Kako odmašiti zamašen odtok v kuhinji?

Vse za dom

Predstavljajte si situacijo, ko imate v svoj dom na večerjo povabljenih več kot deset ljudi. Vse poteka po načrtih, pijača in sladica ohlajeni čakata v hladilniku, meso se praži, priloge se kuhajo, kuhinjsko korito pa je že sedaj polno umazane posode. Do prihoda prijateljev je samo še petnajst minut, zato se odločite, da pomijete umazano posodo v koritu, da narediti prostor za novo. In v tem trenutku vas izneveri prav vaše kuhinjsko korito, ki se zamaši. Voda pa se zlovešče dviguje proti vrhu korita in nakazuje situacijo, da bo v kratkem poplavila vašo kuhinjo. In kaj sedaj? Zamašen odtok v kuhinji lahko predstavlja pravo nočno moro in ponavadi do tega pride v najbolj neprimernem trenutku. Zato naj vam v nadaljevanju predstavim najelegantnejše načine kako odmašiti zamašen odtok v kuhinji. Za zamašen odtok v kuhinji lahko dandanes v trgovini sicer najdete različne izdelke za odmaševanje odtokov, ki znajo biti zelo učinkoviti, vendar pa je njihova učinkovitost velikokrat povezana z zdravju škodljivimi in agresivnimi snovmi. Zato vam bom v nadaljevanju predstavila bolj varne in naravne načine odmašitve zamašenega odtoka, s sredstvi, ki jih najdemo v vsakem gospodinjstvu. Pa začnimo.

Nad zamašen odtok v kuhinji se lahko spravite z vakuumsko gumo, v kolikor jo seveda imate doma. Ta namreč v odtoku ustvari pritisk, s katerim krivca za zamašitev odtoka potisne naprej po cevi. Če z vakuumsko gumo ne razpolagate, brez skrbi, so tu še druge metode, enako učinkovite, ki vam bodo pomagale rešiti problem.

Ne boste verjeli, ampak nad zamašen odtok v kuhinji se lahko spravite že z vrelo vodo, to zagotovo imate. Samo prevrite veliko količino vode v loncu in jo počasi zlijte v odtok. Med zlivanjem naredite krajše premore, da daste vodi čas, da opravi svoje delo.  V kolikor se spopadate z manjšo zamašitvijo odtoka, bo ta metoda več kot učinkovita. Vendar brez skrbi, če vam s to metodo ne uspe, imam še nekaj asov v rokavu, ki bodo zagotovo pomagali. Za naslednjo metodo potrebujete sodo bikarbono in sol, ki ju zmešate skupaj v istem razmerju. Mešanico nato potresete v odtok in počakate nekaj minut. Po desetih, dvajsetih minutah v odtok zlijte vrelo vodo. Takrat se bo ustvarila kemijska reakcija med soljo in sodo bikarbono, ki bo pomagala odmašiti zamašen odtok v kuhinji. Soda bikarbona zelo dobro reagira tudi s kisom. Uporabite 50 gramov sode bikarbone in 80 mililitrov kisa. Vendar pozor, kis in soda bikarbona zelo hitro reagirata med seboj, zato je mešanico potrebno čim hitreje zliti v odtok. Mešanico pustite delovati v odtoku najmanj eno uro, optimalno pa je, da jo pustite delovati čez noč. Proti zamašenemu odtoku v kuhinji pa se lahko spravite tudi s kokakolo. Če ni ravno zdrava za vaše telo, je pa zagotovo odličen pripomoček za odmašitev odtoka. Kar morate storiti je, da dva litra kokakolo zlijete v odtok in počakate eno do dve uri, nato pa jo sperite z vročo vodo.

odtok-v-kuhinji-1

Tako, sedaj smo našteli nekaj metoda kako nad zamašen odtok v kuhinji. Če vas bodo prav vse metode izneverile, vam preostane le še, da zavihate rokave in se lotite umazanega dela. Sprva lahko probate odmašiti odtok z ravno žico, ki ji na vrhu oblikujete kljuko (za to lahko žrtvujete tudi kakšen svoj star obešalnik). Žico potisnite v sifon in začnite z lovljenjem umazanije. Če tudi tako ne gre, vam ne preostane drugega kot, da pod koritom namestite vedro, odvijete sifon in ročno očistite cevi.

Ker pa je preventiva vedno boljša od kurative, nikar ne zlivajte odpadnih maščob in olja. Poskrbite, da boste na odtok imeli nameščeno mrežico oziroma filter, ki bo preprečil uhajanje večjih koščkov hrane in umazanije, v odtok. Tako bo zamašen odtok v kuhinji za vas preteklost.