kaj boste uporabljali določeno opremo. Vedno se pogovorite s strokovnjakom za laboratorijsko opremo, ki vam bo znal tudi svetovati, saj je mogoče na tržišču že naprednejša različica želene opreme, ali pa vam bo svetoval, opremo, ki bi vam mogoče bolj odgovarjala, kot tista, za katero ste mislili, da je najboljša izbira za vas. Zagotovo pri izbiri ne glejte na čim nižjo ceno, ampak na kakovost opreme, ki vam bo dolgo služila in je ne boste odnesli na servis že po tednu uporabe. Laboratorijska oprema, ki jo boste izbrali in kasneje tudi kupili naj bo plod načrtovanja, preudarnosti in temeljitega premisleka. Dober nakup laboratorijske opreme je začetek odlično opravljenega dela na vašem profesionalnem področju dela.