Krušna peč danes še vedno aktualne

Vse za dom

Krušna peč se uporablja za gretje ter peko različnih vrst peke, kot recimo kruh, pica, žemlje, kakšna peciva na tako dalje. Krušna peč je bila nekoč vrhunsko ter morda edino gretje po celotnih hišah. Morda imate še nekateri babice ali morda celo prababice, kjer živijo morda še vedno v takšnih starejših hišah. Mogoče ste kje že videli, da na kakšne peči so se morda nekoč pogrevali. Takrat seveda še ni bilo centralnih peči oz. radiatorjev, nekoč so se greli samo ob krušnih pečeh.

Krusna-pec-1

Zares je pa, da si lahko za krušno peč daste storiti tudi dandanes saj, v njej lahko pečete dobrote in se ogrevate. Vendar nekoč so bile takšne krušne peči “mama” v vsakih hišah, saj so vse gospodinje vedele kako pripravljati jedi v teh pečeh. Pogrele so celotne hiše, otroke pa so lahko tudi dale ležati na samo peč ali celo ob njo. Tudi sami smo imeli priložnosti videti, kakšna je ta krušna peč, kako so bile in so še dobre jedi v njej, kako je bil dober kruh, kadar se bo spekel. Vsak dandanes v njih ne bi bil sposoben speči hrane, kajti moraš znati in zakuriti peč na žerjavico. Mislim, da bi se tamladi že težko nekaj takega spomnili naučiti. Kajti mi smo prvič krušno peč videli in poskusili jedi iz nje, kadar smo prišli v gostilno ali picerijo kjer jo še vedno uporabljajo.

Krusna-pec-2

Krušna peč bo imela še veliko moči, da bo vedno spekla kruh ter ostale jedi za vse okoli vas. Tudi drugje smo imeli prilike poskusiti, vendar so kasneje obnovili v električno. Vse, kar se je pripravljalo od teh jedi v krušnih pečeh, je bilo precej drugače, saj je bilo še boljše ter boljše. Če pa želite peč ohraniti, morate poklicati pečarja, da bo vsako leto pregledal notranjost in, da jo tudi včasih majceno popravi.