odeje za otroke

Odeje za otroke vseh let

Otroci in družina

Vsak otrok ima v postelji poleg posteljnine navadno še dodatno odejico ali ninico. Take odeje za otroke so primerne za otroke vseh let in velikokrat se uporabljajo tudi, ko oseba odraste. Gre namreč za stvar, ki ima načeloma daljšo življenjsko dobo, poleg tega pa se jo otrok navadi in se nanjo naveže. Če je odeja del vsakdana, ni priporočljivo, da bi se taka odeja pogosto menjavala. Pred nakupom odejice za otroke je zato treba razmisliti, kakšna bi bila najbolj primerna za otroka, za kakšen motiv se odločiti in kakšen material bi bil za odejo najbolj primeren.

Ninice in odeje za otroke

Ko se govori o odejah za otroke se večkrat misli na ninice. Največja razlika med njima je namreč namen odeje. Če se bo odeja uporabljala zgolj kot vrsta za pokrivanje ob spanju, nima nobenega posebnega pomena. Če pa gre za odejico, ki ima pri otroku večji pomen, pa gre za ninico.

Navadno so ninice manjše in iz bolj nežnih materialov. Navadne odeje pa so iz vseh možnih materialov in njihova glavna naloga je, da otroka med spanjem ne zebe. Ko se izbira odeje za otroke je glavno, da je odeja dovolj velika. Premajhne odeje namreč ne opravijo svojega dela in otroka lahko pri taki odeji zebe. Če kupujete odejo za manjšega otroka, imejte v mislih, da bo otrok kmalu zrastel in ni nič narobe, če si omislite malenkost večjo odejo.

Torej, odeje za otroke in ninice različne namene. V osnovi se jih uporablja, ko gre otrok spati. Prav tako so odeje nepogrešljive pri popoldanskih počitkih ali pa pri gledanju televizije. Zagotovo je njihova naloga, da nudijo toploto. Odeje za otroke so primerne tudi za sprehode z vozičkom. Tako se zagotovi dodatna toplota, še posebej v zimskih mesecih.

Odeje pridejo tudi v različnih oblikah in z različnimi motivi. Najbolj osnovne so štirikotne odeje, čeprav lahko izberete tudi okroglo odejo ali pa celo odeje v obliki različnih likov. Prav tako je motivov za odeje malo morje. Tu bost zagotovo našli tako, ki bo všeč vam in vašemu otroku.

odeje-za-otroke-1

Ninice za dojenčke

Ko pa se govori o ninicah, pa ni njihova glavna naloga pokritje med spanjem. Ninica je sicer tudi v obliki odeje, ampak tu gre za predmet, ki otroku nudi oporo. Odeje za otroke v obliki ninice so nekakšno nadomestilo igrače in otrok se z njo počuti varnega. Velikokrat bodo starejše osebe še vedno hranile ninico, saj jih spominja na preproste otroške dni in jim je v čustveno oporo. Če gre otrok vsak večer spat z ninico, mu bo ta v oporo tudi takrat, ko staršev ne bo zraven, saj ninica nekako nadomesti povezanost s staršem vsaj za nekaj časa.

Ninice naj ne bodo prevelike in naj bodo iz preprostih in lahkih materialov. Tako bo njeno prenašanje bolj enostavno in lahko jo boste shranili kamorkoli, ko se boste podali na pot.

Najboljši materiali za odeje

Odeje za otroke so lahko izdelane iz različnih materialov. Nekateri materiali so naravni in drugi materiali so sintetični. Zagotovo so bolj priporočljive odeje iz naravnih materialov, ki dihajo, vendar so tudi umetni materiali že zelo nežni.

Najpogosteje se za otroške odeje uporablja bombaž, za katerega velja, da je nežen material. Bombaž lahko pride v več različicah, odvisno od vrste. Vsekakor pa gre za zračen material, ki je vpojen in vsrkava vlago. Odeje iz bombaža so enostavne za vzdrževanje, saj se jih lahko pere in imajo dolgo življenjsko dobo. Take odeje so primerne za vse letne čase.

Odeje iz poliestrskih vlaken so prav tako primerne za vse letne čase. Gre za trpežen material, ki se hitro suši in se ne mečka. Za tako odejo je značilno, da je prijetna na otip in zato še kako primerna za otroke.

Pri flanelastih odejah je njihova glavna lastnost zadrževanje toplote in velja za bolj toplo odejo. Prav tako je taka odeja zračna, gladka in nežna na otip.

Volnene odeje so predvsem primerne za zimske mesece, saj gre za material, ki ponuja toploto. Za njih je značilna tudi dolga življenjska doba in so prijetne na otip.

Odeje za otroke se torej lahko uporablja tudi glede na letne čase, saj nekatere ponujajo več toplote kot druge. Vendar pa za večino odej načeloma velja, da so na otip prijetne, da ne dražijo občutljive kože otroka.

Odeja je priljubljeno darilo za vse priložnosti

Ko ne veste, kaj bi otroku prinesli za darilo, so odeje za otroke ali pa ninice odlično darilo. Že za novorojenčke je ta oblika darila zelo dobrodošla. Pri dojenčkih je treba namreč še dodatno paziti, da se ne prehladijo in zato so odejice za otroke nujna oprema.

Priljubljene odeje za otroke ali pa ninice so tiste, kjer se lahko všijejo imena otroka ali pa njihove začetnice. Tako se točno ve, od koga je določena odeja in ni možnosti, da bi prišlo do zamenjave. Ko izbirate darila v obliki odeje za otroke, upoštevajte priljubljene barve in motive, ki so všeč tudi staršem, da bodo tako odejo čim večkrat uporabljali.