Hiša iz hlodov diha z vami!

Vse za dom

Hiša iz hlodov spada med najstarejše in najbolj varne ter ekološke gradnje na svetu. Les je eden prvih gradbenih materialov, ki jih uporablja človek za svoje bivališče. Kakovostna, pravilno zgrajena hiša iz hlodov, je zdrav in varen dom, saj dobesedno diha, ker je narejena iz živega lesa, ki okameni šele po nekaj letih, nato pa je trajen kot kamen, tudi več stoletij in preživi kar nekaj generacij.

Povsod, kjer so ekstremne razmere za življenja, kot so vlaga, mraz, potresi in neurja, so od nekdaj gradili hiše iz brun oziroma hlodov. Sploh v Severni Evropi. Gre za najbolj zdravo in naravno bivanje, ki ga poznamo. Znan je primer na primorskem, kjer je potres pred desetletji podprl skoraj vse hiše in so morali ljudi preseliti v lesene barake, ki so jih na hitro postavili. Pričevanje še živečih je, da v lesenih barakah niso bili nikoli bolni. Ko pa so se preselili nazaj v obnovljene kamnite stavbe, pa je bilo njihovega zdravja konec. Največ zbolevajo za boleznimi dihal in sinusitisom ter revmo. Poglejmo si, katere so prednosti bivanja, ki jih nudi moderna hiša iz hlodov.

Hiša narejena iz hlodov je varna

Starodavni načini gradnje in izkušnje so se ohranili do danes in v Sloveniji je nekaj podjetij, ki znajo pravilno posekati, posušiti in zgraditi varno leseno hišo. Les za hlode se izbere že med rastjo. Seka se ga v zimskem času, najbolje je januarja, ko je prazna luna, saj takrat les ne vsebuje vode in se pravilno posuši ter je odporen na škodljivce.

Hiša iz hlodov je zgrajena iz olupljenih in obtesanih hlodov po skandinavskem načinu. Hlodi se prilegajo drug drugemu tako, da se zagozdijo med seboj in imajo hkrati možnost posedanja. Les se med sušenjem namreč za 40 % skrči. Zato je tudi notranje pohištvo na stenah tako izdelano, da se lahko posede in prilagodi delovanju lesa.

Hlodi so postavljeni drug na drugega in ker so med seboj zagozdeni, je taka hiša potresno povsem varna. Pri hudem potresu, ki je rušilen, se zgolj zamaje za nekaj centimetrov, saj je les prožen material in ne poči. Te izkušnje so preverjene že stoletja pri lesenih hišah.

Hiša iz hlodov je tudi požarno varna. Če pride do požara, zgodnji sloj hlodov zogleni in prepreči dostop kisika v notranjost lesa, zaradi česar hlodi ne gorijo. Poleg tega je varna tudi izolacija iz ovčje volne, ki gori šele pri izjemno visokih temperaturah.

hisa-iz-hlodov-1

Hiša iz hlodov na ključ je zdrava in varčna

Les je naraven material, ki je odporen na prah, zato v leseni hiši ni nobenega prahu, kar dobro vpliva na zdravje ter čistost bivalnega okolja. Poleg tega zaradi vsebnosti lesnih smol oddaja prijetno aromo v prostor, ki pomirja, diši in stimulira človekova dihala.

Hiša iz hlodov je zdrava tudi zato, ker v njej nikoli ni vlage, kar so ugotovili ljudje, ki živijo v vlažnih in mrzlih krajih z dosti padavin, nizkimi temperaturami in snega. Les je naraven material, ki je sposoben oddajati in sprejemati vlago, zato je ne zadrži v prostoru. V leseni hiši vas nikoli ne bodo grabili krči v nogah zaradi vlage, ne boste imeli težav z dihali in nikoli ne bo plesni. Zrak se v leseni hiši ves čas menja zaradi dihanja lesa in je vedno svež, zato dodatno prezračevanje ni potrebno.

Hiša iz hlodov je nizko energijska, saj je toplotno in zvočno izjemno izolativna. Les ni toplotno prevoden, zato toplota ne uhaja iz hiše, na otip pa je zaradi tega vedno topel, ker toplota ostane na površini hloda.

Ekološka hiša iz hlodov se izdeluje večinoma ročno. Les, visokogorska smreka ali macesen, se sekata lokalno, da ni velikih stroškov prevoza. Les po skandinavskem zgledu dobro zaščitijo pred škodljivci in vremenskimi vplivi z naravnimi preparati.

Leseno hišo lahko dobite na ključ. Je izjemno hitro zgrajena, saj se sestavlja kot legokocke iz hlodov iz že narejenih elementov, ki se na lokaciji naročnika le še sestavijo. Mojstri lahko vgradijo še vrata in okna, uredijo ogrevanje, vodovod, električno napeljavo, kopalnico, naredijo pohištvo in vam le še izročijo ključe za vselitev. Pomislijo tudi na otroke, njim zunaj lahko zgradijo naravna lesena igrala, kot so gugalnice.