Dodatno zdravstveno zavarovanje

Dodatno zdravstveno zavarovanje je pomembno

Zdravje

Vsakemu se lahko zgodi, da de poškoduje ali pa pride do resne bolezni. V tem primeru osnovno zdravstveno zavarovanje ni dovolj. Potrebno si je urediti tudi dodatno zdravstveno zavarovanje, ki poskrbi, da vam ni treba doplačevati za zdravljenje. Dodatno oz. dopolnilno zdravstveno zavarovanje se plačuje poleg obveznega zdravstvenega zavarovanja in se ga plačuje zavarovalnici, medtem, ko se osnovno plačuje na ZZZS. V Sloveniji ima večina ljudi poleg obveznega zavarovanja, urejeno tudi dopolnilno zdravstveno zavarovanje. S to vrsto zavarovanja vam ni treba skrbeti, da bi morali doplačevati za zdravila, poleg tega pa krije tudi večino vseh ostalih posegov in ostalega zdravljenja ter rehabilitacije, če bi slučajno prišlo do tega.

Kdo plačuje osnovno in dodatno zdravstveno zavarovanje?

Osnovno zdravstveno zavarovanje, ki ga imenujemo tudi obvezno zdravstveno zavarovanje naj bi imeli vsi prebivalci Slovenije. Otroci so zavarovani s strani staršev, odraslim zaposlenim pa mora delodajalec plačevati za osnovno zdravstveno zavarovanje. Če oseba ni zaposlena, si mora osnovno zdravstveno zavarovanje plačevati sama ali pa se prijavi na Centru za socialno delo, ki lahko v sklopu pomoči pomaga pri plačevanju osnovnega zdravstvenega zavarovanja. Upokojencem stroške mesečnega osnovnega zavarovanja plačuje ZPIZ.

Z razliko od osnovnega zdravstvenega zavarovanja, je dodatno zdravstveno zavarovanje ena stopnička zavarovanja več. To zavarovanje, ki ga imenujemo tudi dopolnilno zdravstveno zavarovanje poskrbi, da so krite tudi ostale zdravstvene storitve, ki niso vključene pri osnovnem zdravstvenem zavarovanju. Tudi tukaj so otroci dodatno zdravstveno zavarovani s strani staršev in jim ni treba plačevati stroškov mesečnega zavarovanja. To za njih plačuje država. Odrasli zaposleni, nezaposleni, vsi študenti, ki so starejši od 26 let in upokojenci pa morajo sami kriti stroške za dopolnilno zdravstveno zavarovanje. Prav tako lahko nezaposleni zaprosijo za pomoč pri plačevanju dodatnega zdravstvenega zavarovanja pri Centru za socialno delo.

Smiselno si je urediti tudi dodatno zdravstveno zavarovanje, saj to pomeni, da lahko pridete k zdravniku in mu pokažete samo zdravstveno kartico, ne bo pa vam potrebno plačevati ali doplačevati za zdravstvene storitve.

Kdaj si je treba urediti dodatno zdravstveno zavarovanje?

Dodatno zdravstveno zavarovanje si je potrebno urediti po koncu študentskega staža, ko dopolnite 26 let, ko menjavate službo in podobno. Načeloma imate en mesec časa, da si uredite vso potrebno dokumentacijo za dopolnilno zdravstveno zavarovanje. Če ta rok zgrešite, morate za veljavnost dodatnega zdravstvenega zavarovanja počakati tri mesece. Če se nekdo odloči, da dodatnega zdravstvenega zavarovanja ne bo plačeval eno leto, se mu premija zviša za 3 %. Tako se povečuje vsako leto, ko nimate urejenega dodatnega zdravstvenega zavarovanja. Poleg tega pa morate za to obdobje plačevati ali vsaj doplačevati vsak obisk zdravnika. In ker je življenje nepredvidljivo, lahko kmalu nanese na več tisoč evrov.

zdravstveno-zavarovanje-1

Kje si lahko uredite dodatno zdravstveno zavarovanje?

V Sloveniji so tri zavarovalnice, ki urejajo dopolnilno zdravstveno zavarovanje. To so Vzajemna, Triglav in Generali. Vse tri krijejo zdravstvene storitve popolnoma enako. Zato je glede tega čisto vseeno, pri kateri zavarovalnici boste uredili dopolnilno zdravstveno zavarovanje. So pa minimalne razlike pri ceni. Medtem, ko je pri osnovnem zdravstvenem zavarovanju mesečna premija za vse enaka in sicer trenutno je to 26,13 €, pri dopolnilnem zdravstvenem zavarovanju ni tako. Med njimi sicer na mesečni ravni ni večjih razlik kot za en evro, vendar razlika vseeno je. Je pa od vsakega posameznika odvisno za katero zavarovalnico se bo odločil. Tisti, ki imajo pri eni izmed teh treh zavarovalnic že sklenjene pogodbe, pa naj bo to zavarovanje avta ali hiše, je smiselno, da se tam zavarujejo. V tem primeru vam zavarovalnica lahko nudi kakšen dodatni popust. Prav tako je najbolj enostavno, da imate vsa zavarovanja sklenjena pri eni zavarovalnici.

Dodatno zdravstveno zavarovanje lahko sklenete pri dotični zavarovalnici, lahko pa ga uredite tudi preko spleta ali po telefonu. Če se odločite za sklenitev zdravstvenega zavarovanja preko spleta, časovno niste omejeni na uro in lahko vse to uredite v udobju svojega doma.