Pametni-domofon

Pametni domofon: Varna izbira za vaš dom

Vse za dom

V zadnjem času smo tudi v Sloveniji čedalje bolj priča raznovrstnim tatvinam, nepridipravom in prevaram. Posledično pa se zaradi tega nekateri niti v lastni hiši ali stanovanju ne počutijo več varno. Kaj pa če lahko tem strahom enkrat za vselej naredimo konec? Ja, prav ste prebrali. Če za svojo hišo ali stanovanje izberete pametni domofon, bodo skrbi glede varnosti in zasebnosti postale popolnoma odveč.

Da boste lažje razumeli samo delovanje pametnih domofonov, smo v nadaljevanju strnili prednosti, zakaj izbrati pametni domofon ter različne vrste pametnih domofonov.

Zakaj pametni domofon?

Za začetek pa povejmo nekaj o tem, kaj sploh je pametni domofon in čemu je namenjen.

Gre za napredno napravo, ki ima vse funkcije običajnih domofonov, kot jih poznamo že od nekoč, a ima dodano še sodobno tehnologijo, povezljivost in pametne funkcije. Je kot nekakšna vhodna točka v varnost in udobje, saj je namenjena izboljšanju varnosti in nadzora v vašem domu.

Prednost pametnega domofona je na primer ta, da s pomočjo sodobne tehnologije izboljša nadzor nad vrati hiše ali stanovanja, stanovalci pa lahko hitro sprejmejo ali zavračajo obiskovalce. In to kar na daljavo, brez neposrednega fizičnega stika.

Pametni domofon namreč omogoča napredno komunikacijo med stanovalci in obiskovalci s pomočjo mobilne aplikacije, ki prenaša slike v realnem času, kar pomeni, da lahko stanovalci takoj vidijo in komunicirajo z obiskovalci. Prav tako lahko preverjajo, kdo je pred vrati, tudi če niso doma, kar daje občutek varnosti in omogoča sledenje dostopa.

Pametni domofon

Kaj so prednosti pametnih domofonov?

Poleg tega pametni domofon prinaša tudi udobje in lahko olajšuje vašo vsakodnevno rutino. Ne glede na to, ali ste v dnevni sobi, na delovnem mestu ali celo na počitnicah, lahko s pomočjo pametnega domofona odgovorite na obisk, dostavne službe ali druge obiskovalce. Sistem vam omogoča, da sprostite ključavnico ali odprete vrata kar preko mobilne aplikacije. Tako da lahko obiskovalci vstopijo na vaše dvorišče, ne da bi morali biti vi sploh fizično prisotni.

Vse te funkcije pametnih domofonov prispevajo k vzpostavitvi sodobnega in pametnega doma, ki združuje varnost, udobje ter tehnološko naprednost. Zato ne preseneča, da so postali pametni domofoni pomemben del domačih pametnih sistemov.

Različne vrste pametnih domofonov

Ker pa obstaja dan danes na trgu cela paleta pametnih domofonov, ki se uporabljajo glede na njihove funkcije, povezljivost in obliko, je včasih težko izbrati tistega pravega. Da bo vaša izbira lažja in čim bolj ustrezna glede na vašo hišo ali stanovanje, smo v nadaljevanju predstavili različne vrste pametnih domofonov.

Video domofoni

V zadnjem času najbolj priljubljen je zagotovo video pametni domofon. Kot že zgoraj omenjeno, ta poleg avdio komunikacije omogoča še video nadzor nad vhodom vašega doma. Vgrajeno ima namreč majhno kamero, s pomočjo katere lahko preko zaslona na domofonu ali mobilne aplikacije vidite in komunicirate z osebo pred vrati.

Prav tako pa lahko hitro opazite tudi, če so pred vašimi vrati kakšni nepridipravi in jih odslovite. Nekateri video domofoni imajo tudi funkcijo snemanja in shranjevanja posnetkov, kar je lahko koristno v primeru nepredvidenih dogodkov ali prepoznavanja nepridipravov. Na tak način pa vam je omogočena še dodatna varnost.

pametni domofon

Brezžični domofoni

Druga vrsta pametnih domofonov so brezžični domofoni. Ti se, kot že samo ime pove, povezujejo preko brezžičnega omrežja, kot je Wi-Fi. Omogočajo vam komunikacijo in nadzor od kjerkoli, kjer imate dostop do interneta, na primer preko mobilnih aplikacij na pametnem telefonu ali tabličnem računalniku. Priljubljeni pa so predvsem zaradi svoje enostavne namestitve in prilagodljivosti.

