parkinsonova bolezen

Parkinsonova bolezen, ki pride s starostjo

Zanimivosti

Nikoli ne smemo jemati življenje na slab način in si očitati za vsako napako, saj se lahko zgodi, da nekoč ne bomo mogli več delati neumnih napak in živeti življenje na polno. Z starostjo pride polno bolezni katerih sploh ne pričakujemo, da nas bodo kdaj dolete. Na primer ena od takih je Parkinsonova bolezen, katera je bolezen živčevja zaradi pomanjkanja dopamina v gibalnem centru možganov. Simptomi, ki spremljajo to bolezen so tresavica ali tremor, zmanjšana gibljivost, težave z ravnotežjem in hojo, ter okorelost udov, oziroma mišic. V nadaljevanju boste izvedeli več, kaj točno je Parkinsonova bolezen in kako se zdraviti.

parkinsonova bolezen

Kako se Parkinsonova bolezen stopnjuje? 

Poleg zgoraj naštetih simptomov lahko ob enem spremljajo še sekundarni simptomi, kot so slabo razumljivo govorjenje, nespečnost, slabo spanje, težave z požiranjem, zaprtost, močno znojenje, demenca in slabša zaznava vonja. Bolezen se stopnjuje v petih stopnjah. Prva stopnja je tista, kjer prvič opazimo simptome kateri začnejo vplivati na našo držo, hojo in obrazno mimiko. V drugem koraku se simptomi samo še bolje poslabšajo, vendar za enkrat so pacienti še vedno samostojni delati vsakdanja opravila. Tretji korak pa je že tista sredina, kjer se gibanje vedno polj upočasnjuje in začnejo pacienti izgubljati tisto samostojnost. Četrta stopnja je skoraj popolna izguba samostojnosti in še na koncu peta stopnja kjer je potrebna pomoč pri vsaki zadevi in ob enem sta obvezna invalidski voziček in postelja.

Potek zdravljenja bolezni

Parkinsonova bolezen se zdravi z zdravili, s katerimi lahko povečamo količino dopamina v možganih, katero olajša bolečine. V velikih primerih je potrebna operacija, vendar ker se vsi razlikujemo med sabo, zdravnik naredi zdravljenje primerno za določenega pacienta. Zelo veliko pripomorejo tudi fizioterapije, vendar je potrebno najeti tudi dobrega in izkušenega fizioterapevta, da vodi rehabilitacijo tako kot je potrebno. Tako kot pacientom, tudi njihovim bližnjim pomaga na psihični ravni, da se lahko soočajo z to boleznijo.

Premalokrat se zavedamo, da ko nekdo zboli to ne vpliva le na tisto osebo, vendar vpliva na vse osebe v njegovem življenju, še posebej družinske člane in bližnje prijatelje. To naredi velik psihični vpliv, saj nikoli ne vedo, kdaj bo z to osebo vse v redu in kdaj se bodo vrnili v navaden življenjski stil. Za bližnje postane ta oseba na dolgi rok tudi naporna, ker si ne morejo vedno vzeti časa za oskrbovanje in tako izgubijo veliko časa za uživanje in za samega sebe.

parkinsonova-bolezen-1

Pri komu se najbolje splača terapija?

Torej terapija veliko pripomore k tem da se Parkinsonova bolezen umiri. Predlagamo vam, da obiščete fizioterapijo Therapia d.o.o. Pomagajo vam lahko na različne načine, kot so preprečevanje poslabšanja fizične zmožnosti telesa, izvajanje vaj v ležečem stanju, hoja z daljšimi koraki, prenašanje predmetov za še boljšo stabilnost in še kaj. Ob vsem tem pacientu stojijo ob strani in mu pomagajo tako kot fizično tudi psihično. Zelo težko je delati tako velike korake, še posebej po taki hudi bolezni, ki spremeni življenje popolnoma za 360 stopinj.

Prednosti, če poiščete pomoč pri Therapia d.o.o. so to, da nudijo skoraj popolnoma uspešno rehabilitacijo, razumejo kako vpliva Parkinsonova bolezen in ostale na starejše, rehabilitacija poteka zelo hitro brez nepotrebnih vaj in celotna metoda je popolnoma prilagojena starejšim ljudem, ki se soočajo z določenimi boleznimi. Ljudje katere je doletela Parkinsonova bolezen, so lahko psihično popolnoma izmučeni in potrebuje tudi neko podporo na tak način ne le terapijo. Vsak se ne more izognite tej bolezni kar tako in velikokrat se zgodi, da bolezen napreduje, vendar v nobenem primeru ne smemo obupati. Življenje bo vedno znova na našo pot postavljalo ovire, katere bomo mogli podreti. Naj vas nobena od teh ne ustavi do želenega cilja, saj imate vedno ob sebi ljudi, ki vam bodo bili popravljeni pomagati, tako kot boste vi za njih.