9 mesečni dojenček se ponoči zbuja: Zakaj?

Otroci in družina

Govoriti o spalni rutini pri dojenčkih in razlogih zakaj nekateri dojenčki prespijo celo noč drugi pa komaj kaj spijo, je prava znanstvena fantastika. Na spletu lahko najdemo kopico različnih člankov, ki nas nagovarjajo k eni ali drugi metodi, ki naj bi pripeljala do tega, da se bo vaš otrok nehal zbujati. O teh metodah, v tem članku ne bomo govorili, bomo pa govorili o razlogih zakaj se dojenček ponoči zbuja. Spanje in spalna rutina je biološka funkcija, se pravi je primerljiva z dihanjem, to pa pomeni, da se je ne da naučiti. Zato so morebitni občutki krivde pri starših, če se njihov 9 mesečni dojenček ponoči zbuja konstantno na dve ure, popolnoma odveč. Eno drži kot pribito in sicer, sama fiziologija dojenčkovega spanja ne ustreza našemu načinu oziroma tempu življenja. Pomeni, da starš, katerega 9 mesečni dojenček se ponoči zbuja, nima problema s svojim otrokom, in prej ko bo nehal na to gledati kot na problem, lažje mu bo.

Več kot 80 % staršev, se pravi večina, se srečuje s tem, da se njihov otrok ponoči zbuja. To pa pomeni, da je slednje obnašanje dojenčka prej normala, kot pa problem, pa čeprav vas slednje spravlja v obup. Kar bi želela na tem mestu poudariti je slednje, za dojenčka je nočno zbujanje normalno. Razvoj spalne rutine pri otrocih pa je proces, ki ga vsak dojenček različno hitro osvoji. Utopično bi bilo verjeti, da bo vaš otrok takoj sprejel rutino spanja med 22. uro zvečer in 6. uro zjutraj, samo zato, ker je ta rutina najbolj v skladu z vašim načinom življenja. Niti ni nujno, da bo kadarkoli imel tovrstno spalno rutino, pa če se boste še tako trudili.  Vsak dojenček je svoj individuum zato z njim tudi tako ravnajte. Poslušajte ga, poskušajte razumeti njegovo stisko in jok in se vprašajte kaj lahko naredim glede otrokovega spanja in kako lahko vse skupaj olajšam sam sebi.

Pa preidimo k bistvu, 9 mesečni dojenček se ponoči zbuja, zakaj? Kar nekaj staršev se začne srečevati z nespečnostjo svojih malčkov v obdobju med 6 in 10 meseci, pa čeprav v prvih mesecih s tem niso imeli nikakršnih »težav«. 9 mesečni dojenček se ponoči zbuja iz različnih razlogov, mednje uvrščamo sprememba vsakodnevne rutine, separacijskih strah, uvajanje goste hrane, cepljenje, in še bi lahko naštevali. Veliko strokovnjakov pa pogosto nočno zbujanje pripisujejo tudi psihološkemu razvoju.  Pomeni, da se težave s spanjem lahko pojavijo ob doseganju večjih razvojnih mejnikov, kot je na primer hoja.

dojencek-1

Kot sem že omenila, na spletu boste našli ogromno različnih metod, kako dojenčka »naučiti« spati. Nič kaj takega ne obstaja, kot »naučiti« dojenčka spat. Kar lahko vi storite je, da najdete način, kako otroka umiriti in kako ga uspavati nazaj. Tudi tukaj izhajajte iz sebe in iz otroka, saj otrok najbolje ve, kaj potrebuje. Ponovno, vsak otrok je individuum in tako se tudi obnašajte do njega.

Vaš 9 mesečni dojenček se ponoči zbuja? Pa kaj, otrok z jokom nakazuje neko nelagodje, edino z jokom lahko izrazi, da se počuti ogroženega in v nevarnosti. Morda je kaj takega sanjal, morda je zaznal kakšen tuje zvoke ali motečo svetlobo, ki jih je interpretiral kot nevarnost, morda mu je bilo prevroče ali prehladno, morda pa je samo potreboval bližino staršev. Morda še ta poudarek, ja, 9 mesečni dojenček se ponoči zbuja, zaradi vseh zgoraj naštetih vzrokov, vsekakor pa se ne zbuja zaradi kakršnih koli egoističnih nagnjen. In čeprav je tovrstno obdobje nespečnosti izredno izčrpajoče in brezupno za starše, naj vas potolažim, slej ko prej vsi otroci prespijo noč. In prišli bodo dnevi, ko si boste želeli, da ta isti otrok ne prespi celega dopoldneva in se v pižami prikrade za jedilno mizo na kosilo.