Na podoben način delujejo tudi pametni zvonci, ki so pravzaprav manjši pametni domofoni in enostavnejši za namestitev. Prav tako se povežejo z vašim pametnim telefonom prek aplikacij in vas obvestijo o prisotnosti obiskovalca prek obvestila ali zvoka.

Integrirani in biometrični pametni domofoni

Tukaj je potem še integrirani pametni domofon, ki ni zgolj en domofon ampak je kar del celotnega pametnega domačega sistema.
V tem sistemu so poleg pametnega domofona povezane še druge pametne naprave. To so na primer pametne ključavnice, video nadzorni sistemi, pametne luči, pametno odpiranje vrat, pametne žaluzije. S pomočjo povezave vseh teh naprav lahko imate celovit nadzor nad celotno hišo ali stanovanjem, ne zgolj vhodnimi vrati.

Najbolj napredna vrsta pametnih domofonov pa je zagotovo biometrični pametni domofon, ki uporablja sodobne biometrične tehnologije. Ta domofon omogoča poleg celovitega nadzora še prepoznavanje obraza ali prstnih odtisov ter natančno prepoznavanje obiskovalcev. To lahko rečemo, da je res ‘next level’ med domofoni in zagotavlja najbolj visoko raven varnosti ter nepooblaščen dostop.

Kakšen pametni domofon je najbolje izbrati?

Vse lepo in prav, ampak kakšen pametni domofon pa torej izbrati in kje v Sloveniji ga je sploh najbolj optimalno kupiti? Ne skrbite. Slovensko podjetje Comfort-el je specializirano ravno za domofone, tako klasične kot tudi pametne.

Njihovi domofoni so priljubljeni predvsem zaradi tega, ker delujejo zanesljivo in imajo dolgo življenjsko dobo. Uporabljate jih lahko namreč več kot 20 let. Poleg tega pa imajo visoke standarde odpornosti na vremenske vplive in udarce. Ponašajo se tudi z visoko kakovostjo zvoka in slike. Izdelani so v Evropski uniji, izpolnjujejo pa najvišje tehnološke in ekološke standarde kakovosti in varnosti.

V ponudbi imajo tako pametne domofone za hiše in pisarne kot tudi domofone za večstanovanjske objekte. Prodajajo pa blagovne znamke Bticino in Legrand.

pametni domofon

Bticino pametni domofoni

Domofoni blagovne znamke Bticino so znani po tem, da so izredno napredni in kvalitetni. Zasnovani so iz zunanje enote ter ene ali več notranjih enot, primerni pa so predvsem za eno ali dve stanovanji, pa tudi za hišo ali pisarno. Izbirate lahko med več različnimi izvedbami Bticino domofonov, na primer različica Bticino Linea 3000 je na voljo tako v avdio kot tudi v video različici, izberete pa lahko tudi video različico, ki ima brestični čitalnik za odklepanje vrat.

Legrand pametni domofoni

Pametni domofoni znamke Legrand so primerni predvsem za hiše, zaradi česar proizvajalci radi rečejo, da so to hišni domofoni. Predstavljajo bolj preprosto, a vendarle dovolj sodobno rešitev za varnost vašega doma. So izredno enostavni za namestitev in kasneje tudi za uporabo. Sestavljeni so iz ene notranje in ene zunanje enote, po želji pa lahko kupite še dodatne notranje enote in tako nadgradite vaš nadzorni sistem. Zaradi tega, ker so preprostejši in manj funkcionalni, so v primerjavi s pametnimi domofoni Bticino tudi nekoliko ugodnejši.

Da boste dobili pametni domofon, ki vam bo najbolj ustrezal, se lahko obrnete tudi na strokovnjake v podjetju Comfort-el, ki vam bodo znali svetovati glede na vaše želje in potrebe. Zato ne čakajte in jih hitro kontaktirajte ter si zagotovite ustrezno varnost in udobje v vašem domu še danes.