Ali so otroški droni za otroke varni?

Računalništvo in tehnologija

Otroški droni morajo biti za otroke bolj varni, ker imajo več vrtljivih delov, ki lahko poškodujejo prste ali oči in druge dele občutljivega otroškega telesa. Droni imajo tudi ostre robove in majhne dele, ki jih mlad otrok lahko pogoltne in se zaduši. Zato naj bodo otroški droni izbrani previdno glede na starost vašega otroka. Ste pa kot starš po zakonu sami odgovorni za varnost otroka ter za to, da poskrbite, da se z dronom ne ogrozijo druge osebe.

Kateri otroški droni se priporočajo za majhne otroke?

Otroški droni se razlikujejo od bolj do manj zmogljivih po moči motorja in enostavnosti upravljanja. Eden boljših otroških dronov je DroneX, ki ima fotoaparat, da je še bolj zabaven. Uporablja tri AA baterije, ki jih je treba ustrezno polniti in skladiščiti, če se dron ne uporablja dlje časa.

Ta dron je primeren za otroke od 8 do 10 let ali starejše. Je trpežen in lahek za upravljanje, saj mlajši otroci še nimajo razvitega natančnega nadzora nad motorjem, ki je nujna pri zahtevnejšem letenju z zmogljivejšimi droni. Enostavno upravljanje omogočajo vgrajene funkcije za lažje upravljanje z dronom.

DroneX ima domet do 100 m in se ga upravlja preko daljinca. Stane pod 100 Eur, kar je za dron zelo ugodno. Odrasli ga lahko držijo na dlani, saj je majhen in lahek. Čas letenja je 10 minut. Ločljivost kamere je 720p.

Še en zanimiv dron, ki stane 80 Eur, je model E58. Ta ima domet do 80 metrov, HD kamero 720p, zna lebdeti, sledi vašemu telefonu, preko WiFi FPV sistema prenaša sliko v živo, posnetke lahko hrani na SD kartico in njegova posebnost je, da je zložljiv.

Droni za mlajše otroke  so cenovno ugodnejši in imajo brezkrtačne motorje. Čas letenja je običajno 15 minut ali manj. Ti droni se lahko hitro popravijo in imajo zamenljive rezervne dele.

Otrok se hkrati nauči upravljanja z letečo napravo in dela s snemanjem ter fotografiranjem iz zraka. Te veščine mu še kako lahko kasneje v življenju prav pridejo, če se bo tudi profesionalno s ukvarjal s snemanjem in fotografiranjem ter multimedijo.

otroski-droni-1

Zmoglivejši otroški droni

Če malo poenostavimo, lahko rečemo, vsi droni, ki so cenejši od 200 Evrov, jih lahko jemljete kot otroške drone za otroke od 12 let naprej. Droni imajo lahko 2, 4 ali 6 propelerjev za letenje.

Zmoglivejši otroški droni s fotoaparati so večinoma opremljeni s fotoaparati. Kako zmogljiv je fotoaparat, pa je odvisno od cene. Dražji, kot je dron, bolj zmogljiv je fotoaparat. Najboljše fotoaparate imajo droni znamke DJI.

To so otroški droni, ki so kakovostni in so primerni tudi za odrasle ter se uporabljajo v zaprtih prostorih, stanejo pa okoli 160 Eur. Dobite jih v kompletu s polnilcem in tremi AA baterijami. Kamera ima kar 5 M resolucije, ločljivost videa je HD 720p. Ima stabilizator slike. Oviram se ne izogiba. Njegov domet je do 100 metrov in leti 13 minut. Upravlja se ga preko mobilne naprave. Vgrajeno ima spominsko kartico ter nekaj dodatnih funkcij. Garancija pa je 24 mesecev.

Za katere otroke otroški droni niso primerni?

Otroci do osmega leta starosti še nimajo dovolj razvite motorike, da bi lahko nemoteno upravljali z droni, temi zanimivimi letečimi brezpilotnimi letali. Seveda obstajajo tudi izjeme. Sami lastnega otroka najbolje poznate in odločate, kaj sme in kaj ne. Običajno tako mladi otroci tudi še ne cenijo teh dragih igrač, ki jih hitro pokvarijo. Če so zelo tečni, da bi radi imeli letečo igračo, jim raje kupite letečega zmaja. Naredite pa ga lahko tudi sami kar doma, saj je zanimiva in poučna igrača, ki zahteva veliko gibanja in spretnosti.

Če otroci že zgodaj pokažejo zanimanje za drone, so lahko zraven, ko se z droni upravlja in se učijo z opazovanjem. Ko pa dopolnijo vsaj 8 let, potem, pa so že zreli za svoj prvi dron. Razumeti morajo tudi, da morajo v skladu s predpisanim zakonom poskrbeti za to, da z dronom upravljajo na takem kraju in na tak način, da ne ogrožajo nikogar drugega. Starši so jih dolžni o tem poučiti ter jih tudi nadzirati pri uporabi take igrače.

Otroški droni tudi niso priporočljivi za otroke z različnimi fizičnimi in psihičnimi motnjami, tudi če so starejši od 8 let, če ne razumejo nevarnosti, ki jih povzročajo vreči se deli tega mini helikopterja.