sobno kolo

Sobno kolo za aktivnost v vseh pogojih

Zdravje

V sodobnem svetu hitrih sprememb, številnih obveznosti in dobre hrane, nam pogosto zmanjka časa za športne aktivnosti. Posledica vsega pa je povečevanje naših kilogramov. Za vse, ki se v opisu prepoznate, spodbujamo, da svojo misel vsaj za nekaj trenutkov usmerite v sobno kolo.

Za koga je primerno sobno kolo?

KB kvalitetno sobno kolo je športna naprava, ki jo uporabljamo za športno vadbo, izboljšanje splošnega zdravja in počutja, izgubo telesna mase, dolgo pa so jo uporabljali tudi kot obliko fizične terapije pri kardiovaskularnih stanjih. Naprava je primerna za različne uporabnike, omejitve pa veljajo predvsem za kronične bolnike, ki naj se pred uporabo posvetujejo s svojim osebnim zdravnikom.

Koristni učinki sobnega kolesa

Kolesarjenje je zelo koristno za spodbujanje črpanja krvi skozi srce. Sodi med aerobne oblike vadbe, kar pomeni, da ojača delovanje srca, pljuč in mišic. Prav tako izboljša pretok krvi in kisika po telesu ter na ta način pomembno vpliva na naše zdravje.

Kolesarjenje vpliva na izboljšanje spomina in delovanja možganov, znižuje krvni pritisk, izboljša spanec, izboljša nivoje krvnega sladkorja, deluje kot krepilec imunskega sistema, izboljša počutje, znižuje stres ter poveča nivo energije.

 

sobno kolo
Sobno kolo pomaga pri izgubi telesne mase.

 

Odvisno od intenzitete športne vadbe, lahko sobno kolo pomaga pri porabi kalorij, kar je predpogoj za izgubo telesne mase. Čeprav je poraba kalorij pri uporabi sobnega kolesa manjša v primerjavi z vadbo, ki vključuje tek, pa je kolesarjenje bolj prijazno do uporabnikov, ki imajo težave s sklepi. Prav ta prednost pogosto uporabnikom omogoča daljšo vadbo, zato lahko vadijo dlje in porabijo več kalorij. Zanimiva je tudi ugotovitev ene od znanstvenih raziskav, ki je sicer vključevala manjšo skupino testirancev, in ugotovila, da tako kolesarjenje kot tek zmanjšata apetit pri mlajših moških.

Sobno kolo kot je KB kvalitetno sobno kolo pomaga tudi pri izgubi maščob. V eni od raziskav so ugotovili, da vadba na sobnem kolesu, v kombinaciji z nizkokalorično prehrano, učinkovito zmanjšuje telesno maso ter količino maščob v telesu. Prav tako je vadba (potekala je trikrat tedensko po 45 minut, pri čemer so testiranci na dan zaužili 1200 kalorij) učinkovito vplivala na zmanjšanje holesterola in trigliceridov.

Kolesarjenje je ustrezna športna izbira vseh, ki želite okrepiti svojo zadnjico in mišice, ki se ob premikanju pedal gibajo in na ta način krepijo. Prav tako kolesarjenje prispeva k bolj ravnemu trebuhu, čeprav je učinek kolesarjenja bolj vezan na izgubo kalorij kot oblikovanje trebušnih mišic. Za dosego teh rezultatov priporočamo kombinacijo športnih aktivnosti ter zdrave prehrane.

Zakaj izbrati sobno kolo?

Kolesarjenje na prostem nas izpostavlja bistveno večjim nevarnostim kot kolesarjenje v zaprtih prostorih. Med drugim smo na prostem izpostavljeni nepredvidljivim razmeram v prometu, slabši vidljivosti ter nepredvidljivim vremenskim razmeram (vročina, vlaga, mraz…), ki negativno vplivajo že na našo motivacijo za gibanje na prostem. Izbira sobnega kolesa pa omogoča varno vadbo na primerni temperaturi prostora v vsakem trenutku leta.

 

sobno kolo
Sobno kolo lahko uporabljate tudi v družbi.

 

Na kaj naj pazim pri izbiri sobnega kolesa?

Nakup sobnega kolesa je za večino uporabnikov relativno velik finančni zalogaj. Preden se odločite za njegov nakup, morate ugotoviti, kakšni so vaši vadbeni cilji, ki jih želite z nakupom sobnega kolesa sploh doseči. Razmislite o tem, kako pogosto ga boste uporabljali (ter pripravite načrt vadbe, ki se ga potem tudi striktno držite) ter kako daleč želite potisniti sebe. Pogosto namreč ljudje precenijo svoje sposobnosti in nad zastavljenimi cilji raje hitro obupajo, kot pa da bi svoj načrt izpeljali v celoti do konca.

Uporabniki se pogosto na začetku zelo navdušijo nad idejo sobnega kolesa in se takoj usmerijo v nakup najdražjega. Za začetek je povsem primerno izbrati sobno kolo nižjega finančnega ranga, ki ga lahko kasneje, ko ugotovite, da je tak način vadbe res primeren za vas, nadomestite z dražjim in zmogljivejšim.

Ne glede na znamko in vložena sredstva mora kolo vključevati različne nivoje upornosti, pazljivi pa bodite tudi, da je sedež kolesa udoben in prilagodljiv v višino. Izberite kolo, ki ima vgrajen računalnik, ki spremlja različne parametre, na primer hitrost, čas in porabo kalorij. Pedali kolesa pa naj bodo dovolj široki, da bo vaše stopalo med vadbo stabilno.