Zgaga in kako se jo hitro odpravi

Zanimivosti

Zgaga je tisti neprijetni in pekoč občutek, ki ga občutimo v naših prsih in grlu. Obstaja več dejavnikov, ki lahko sprožijo zgago ali poslabšajo njene simptome, kot so: preobilni obroki, kajenje, ležanje takoj po obilnem  obroku, prehrana, polna mastnih obrokov, nosečnost in še mnogi drugi. Zgaga se pa prepreči tako, da užijemo manj alkohola, manj gaziranih pijač in pa tudi nekaj sokov, lajša se jo pa lahko s sodo bikarbono, če že imamo zgaga. Prepreči se pa lahko tudi z dvignemo vzglavje postelje, pomembno pa je tudi, da ne ležemo v posteljo takoj po jedi.

zgaga

Zgaga, ki jo strokovnjaki opisujejo kot težavo z želodčno kislino, je zdravstveno stanje, za katero je značilen boleč ali pekoč občutek, ki izvira iz sredine prsnega koša ali zgornjega dela želodca. Od tam se lahko bolečina širi navzgor, navadno proti grlu, ali celo proti čeljustim in rokam. Včasih ta občutek izgine zelo hitro, pri hudi ali dolgotrajni zgagi pa nas lahko spremlja več ur. S pokončno držo lahko zgago preprečite ali vsaj omilite njene simptome. Razlog? Včasih lahko do refluksa kisline pride, če preveč sedite ali ležite. Zgaga se pa lahko tudi prepeči s tem, da se sprostimo. Med nosečnostjo se prebavne težave in zgaga najpogosteje pojavijo v tretjem trimesečju, saj rastoča maternica vedno bolj pritiska na želodec in črevesje.

zgaga-1

Ta pritisk je lahko tako močan, da potisne vsebino želodca nazaj v požiralnik in povzroči draženje. Drug pomemben povzročitelj zgage med nosečnostjo je hormon progesteron, ki sprošča mišice. Vse to je normalno, toda kako naj se med nosečnostjo spopademo s prebavnimi težavami in zgago? Prvi korak so prilagoditve življenjskega sloga, na primer zmanjšanje velikosti porcij in uživanje več manjših obrokov, pa tudi izogibanje mastnim ali preveč začinjenim jedem ter redna telovadba za pospešitev prebave.