bučno olje

Zakaj je bučno olje tako dobrodošlo za naše zdravje?

Zdravje

Bučno olje je pri nas že dolgo znano kot zelo kakovostno in zdravo. Slovenci bučno olje največkrat uporabljamo za prelive prek solat ali za dodatke k jedem. Vendar pozor, to olje se ne sme segrevati, saj na toploti ni obstojno in izgubi tudi vse zdravilne učinke, ki jih ima na naše zdravje. Zato ga uporabljajte za solate, prelive, dodatek k ribam ali kar tako, surovega v zmernih količinah seveda, saj vsaka maščoba, kljub temu, da jo nujo potrebujemo, v večjih količinah škoduje in povzroča lahko holesterol. V nadaljevanju si preberite, katero olje iz bučk kupiti in zakaj je tako koristno za naše telo in možgane.

Zakaj je bučno olje nekaj posebnega?

Kakovostno, doma pridelano bučno olje iz bučnih pešk ohranja naše zdravje, saj vsebuje maščobe omega 3, ki so dobre za ohranjanje ožilja in srca. Namreč vedeti je treba, da so lahko maščobe za telo v redu, ker jih nujno potrebujemo za delovanje možganov, ali pa na lahko tudi naredijo škodo, če v vodi niso topne. Te slednje se nalagajo v ožilje in lahko škodujejo srcu ali povzročijo sklerozo ožilja ter zamašitve in različne vrste kapi ter raka.

bučno olje

Uživanje bučnega olja pa je zdravo, ker je v vodi topno in se ne bo prijelo na vaše ožilje, ne bo delalo strdkov in niti maščobnih oblog na ožilju ter v celicah, če ga boste uživali seveda zmerno in v skladu s tem, koliko maščobe določeno človeško telo potrebuje preko dneva.

Bučno olje je rešitev za to. Vendar ga morajo uživati ženske manj kot moški, ker imajo drugačno strukturo telesa ter tisti, ki se ne gibajo veliko in ne pokurijo maščob ter sladkorjev. Ostali pa lahko uživajo olje vsak dan v skladu z navodili proizvajalca. Surovo bučno olje zato lahko dodajate sladoledom, zelenjavi, solatam, omakam, ribam ali prelivom. Ta gosta zelena zmes je izjemno okusna in aromatična ter tudi zdrava. Vašo hrano bo obogatila in varovala vaše telo.

Kaj nam prinašajo bučna semena?

Bučna semena so že od nekdaj znana kot zdravo živilo. Iz njih so že Rimljani pridobivali kakovostno bučno olje, ki so ga dodajali jedem in zelenjavi. Bučna semena namreč vsebujejo precej antioksidantov, ki varujejo naše zdravje pred staranjem in slabim holesterolom. Uravnavajo tudi krvni pritisk. Zaradi tega so super živilo, ki prečiščuje telo. Bučna semena imajo mnogi za afrodiziak in jih priporočajo moškim za povečanje spolne moči.

Tako bučna semena, kot bučno olje, delujejo protivnetno. Ker zmanjšujejo slab holesterol, ki se ne nabira v vaših žilah, preprečuje tudi arteriosklerozo in artritis. Vsebujejo tudi vitamine A, B, E, D pa tudi C in še nekatere druge. Super novica je to, da vsebujejo tudi minerale, kot so kalij, kalcij in magnezij, ki jih potrebujemo za naše zdravje. Zato bučno olje pomaga celicam, da dobro in normalno delajo in s tem preprečuje tudi raka. Na ta način se naš imunski sistem krepi. Med drugim pa se naše telo počasneje stara, kar se še najbolj pozna na koži.

Kako izbrati pravo olje iz bučnih pečk

Pravo bučno olje je narejeno na kmetijah po starem receptu, ki gre iz roda v rod in omogoča, da je to olje res svilnato, dišeče in izjemno okusno, pa še sveže poleg vsega, če ga kupite neposredno od proizvajalcev – slovenskih kmetov. Tudi najcenejše bo njihovo olje glede na kakovost, saj buče gojijo doma, na slovenskih kmetijah, kar jim da še posebej zanimiv in specifičen domač okus. Tako olje je neprimerljivo z industrijskim, kar lahko preizkusite tudi sami. Vaše brbončice vas gotovo ne bodo prevarale in boste točno ugotovili, kakšna je razlika.

Cena za bučno olje je lahko zelo različna. Ta je odvisna od tega, iz katerih bučnih pečk je bilo olje narejeno, s kakšno tehnologijo in kako je skladiščeno ter koliko je staro. Masovna proizvodnja na avtomatiziran način ponavadi ni najboljša, pa tudi okus ne bo dober. Hkrati ne bo takih zdravilnih učnikov na telo. Najbolj pomembno je to, da je olje sveže, ker se mu seveda pozna skladiščenje v raznih velikih halah, v neprimernih prostorih, transport po cestah in železnicah ali z ladjami.

bučno olje

Če pa je bučno olje pridelano doma, tega ne bo, razen kratkega prevoza od kmetije od vas s slovenskim dostavljavcem le v enem dnevu. Slovenske kmetije imajo sveže olje, ki je pravilno in dobro skladiščeno, dokler ne poide, saj ga pridelajo le v takih količinah, kot dovolita narava in sezona buč tisto leto, ki pa ni vsako leto enaka. Vendar je vseeno priporočljivo to olje kupovati sproti in ne na zalogo, ker se lahko hitro pokvari, če je naravno in brez konzervansov, kar kvalitetno olje zagotovo je.

Premislite, katero olje sedaj uporabljate za prelive in solate in ga po možnosti zamenjajte z bučnim. Najprej ga preizkusite in videli boste, ali vam prija in ustreza. Za kuhanje in toplotno obdelavo pa je še vedno bolje, da uporabljate olivno olje, ki je na toploto izjemno odporno, lahko rečemo, da med vsemi olji najbolj.