Rabljeni računalniki imajo 12-mesečno garancijo

Računalništvo in tehnologija

Pri nakupu rabljenega računalnika ne dobite le cenejšega računalnika. Rabljeni računalniki na Truecad so bili namreč tudi že preizkušeni, pregledani, stestirani in z 12 mesečno garancijo. Pozitivna stran je, da so rabljeni računalniki običajno cenovno ugodnejši od povsem novih. Pogosto lahko najdete tudi rabljene računalnike, za katere je bilo dobro poskrbljeno in imajo še veliko življenjske dobe. Pomembno je, da pred nakupom opravite raziskavo, da se prepričate, da so rabljeni računalniki brezhibni. Če imate omejen proračun, je to lahko odličen način, da si priskrbite spodoben računalnik.

Rabljeni računalniki

Kako izbrati rabljen računalnik?

Pri izbiri rabljenega računalnika je najpomembnejši dejavnik, ki ga je treba upoštevati, njegovo stanje. Če so rabljeni računalniki v dobrem stanju, bodo verjetno zdržal več let. Če želite ugotoviti stanje rabljenega računalnika, morate: preverite fizično stanje ohišja in vseh sestavnih delov. Poiščite morebitne znake poškodb kot so razpoke, vdolbine ali praske. Prepričajte se, da vsi priključki delujejo pravilno. Preizkusite vse gumbe in stikala ter se prepričajte, da delujejo pravilno. Obrnite se na prodajalca in ga povprašajte o zgodovini računalnika. Pri nakupu rabljenega računalnika poskrbite, da boste dobili vso potrebno dodatno opremo kot so napajalni kabel, miška in tipkovnica. Prepričajte se tudi, da ima prodajalec veljavno garancijo. To vas bo zaščitilo v primeru težav z računalnikom.

Prednosti nakupa rabljenega računalnika

Če iščete ugoden nakup računalnika, je lahko nakup rabljenega računalnika odlična možnost. Rabljeni računalniki se pogosto prodajajo po veliko nižji ceni od maloprodajne, zato so cenovno ugodna izbira. Ker večina ljudi vsakih nekaj let zamenja računalnik z novim, obstaja velika možnost, da najdete rabljen model, ki je star le nekaj let in je še vedno v odličnem stanju.

Glavne računalniške komponente

Rabljeni računalniki imajo tako kot vsi računalniki procesor, pomnilnik, disk ter vhodne in izhodne naprave. Procesor so “možgani” računalnika in obdeluje vsa navodila, ki drugim delom računalnika narekujejo, kaj naj naredijo. V pomnilniku so informacije shranjene začasno, medtem ko jih procesor obdeluje. V disku so informacije trajno shranjene za poznejše iskanje. Vhodno/izhodne naprave so način, kako komuniciramo z računalnikom, na primer s tipkanjem na tipkovnico ali uporabo miške. Procesor je odgovoren za izvajanje programov ter izvajanje matematičnih in logičnih operacij. Procesor bere in piše podatke iz pomnilnika, v katerem so shranjeni podatki in navodila za procesor. Vhodno-izhodne naprave nam omogočajo povezavo z računalniškim sistemom, saj zagotavljajo način vnosa podatkov in prejemanja izhodnih rezultatov. Običajne vhodne naprave vključujejo tipkovnice in miške,običajne izhodne naprave pa so monitorji in tiskalniki. Nekatere vhodno-izhodne naprave imajo lahko obe funkciji, na primer optični bralnik, ki vnaša podatke z optičnim branjem in jih pošilja v tiskalnik.

rabljeni-racunalniki-1

Katero grafično kartico izbrati?

Na to vprašanje ni univerzalnega odgovora, saj je najboljša grafična kartica, ki jo imajo rabljeni računalniki, za vas odvisna od številnih dejavnikov, vključno z vašim proračunom, vrsto iger, ki jih želite igrati, in želeno stopnjo zmogljivosti. Vendar pa vam lahko damo nekaj splošnih nasvetov za izbiro grafične kartice. Če imate omejen proračun, je najpomembnejši dejavnik, ki ga morate upoštevati, cena kartice. Kartice lahko najdete po cenah od približno 100 do več kot 1000 evrov, zato je pomembno, da določite proračun, preden začnete nakupovati. Ko imate v mislih cenovni razpon, se morate v naslednjem koraku odločiti, kakšne igre želite igrati. Če vas zanima igranje najnovejših iger z visokimi nastavitvami, boste potrebovali zmogljivo kartico. Če pa vas zanimajo predvsem starejše ali manj zahtevne igre, lahko shajate z manj zmogljivo kartico. Zadnji dejavnik, ki ga je treba upoštevati, je raven zmogljivosti, ki jo želite. Če ste zadovoljni s srednjimi nastavitvami in vas ne motijo nižje frekvence sličic na sekundo, lahko z izbiro manj zmogljive kartice prihranite denar. Če pa želite najboljšo možno igralno izkušnjo, boste morali za zmogljivo kartico odšteti več. Ne glede na vaš proračun ali potrebe je na voljo grafična kartica, ki je kot nalašč za vas. Z upoštevanjem zgoraj navedenih dejavnikov lahko zožite izbiro in najdete pravo kartico za svoje potrebe.

Kateri disk izbrati?

Rabljeni računalniki lahko uporabljajo več različnih vrst diskov, vsak pa ima svoje prednosti in slabosti. Najpogostejša vrsta diska je trdi disk (HDD), ki podatke shranjuje na vrtečem se disku. Trdi diski so običajno cenejši od drugih vrst diskov, vendar so lahko zaradi gibljivih delov tudi bolj izpostavljeni okvaram. SSD diski so druga vrsta pomnilnika, ki postaja vse bolj priljubljena v prenosnih in osebnih računalnikih. SSD-ji shranjujejo podatke na čipih namesto na vrtečih se diskih, zato so na splošno veliko hitrejši od trdih diskov. Vendar so SSD-ji tudi dražji in imajo običajno manjšo zmogljivost kot trdi diski. Če niste prepričani, katero vrsto diska je pravi za vaš računalnik, se lahko vedno posvetujete s strokovnjakom ali opravite nekaj raziskav na spletu. Različni rabljeni računalniki vsebujejo veliko različnih blagovnih znamk in modelov posameznih vrst diskov, zato je pomembno, da pred nakupom primerjate funkcije in cene.

Kateri procesor naj imajo rabljeni računalniki?

Na trgu je na voljo veliko različnih vrst procesorjev in težko se je odločiti, kateri je primeren za vaše potrebe. Tukaj je nekaj stvari, ki jih morate upoštevati pri izbiri procesorja: vaš proračun: Zato je pomembno, da pred začetkom nakupovanja določite proračun. Če sestavljate igralno napravo, potrebujete zmogljiv procesor, ki bo kos zahtevnim igram. Po drugi strani pa, če iščete le osnovni računalnik za brskanje po spletu in preverjanje e-pošte, ne boste potrebovali toliko moči. Nekateri procesorji so združljivi le z določenimi operacijskimi sistemi. Preverite, ali je procesor, ki vas zanima, združljiv z operacijskim sistemom, ki ga želite uporabljati. Na izbiro procesorja vpliva tudi vrsta grafične kartice, pomnilnika in drugih sestavnih delov. Če želite na primer za igranje iger uporabljati vrhunsko grafično kartico, boste potrebovali procesor, ki ji bo kos. Najboljši način, da ugotovite, kateri procesor je pravi za vas, je, da opravite raziskavo in ugotovite, kakšne so vaše potrebe. Ko boste vedeli, kaj potrebujete, boste veliko lažje našli pravi procesor za svoj računalnik.