Da bo vaša trava letos še bolj zelena od sosedove

Vse za dom

Ste se kdaj spraševali zakaj je sosedova zelenica vedno bolj zelena od vaše?  Čudovite zelenice, ki našemu domu dajejo tisti pravi videz domačnosti, za svoj obstoj zahtevajo kar nekaj dela, vzdrževanja in ustrezne nege. In ker se vsak želi poleti pohvaliti pred svojimi bližnjimi s svojo čudovito zelenico pred hišo, se ves ta vloženi trud v zelenico seveda poplača. Kaj je torej potrebno vse postoriti, kakšne nege se je treba lotiti, da vam bo vaša zelenica v ponos? Vse to in še več vam predstavimo v nadaljevanju po korakih. Pred začetkom pa naj vam razkrijem majhno skrivnost, bencinski prezračevalnik trave je tista skrivna sestavina do vaše najbolj zelene trave do sedaj.

Ampak pojdimo lepo po vrsti. Z nego vaše zelenice je najprimerneje začeti zgodaj pomladi. Po zimski hibernaciji je namreč ponovno nastopil čas rastja in novega življenja. Zato moramo svoji zelenici preskrbeti, da bodo korenine prejele dovolj kisika. Za to bo najbolje poskrbel bencinski prezračevalnik trave. Hkrati ji moramo odstraniti ves mah, plevel in druge ostanke, ki so se nabrali čez zimo. Svoji zelenici moramo zagotoviti dovolj hranil in jo dosejati, v kolikor je to potrebno oziroma v kolikor si želimo gostejšo zelenico.

Se pravi. Naš prvi korak je skrben pregled stanja trave in odstranjevanje plevela. Z grabljami se lotimo pospravljanja in odstranjevanja odmrlega listja, odpadlih vej in preostalega, kar se je nakopičilo čez zimo. Ključno je, da pred obdelavo zemlje, uničimo ves plevel in mah. Preverimo tudi ali se je čez zimo na našo zelenico naselila tudi kakšna plesen. Tovrstnega opravila se je najbolje lotiti ročno. Za večje površine pa lahko uporabite modro galico ali pa apno.

Drugi, ključni korak je prezračevanje trave, s tem omogočimo naši travi, da ponovno zadiha. Pri tem opravilu vam bo v izredno pomoč bencinski prezračevalnik trave. Ta vam bo poleg prezračevanja iz povrhnjice zelenice odstranil tudi odmrle trate in mah. Bencinski prezračevalnik trave vam bo  omogočil zrahljati zemljo do travnih korenin, s tem pa boste povečali dovod zraka, vode in hranilnih snovi prav do korenin. Ključno je, da se prezračevanja trate lotimo spomladi, ko le-ta začne na novo rasti.  Priporočljivo jo je prezračiti vsaj enkrat na leto, ko je trava v obdobju intenzivne rasti in ko so tla zmerno vlažna. Trava bo po tem odpornejša, njena močna zelena barva pa vas bo navduševala vse do zime. Po prezračevanju trave je priporočljivo opraviti še končna dva koraka, to sta gnojenje in morebitno dosejevanje.

trava-1

Kot je mogoče razbrati iz zgoraj zapisanega, se zelo splača investirati v bencinski prezračevalnik trave. Ta bo vaši trati dal tisti pravi zgled, ki ga iščete. Izbirate lahko med različnimi vrstami prezračevalnikov trave. Poznamo akumulatorski, električni in bencinski prezračevalnik trave. Zato pred nakupom dobro razmislite, kateri prezračevalnik trave bo vaš novi idealni pomočnik pri urejanju vaše trate. Bencinski prezračevalnik trave ima veliko prednosti, ima visoko zmogljivost, ponavadi se giblje med 1300 in 1800 W, ima robustno konstrukcijo in ni vezan na kabel. Primeren je za velike travnate površine, nad 800 m2. Pri nakupu bodite pozorni še na število osi prezračevalnika trate, ki vpliva na maso in velikost naprave, na tip valja prezračevalnika, ki vpliva na globino prezračevanja, na število rezil na valju prezračevalnika, kar vpliva na kakovost prezračevanja zemlje in na širino zajema prezračevalnika, ki vpliva na to, kako veliko površino bomo lahko obdelali naenkrat. Nekateri bencinski prezračevalnik trave so opremljeni tudi z zbiralno posodo, kamor se shranjuje vsa pobrana odmrla trava in mah. Zbiralne posode so različno velike, večja kot je prostornina, redkeje jo je potrebno prazniti.

Tako. Če bi se letos poleti želeli pohvaliti z najlepšo travo v naselju, se nikar ne obotavljajte. Poprimite se dela. Trava vam bo s temi nekaj triki, navedenimi zgoraj, neizmerno hvaležna. Zagotavljam vam, da bo vaša trava letos še posebej zelena.