Najboljše ležišče za hrbtenico ne sme biti preveč udobno

Zanimivosti

S težavami in bolečinami v hrbtenici se v sodobnosti spopada vsak osmi Slovenec. Te so lahko posledica sedečega načina življenja in premalo gibanja, poškodb ali nesreč, veliko ljudi pa se ne zaveda, da je pomemben dejavnik pri tem tudi neustrezna izbira ležišča in vzglavnika. Primerno ležišče je tako, ki se prilega in prilagaja obliki hrbtenice, to pa je seveda pri vsakem posamezniku različno. Najboljše ležišče za hrbtenico je tako, pri katerem so med spanjem na vseh delih hrbtenice enaki pritiski, saj to zagotavlja hrbtenici največjo sprostitev. Nekoč je za najbolj zdravo veljalo trdo ležišče, danes pa velja, da je najugodnejše tisto, ki se prilagaja obliki hrbtenice.

Najboljše ležišče za hrbtenico ni ne pretrdo ne premehko

Pravo ležišče za hrbtenico je tako, ki ponuja kar največ ugodja med spanjem in obenem omili morebitne bolečine v hrbtenici. Danes je v splošnem na voljo 5 stopenj trdote ležišč, ki so po primernosti razvrščene glede na telesno težo posameznika. Prvi dve sta primerni za osebe do 70 kg, srednja trdota za osebe s telesno težo od 70 do 120 kg, zadnji dve pa za osebe nad 120 oz. 160 kg. Najboljše ležišče za hrbtenico mora biti zato izbrano premišljeno – izbira pretrde vzmetnice povzroča bolečine v spodnjem delu hrbtenice, če pa je vzmetnica premehka, se pojavijo bolečine v zgornjem delu, saj v obeh primerih hrbtenica ni v pravilni legi med spanjem.

Katero vzmetnico izbrati za lajšanje bolečin v hrbtenici?

Proizvajalci vzmetnic na tržišču ponujajo najrazličnejše vrste ležišč iz različnih materialov, pri čemer so nekateri še posebej priporočljivi za vse s težavami s hrbtenico. Med najprimernejšimi, ki jih priporočajo tudi strokovnjaki za ortopedska ležišča, so:

  • Vzmetnice iz poliuretanske pene: so lahke, trpežne in se povsem prilagajajo telesu, zato so še posebej primerne za vse z bolečinami v križu. To je najboljše ležišče za hrbtenico, saj pena nudi telesu odlično podporo, pomembno je le, da je na področju ramen nekoliko mehkejša kot pri bokih. Te vzmetnice odlično zadržujejo toploto, zato po njih posegajo vsi, ki jih ponoči rado zebe.
  • Žepkaste vzmetnice: so izjemno elastične in prilagodljive, njihova posebnost pa je, da se ležišče točkovno prilagaja telesu. Tako imajo posamezni deli telesa individualno prilagojeno podporo, najboljše ležišče za hrbtenico pa je z vidika sprostitve mišic med spanjem – hrbtenica je posledično med spanjem zmeraj v naravnem položaju. Te vzmetnice so tudi zelo zračne in zato še posebej primerne za vse, ki se ponoči bolj potijo.
  • Vzmetnice iz lateksa: so pogosta izbira vseh s težavami s hrbtenico, saj zaradi naravnega materiala nudijo optimalno podporo hrbtenici in visoko stopnjo udobja med spanjem. Kot najboljše ležišče za hrbtenico so pojmovane zato, ker se enakomerno prilagodijo teži telesa in omogočajo normalno cirkulacijo krvi brez pojavljanja mrtvičenja med spanjem.

lezisce-za-hrbtenico-1

Najboljše ležišče za hrbtenico je tisto, na katerem se boste dobro počutili. Pri izbiri bodite pozorni na primerno podporo telesa in razmišljajte tudi o tem, v katerem položaju največkrat spite. Pri izbiri ne sklepajte kompromisov in se ne ozirajte le na ceno, temveč poslušajte svoje telo. Neprimerno ali nekakovostno ležišče lahko vodi do deformacij in bolečin v različnih delih hrbtenice. Zato pred nakupom preizkusite čim več ležišč oz. vzmetnic in izberite najboljše ležišče za hrbtenico, ki se bo kar v največji meri prilagajalo vašemu telesu.