Kako pripraviti žajbljev čaj za pitje kar doma.

Zanimivosti

Vsi, ki smo kdaj bili deležni dragocenih zdravilnih nasvetov naših babic in vsi, ki se zavedamo neprecenljive vrednosti narave v našem življenju, smo se zagotovo že srečali z žajbljem. Morda smo z njim mirili prebavne težave, blažili menstrualne krče ali pa ga celo grgrali ob vnetjih ustne sluznice in žrela. Žajbelj je tako vedno bil nekje na dosegu roke, a nikoli nas ob postreženi skodelici niso zares poučili, kako pripraviti žajbljev čaj za pitje. Na voljo je sicer v obliki kapljic, pastil in celo mazil, a v domači uporabi ga bomo brez dvoma najbolje izkoristili, če ga zaužijemo kot topli napitek.


Žajbelj nekateri radi pijejo namočen v toplem mleku, a tu moramo biti pozorni na dejstvo, da žajbelj vsebuje snov tujon, ki je v prevelikih količinah celo strupen za živčevje. Tako je pri premisleku kako pripraviti žajbljev čaj za pitje nedvomno prava in najbolj zdrava odločitev za pripravo te zdravilne rastline žajbljev čaj, saj se ta snov v vodi ne sprošča. Iz istega razloga je tu priporočljiva tudi vroča kopel z listi žajblja, sploh zaradi velikih blagodejnih učinkov, ki jih ima na razstrupljanje kože in pri prekomernemu potenju.
Na voljo nam je seveda veliko informacij, kako pripraviti žajbljev čaj za pitje, a pri tem večina pozabi, da na kvaliteto pripravljenega napitka vpliva mnogo dejavnikov – med drugim kvaliteta samega žajblja, ki ga za kuhanje uporabljamo v obliki posušenih listov. Tu ne smemo spregledati podatka, da ga nujno nabiramo pred cvetenjem in ko so listi mladi, saj še niso tako žilavi. Shranimo jih v steklenem kozarcu ali pa papirnati vrečki, v kolikor nismo prepričani, da je dovolj suh. Prav tako pazimo, da ga ne sušimo na temperaturi višji od 40°C, ker je čaj potem grenak.
Ljudje se za pitje žajbljevega čaja odločijo iz številnih razlogov, tudi kadar je vzrok morda le slab zadah. Zaradi znanih opozoril glede uživanja in same priprave čaja pa se nam tu seveda postavi vprašanje kako pripraviti žajbljev čaj za pitje ne da tvegamo morebitne zdravstvene težave. A skrb je popolnoma odveč – priprava je preprosta in v kolikor želite, lahko žajbljev čaj že danes postane velik del vaše domače lekarne.
Čaj se doma pripravi kot poprek z vodo. Na ogenj pristavimo približno pol litra tekočine in ta čas pripravimo dve žlici sušenega žajblja. V kolikor želimo okus popestriti, lahko v mešanico s suhimi listi seveda dodamo tudi meto ali pa sladki koren, ki vsak zase nosita številne zdravilne lastnosti. Ne pokvarita okusa ali izničita žajbljevih zdravilnih lastnosti, saj tudi sama blažita prebavne težave ter vnetne in bolečinske simptome. Kako pripraviti žajbljev čaj za pitje je tako lahko naš nov kulinarični podvig v odkrivanju kombinacij zdravilnih rastlin.

zajbljev-caj-1
Ko voda zavre je pomembno, da počakamo nekaj minut, da se malo ohladi. Tako je voda pri približno 80°C dovolj vroča, da se vse učinkovine izločijo v naš napitek, hkrati pa preprečimo, da bi krop te učinkovine uničil. Vodo prelijemo čez pripravljeno zmes (najbolje v stekleno ali glineno posodo) in počakamo, da žajbelj sprosti svoje blagodejne učinkovine.
Pri upoštevanju nasvetov kako pripraviti žajbljev čaj za pitje je nedvomno najpomembnejši čas priprave. Priporočamo, da od trenutka, ko zeliščno zmes prelijemo z vročo vodo pa do trenutka, ko poparek odlijemo, ne preteče več kot 3 minute. Po preteku tega časa žajbelj namreč začne sproščati učinkovine, ki lahko v našem telesu sprožijo nelagodje in v hujših primerih celo bolečine v trebuhu ali vročinske krče.
Po preteku priporočenega časa priprave napitek precedimo, ga po želji popestrimo z malo pomarančnega soka in pripravljen je na pitje. Z osvojenim znanjem kako pripraviti žajbljev čaj za pitje smo zagotovo en korak bliže zdravju in dobremu počutju.