Piling za obraz

Kako poskrbeti za izsušeno, dehidrirano kožo?

Moda in lepota

Imate tudi vi občutek zategovanja, hrapavosti, luščenja in rdečice na obrazu? V jesenskem in zimskem času, ko se vreme spreminja in sta veter in mraz bolj pogosta, potrebuje občutljiva povrhnjica dodatno nego. Vendar pretiravanje z večjo količino preparatov ali pa z konstantnim mazanjem tudi ni priporočljivo. Skrb naj bo premišljena in zmerna.

Če ste nagnjeni k izsušeni povrhnjici, naj skrb zanjo zajema več stopenj. Najbolj optimalno je, če jo oskrbimo zjutraj in zvečer. Jutranji obred, sestavljen iz treh korakov (čiščenja, nege s tonikom in še vlaženja, ki ga omogoča krema za suho kožo na obrazu), jo bo pripravil na vse izzive tekom dneva. V primeru, da imate težave z mozolji, nepravilno teksturo ali pa ste podvrženi luščenju, pa dvakrat tedensko naredite še piling.

Večerni ritual je podoben jutranjemu, s to razliko, da naj krema za suho kožo, preda prostor nočni, ki bo poskrbela, za hranilno in regenerativno nego.

dehidrirana-koza-1

Piling za obraz

Ni vsak produkt primeren za vse tipe kože. Pri dehidrirani koži priporočamo, da izberete piling za suho kožo. Piling naredi obraz bolj mehak, gladek in sijoč. Če ga izvajamo redno (vsaj dvakrat na teden) zagotovimo, da koža zadiha, se obnovi in je pripravljena na nanos novih preparatov.

Poznamo ga več vrst in sicer kemični, celulozni in mehanskega.

● Kemičnega običajno najdemo v obliki tonika ali v obliki esence, ki je obogatena z kislinami (AHA in BHA kisline). Te vplivajo na teksturo povrhnjice, delujejo proti mozoljem in ogrcem, hkrati pa še pomladijo videz.
● Celulozni s pomočjo celuloze odstrani odmrle kožne celice. Ker je bolj nežen, ampak vseeno učinkovit, je primeren za vse tipe kože.
● Mehanski vsebuje drobne delce, s pomočjo katerih poskrbi za globinsko čiščenje in hkrati odstrani odmrle celice.

Piling za suho kožo

Ker je že tako občutljiva, potrebuje izsušena kožo produkte, ki je ne dehidrirajo še dodatno. Pri izbiri smo previdni, da izdelki ne vsebujejo sestavin, ki bi stanje še poslabšale (na primer kakšni alkoholi). Naj vsebujejo sestavine, ki vlago zadržijo in kožo hidrirajo in nahranijo oziroma poskrbijo za to, da se bodo preparati, ki jih boste že nanesli z lahkoto absorbirali v globlje dele. Piling za to vrsto kože je lahko kislinski, a naj bo nežen in naj vsebuje kakšen dodatek, ki poskrbi za vlaženje.

Krema za suho kožo

Krema za suho kožo na obrazu

Razlogov za izgubo vlage je lahko več. Lahko je to posledica naravnih procesov staranja, genetike ali pa zunanjih dejavnikov kot so nizke temperature, nizka vlažnost, izpostavljenost soncu ali vetru. Najbolj pomembno je, da preprečimo nadaljnjo izgubo vlage, kar lahko dosežemo z nekaj koraki.

Umivajte se z hladno ali mlačno vodo in ne z vročo, saj ta uniči naravna olja in povzroči dehidracijo. Ker navadna voda vsebuje minerale, to pripomore k dodatni izsušitvi, tako da če imate resne težave, priporočamo umivanje z ustekleničeno vodo. Če imate v stanovanju suh zrak, kar je v klimatiziranih ali pa v ogrevanih prostorih pogosto, razmislite o nakupu vlažilca. Vlažnost v prostoru naj bi bila približno 30%.

Ko kupujete izdelke za nego, se izogibajte takih, ki vsebujejo mila, ki dodatno sušijo. Vzemite raje tiste, ki vsebujejo kisline (AHA in BHA kisline) ali pa vitamin F, ki v kombinaciji z linolno kislino naredi podlago za obnovo površine. Piling naredite enkrat do dvakrat tedensko, kot že omenjeno zgoraj, saj ta omogoči, da krema za suho kožo prodre globlje in bolj temeljito navlaži.

Po prhanju je nujna krema za suho kožo, ki ima vlažilen učinek. Običajno se super obnesejo tudi kot podlaga za ličila (primer). Potem pa še nanos zaščitnega faktorja, ki prepreči opekline zaradi sonca in dodatne poškodbe kože. Vedno jo nanesite na temeljito očiščen in osušen obraz in vrat

Krema za suho kožo naj bo primerne teksture, kar pomeni, da je ravno prav viskozna, ampak hkrati vpojna in ne lepljiva. Obrazu naj vrne sijaj in da občutek svežine. Pozorni bodite na to, da vsebuje naravne sestavine, ki imajo pomirjujoče učinke (na primer aloe vera).

Lepota se začne s pravilno in uravnoteženo prehrano, primerno hidracijo telesa in gibanjem. Tudi to lahko vpliva na to v kakšnem stanju je vaš največji organ. Redna vadba poskrbi za pospešen krvni obtok, ki pospeši procese čiščenja Z zdravo prehrano vnesemo hranila, ki so potrebna za tvorbo kolagena, ki je pomemben pri več procesih v telesu. Krema za suho kožo ne bo imela učinka, če ne bomo pazili na prehrano in večino časa samo presedeli v zaprtih prostorih. Ko imate gibanje in prehrano urejeno, pa lahko dodate še kakšno prehransko dopolnilo, kot so omega-3 maščobne kisline, ki pomagajo omiliti take težave.