Konjak se proizvaja le v Franciji

Zanimivosti

Vrsta žganja, ki se proizvaja v francoski regiji Cognac, se imenuje konjak. Narejen je iz belega grozdja, ki se prideluje v tej regiji, in mora vsaj dve leti zoreti v hrastovih sodih. Konjak se običajno pije čist, lahko pa se ga uporablja tudi v koktajlih. Gre za vsestransko žganje, ki ga lahko uživamo na različne načine. Če želite kupiti cognac, morate upoštevati nekaj stvari. Najprej se morate odločiti, katero vrsto konjaka želite. Obstajajo tri glavne vrste: VS (Very Special), VSOP (Very Superior Old Pale) in XO (Extra Old). Cognac VS je osnovna vrsta in je najmlajši od treh vrst konjaka. VSOP je višja stopnja kakovosti, saj se običajno stara od štiri do pet let. Cognac XO je najvišje kakovosti, ki se pogosto stara šest let ali več. Pri nakupu konjaka morate upoštevati tudi ceno. Cena je odvisna od starosti in kakovosti konjaka.

Konjak

 

V čem se razlikujeta konjak in viski?

Cognac in viski sta sicer obe vrsti destiliranih alkoholnih pijač, vendar med njima obstajajo nekatere bistvene razlike. Tako je konjak narejen iz grozdnega soka, medtem ko je viski narejen iz žita. Poleg tega mora cognac zoreti v hrastovih sodih vsaj dve leti, medtem ko mora viski zoreti le eno leto. Cognac se običajno postreže čist ali s kančkom vode, medtem ko se viski lahko pije z ledom ali v koktajlih. Čeprav imata cognac in viski morda nekaj podobnosti, vsekakor nista enaka! Če želite uživati v edinstveni izkušnji pitja, poskusite konjak.

Se lahko cognac proizvaja zunaj Francije?

Konjak je vrsta žganja, ki izvira iz regije Cognac v Franciji. Za njegovo izdelavo se uporabljajo posebne sorte grozdja, postopek destilacije in staranja pa ureja francoska zakonodaja. To pomeni, da se tehnično lahko proizvaja le v Franciji. Vendar pa nekateri proizvajalci zunaj Francije izdelujejo cognac, ki je podoben pravemu. Običajno se imenujejo “žganja v stilu konjaka” in jih je mogoče najti v državah, kot so Španija, Italija, Južna Afrika in Avstralija. Običajno jih izdelujejo iz istih sort grozdja in destilirajo na podoben način kot cognac, vendar ni nujno, da upoštevajo vsa francoska pravila.

Ali konjaku poteče rok trajanja?

Čeprav konjaku ne poteče rok trajanja, lahko nanj vpliva čas. Če cognac ni pravilno shranjen, lahko izgubi nekaj svojega okusa in kakovosti. Cognac je treba hraniti v hladnem in temnem prostoru. Prav tako ga je treba hraniti stran od neposredne sončne svetlobe in virov toplote. Če je konjak pravilno shranjen, lahko zdrži več let. Vendar ga je najbolje porabiti v dveh letih po odprtju steklenice. Tako boste zagotovili, da ohrani svoj okus in kakovost.

konjak-v-franciji-1

Kakšen konjak se prilega cigaram?

Cognac je vrsta žganja, ki se proizvaja v francoski regiji Cognac. Narejen je iz belega grozdja in staran v hrastovih sodih. Cognac je gladko, bogato in polno žganje, ki se dobro ujema s cigarami. Obstaja veliko različnih vrst konjaka, najpogostejši pa sta VS (Very Special) in XO (Extra Old). Konjaki VS so običajno lažji po telesu in okusu, medtem ko so konjaki XO bogatejši in bolj polni. Pri izbiri konjaka za kombinacijo s cigarami je treba upoštevati moč cigare in profil okusa.

Konjaki VS se dobro ujemajo z blažjimi cigarami, kot so tiste, narejene iz tobaka v odtenku Connecticut. Te cigare so običajno lažjega telesa in imajo gladek, kremast okus. Konjake VS lahko kombinirate tudi s cigarami, ki imajo močnejši okus, kot so cigare, izdelane iz kubanskega tobaka s semeni. Konjaki XO se najbolje ujemajo s cigarami polnega telesa. Te cigare imajo običajno močan in bogat okus, ki se lahko kosa z močnejšim okusom konjaka XO. Konjake XO lahko kombinirate tudi z blažjimi cigarami, vendar okusi ne bodo tako dobro uravnoteženi. Pri kombiniranju konjaka s cigarami ne smemo pozabiti, da je cilj najti ravnovesje med njima. Cognac mora izboljšati okus cigare, ne pa ga preglasiti. Prav tako cigara ne sme biti tako močna, da bi preglasila nežne okuse konjaka.

Cigare in konjak so klasična kombinacija, v kateri lahko uživajo tako moški kot ženske. Ne glede na to, ali imate raje cognac VS ali XO, zagotovo boste našli cigaro, ki ga bo odlično dopolnila. Ko boste naslednjič uživali v dobri cigari, jo poskusite kombinirati s kozarcem konjaka? Morda boste našli svojo novo najljubšo kombinacijo.

Kdaj piti cognac po večerji?

Na to vprašanje ni enoznačnega odgovora – odvisno je od vaših osebnih preferenc. Nekateri ljudje radi pijejo konjak po večerji kot pomoč pri prebavi, drugi pa ga raje uživajo kot priboljšek po večerji. Če niste prepričani, kaj vam je ljubše, vprašajte natakarja ali sommelierja za priporočila.

Zakaj je konjak tako drag?

Cognac je ena najbolj priljubljenih alkoholnih pijač na svetu, znana po svojem blagem okusu in razkošni podobi. Toda zakaj je cognac tako drag? K visoki ceni konjaka prispeva več dejavnikov. Najprej je cognac narejen iz posebne vrste grozdja Ugni Blanc. To grozdje raste na zelo omejenem območju v Franciji, kar povečuje ceno. Poleg tega mora najmanj dve leti zoreti v hrastovih sodih. Ta postopek staranja prispeva k razvoju posebnega aromatičnega profila konjaka. Proizvodnja konjaka je strogo regulirana, saj veljajo stroge smernice za destilacijo in mešanje. Vsi ti dejavniki skupaj tvorijo končni luksuzni izdelek. Ko boste naslednjič uživali v kozarcu konjaka, se spomnite na vse zapletene postopke, ki so bili potrebni za njegovo izdelavo! In cenite dejstvo, da uživate v eni najbolj luksuznih pijač na svetu.