Smiljan Mori

Smiljan Mori razkriva 9 korakov do sanjske službe

Zanimivosti

Veliko ljudi sedi na delovnih mestih, ki jim niso všeč, hrepenijo pa po boljšem življenju. Če si tudi vi želite sanjske kariere, kot jo ima eden najbolj priznanih in iskanih coachev v Evropi, Smiljan Mori, potem prevzemite odgovornost in se aktivno podajte v akcijo, da si ustvarite priložnost in si ustvarite sanjsko kariero. Če se sprašujete, kako, berite naprej.

  1. Jasno opredelite svoje želje in cilje

Zelo pomembno je, da jasno opredelite, kakšno je za vas sanjsko delo. Smiljan Mori svetuje, da opredelite, kaj si želite delati, kje bi delali, s kom bi delali, koliko dni v tednu bi delali itd. Ugotovite, kaj si resnično želite, in razčlenite te želje tako, da do želenega cilja lahko pridete na več različnih načinov.

  1. Zavedajte se, kako vam bo to spremenilo življenje

Če na primer sanjate, da ste učitelj v osnovni šoli in hkrati hočete zaslužiti veliko denarja, so ti cilji večinoma nezdružljivi. Smiljan Mori vas opogumlja, da razmišljate širše. Vsekakor pa morate biti prilagodljivi, da vaše želje po sanjski karieri ne bodo spremenile zasebnega življenja v nočno moro, ker se to kaj hitro lahko zgodi.

  1. Povezujte se z ljudmi, ki že imajo to, kar si vi želite

Smiljan Mori večkrat pravi, da ga kdo pocuka za rokav in ga vpraša, kako mu je uspelo zgraditi tako uspešno kariero. Zagotovo tudi s tem, da se povezuje z ljudmi, ki se ukvarjajo s podobnimi stvarmi kot on. Torej, če želite odpreti lastno cvetličarno, obiskujte različne cvetličarne po državi in zaposlene povprašajte vse, kar vas zanima o delu v lastni cvetličarni, na kaj morate biti pozorni. Obiščite sejme in razstave cvetja in se povezujte z ljudmi, ki že imajo to, kar si vi želite, to izkoristite na vseh možnih področjih.

povezujte-se-z-ljudmi-1

  1. Izobražujte se na področju, kjer želite uspeti

»Znanja ti nihče ne more vzeti,« večkrat poudari tudi Smiljan Mori. Izkoristite možnost spletnega učenja, iz strokovne literature in predavanj v živo, na področju, ki vas vodi do izpolnitve želja. Tudi Smiljan Mori ima na spletu veliko predavanj in dogodkov v živo, kjer se lahko naučite veliko uporabnih znanj za prav vsak posel, ki ga želite voditi, na primer kot lastnik spletne trgovine ali coach. Zavedajte se, da ne glede na to, kakšna je vaša sanjska kariera, se prepričajte, da imate osnovne kvalifikacije, ki jih potrebujete, preden se na tem področju tudi dejansko preizkusite.

  1. Začnite danes in ne čakajte na jutri

Včasih sledenje svojim sanjam pomeni tudi to, da nekdo prepogosto odlaša z začetkom. Zato začnite zdaj, v tem trenutku, in ne čakajte na jutri, ker jutri bo lahko že nekdo drug uspel prav na tem področju, ker vi odlašate. Smiljan Mori večkrat na predavanjih spregovori, da je bil idealen začetek za uspešno kariero že včeraj. Zato res ne odlašajte več in se lotite dela, zdaj!

  1. Izkoristite vsako priložnost

Če si želite postati uspešen pisatelj in vam vsi govorijo, da ste nadarjeni za pisanje, vi pa delo opravljate kot tajnica v uspešnem podjetju, ki vas žal ne izpopolnjuje. Na spletu pa opazite možnost, da se udeležite spletne delavnice za literarno pisanje. Ne čakajte in se takoj prijavite in naredite prvi korak k izpolnitvi sanj. Prijavite se na različne natečaje, ki potekajo večkrat letno in si pridobite več izkušenj in morebitnih nagrad. Smiljan Mori pravi, da se priložnosti nikoli ne izpušča iz rok, zato poslušajte ga in v akcijo.

  1. Naredite piko na i

Ste na sobotnem pikniku v parku spoznali gospo, ki išče sprehajalca psa v času poletnih počitnic, za vas pa je sanjska služba prav to, da bi odprli podjetje, ki bi sprehajalo pse in jih pazilo med poletnimi počitnicami? Ni pomembno, če je konec tedna in se ne spodobi, da bi jo na prost dan obremenjevali s predlogom, da vi prevzamete sprehajanje njenega psa. »Kar pogumno ji povejte, da ji lahko vi pomagate,« svetuje Smiljan Mori. Naj bežen pogovor na pikniku postane velika priložnost, da se izkažete in dobite še dodatno izkušnjo, ki vas bo pripeljala do želene službe.

  1. Dokažite se

Včasih je edini način, da naredite naslednji korak do sanjske službe, ta, da se dokažete. Ponudite se, da pomagate prostovoljno na določenem projektu. Podjetje bo projekt prej izpeljalo, vi pa dobite nove in še kako potrebne izkušnje. »Win-win situacija,« pravi Mori Smiljan.

  1. Verjemite vase in naredite vsak dan en korak v smer želenega cilja

Za zaključen naj vam zaupamo še eno malo skrivnost, ki jo večkrat pove tudi Smiljan Mori: »Uspelo vam bo, če boste delati na tem, kar si želite«. Si mogoče želite ves čas potovati po svetu in ob tem še dobro zaslužiti, vi pa ste danes zaposleni kot poštar in v popoldanskem času sanjarite ob branju blogov in poslušanju podkastov, kako drugi potujejo po svetu? No, zdaj pa je čas za akcijo. Konec tedna izkoristite sončno vreme in obiščite bližnji hrib, fotografirajte čudovit razgled in o tej dogodivščini napišite nekaj vrstic ter to objavite na družbenih omrežjih. Vsako priložnost izkoristite za izlet in fotografiranje znamenitosti v Sloveniji in sosednjih državah, o dogodivščinah začnite pisati blog, snemati vloge ali podkast … s časoma vam bo uspelo, samo ne obupajte.

Če boste upoštevali nasvete, ki jih je tokrat z vami delil Smiljan Mori, vam bo zagotovo uspelo. Zato ne čakajte in hitro v akcijo, sanjska služba je za ovinkom.