Rekuperacija v stari hiši rešuje zdravje vaše družine

Vse za dom

Rekuperacija v stari hiši je priporočljiva pri obnovi fasade in menjavi oken, saj običajno hiša postane zrakotesna zaradi zahtev novodobne gradnje. Ker se zrak ne pretaka več skozi hišo in nastanejo dodatni toplotni mostovi, postane bivanje v prenovljeni hiši neznosno. Pojavijo se vlaga, plesen, zrak smrdi in je umazan, dihanje je oteženo, ljudje so podvrženi alergijam in boleznim. Zato je v večini primerov rekuperacija v stari hiši nujna, razen, če se fasada in okna ter ostala izolacija naredijo drugače, kar pa je težko in je lahko zelo drago.

Ko se obnavlja hiša stara več kot 20 let, ki je energetsko potratna, jo je običajno treba dodatno izolirati z vsaj 15 cm izolacije tam, kjer je to potrebno. Največkrat jo zamenjajo v celoti. Menjajo se tudi okna in če se izberejo PVC okna, ki so večji toplotni most ter ne dihajo, se bo vlaga gotovo nabrala v prostorih. Torej sta rešitev dobra izolacija, ki diha in lesena okna, ki so boljša od PCV oken. Včasih pa tudi to ni možno, zato ostane le še rekuperacija v stari hiši.

Kaj pomeni rekuperacija v stari hiši?

Ker so danes standardne zahteve gradnje take, da so hiše zrakotesne zaradi manjše porabe energije za ogrevanje, lahko bivanje v njih postane neznosno. Zrak postane vlažen, s sten in oken teče vlaga in zaradi tega je potrebo še bolj kuriti ter odpirati okna, kar je pozimi in v vlažnih dneh nesmiselno dejanje, saj se stene ohladijo, zato porabimo še več energentov za ogrevanje, kot prej.

Ostane še edina rešitev in sicer rekuperacija v stari hiši. Gre za nekaj vrst prezračevalnih sistemov, ki se namestijo tako, da se zrak v hiši menja skozi cev, ki je zvrtana skozi steno in vodi iz hiše. Nato je sistem od tam nameščen po vsej hiši. Namesti se ga lahko centralno ali pa na enem koncu hiše in se spelje po vseh prostorih.

Uporabniki prezračevalnih sistemov podarjajo, da je najbolje sisteme montirati v kurilnico ali blizu podstrešja, nekateri pa prisegajo na centralni sistem. To je odvisno od gradnje same hiše in še nekaterih pomembnih parametrov. Najbolje je, da pokličete strokovnjaka, ki bo ugotovil, glede na vaš primer, katera vrsta prezračevanja se splača namestiti in kaj to za vas pomeni. Največkrat je treba potrpeti nekaj časa in vrtati ter razbijati po vsej stavbi, vendar se končen rezultat splača, saj se kakovost bivanja poveča.

rekuperacija-1

Kdaj se rekuperacija v stari hiši splača?

Rekuperacija v stari hiši je nujna takrat, ko se kakovost bivanja bistveno poslabša po obnovi hiše in je težko dihati ter vlaga povzroča zdravstvene težave, da o plesni sploh ne govorimo, saj je za zdravje res nevarna. Neglede na ceno vgradnje prezračevalnega sistema, se ta poseg res splača.

Svetujemo, da ko se lotite obnove hiše, se pozanimajte tudi o subvenciji Eko sklada, iz katerega lahko črpate nepovratna sredstva za obnovo hiše po predpisanih standardih novodobne gradnje. Vaša hiša bo po obnovi zadržala do 80 % več toplote, prihranili boste na ogrevanju, ne boste imeli več prepiha in rekuperacija v stari hiši vam bo dovajala svež zrak v celotno stavbo, kar bo vaše bivanjske pogoje drastično izboljšalo.

Na trgu obstajajo kvalitetni prezračevalni sistemi, kot je na primer Lunos e2, katerega vgradijo nekaj tisoč letno in je dobil številne evropske nagrade za kakovost. Tak prezračevalni sistem ima filtre, ki skrbijo za to, da topel zrak ne odhaja iz prostorov skozi cevi in da mrzel zrak ne prodre v notranjost, se pa menja in osvežuje 24 ur na dan. Hkrati se odvaja vlaga.

Filtri tudi preprečujejo prodor zvoka v hišo. So pralni in jih ni treba menjati. Kar pa je še najbolj pomembno, preprečijo tudi prahu in nevarnim mikrodelcem vstop v hišo, zato bo zrak vedno svež in čist, ne da bi kdaj odprli okna. Sistem je tudi izjemno tih ter porabi malo energije za delovanje. Investicija se splača.

Rekuperacija v stari hiši bo na ta način odpravila sindrom bolne hiše, kjer vlaga povzroča številna obolenja, alergije, draženje dihal in očesnih sluznic, astme, tiščanje v pljučih, kihanje in kašljanje.

Nekateri vgradijo zgolj prezračevalne cevi brez inovativnega prezračevalnega sistema s filtri, potem pa se izkaže, da takšen sistem ni učinkovit ali vsaj ne v taki meri, da bi zadostil kvalitetne bivanjske pogoje.