plenice za odrasle

Katere plenice za odrasle izbrati?

Zanimivosti

Inkontinenca je vse pogostejša težava, ki prizadene odrasle osebe, tako moške kot ženske, o kateri se premalo govori, kaj šele, da bi se v družbi odkrito pogovarjali o plenicah za odrasle. To se običajno zgodi šele takrat, ko jih oseba potrebuje ali nekdo od svojcev. Takrat pa si kaj hitro zastavimo vprašanje, katere plenice za odrasle izbrati, da bodo kar se le da dobro opravljale svojo funkcijo in bodo udobne za uporabnika. Pomembno je, da veste, kako izbrati najprimernejše plenice glede na potrebe, zato nadaljujte z branjem.

Na trgu je pestra izbira plenic za odrasle in najrazličnejših pripomočkov, ki so vam lahko v pomoč pri težavah z uhajanjem urina in blata. Gre za zelo široko področje in kaj hitro se lahko zgodi, da ne boste vedeli, kaj izbrati, zato se posvetujte s strokovnjakom s tega področja. Zavedajte se, da niso vse plenice enake in primerne za vsakogar. Zelo pomembno je, da natančno poznate težave, ki pestijo osebo, za katero izbirate plenice. Šele ko bo strokovnjak vedel s kakšnimi težavami se spopada, bo lahko svetoval in vam priporočil določen izdelek. Za nekoga so bolj primerne hlačne plenice med tem, ko bodo za nekoga drugega bolj primerne povsem običajne plenice za odrasle. Tako v specializiranih prodajalnah, kot na spletu so na voljo tudi drugi pripomočki, ki bodo osebi v veliko pomoč poleg uporabe plenic, to so; posteljne podloge, bodiji, urinske vrečke, vložki – primerni za ženske in tudi moške. Kot že rečeno inkontinenca ne izbira med spoloma, vsakogar lahko prizadene, v različnih življenjskih obdobjih.

Kam po plenice za odrasle?
Po plenice za odrasle ne hodite v lekarno. Farmacevti, ki so zaposleni v lekarnah o inkontinenci in pripomočkih za reševanje tovrstnih težav, ki nastanejo ob uporabi plenic vedo malo, ker to seveda ni njihovo strokovno področje. Zavedajte se, da se lekarne odločijo, katere plenice bodo prodajali na podlagi marže in priporočila trgovskega potnika in skoraj nikoli ne glede na kvaliteto in udobje plenic za samega uporabnika. Zato pojdite po plenice za odrasle k strokovnjakom za zdravstveno nego v specializirane prodajalne za medicinske pripomočke.

plenice za odrasle

Kakšne plenice za odrasle izbrati?
V splošnem velja, da poznamo 3 vrste plenic za odrasle in sicer: navadne plenice, plenice na trak in hlačne plenice za odrasle ali mobilne neprepustne hlačke. Navadne plenice za odrasle so najprimernejše za nepokretne osebe, ki ne zadržujejo več vode in/ali blata. Tiste osebe, ki še čutijo, kdaj morajo na stranišče naj uporabljajo hlačne plenice za starejše. Plenice na trak je lažje zamenjati v stoje, zato so primerne za uporabnike, ki si plenico lahko zamenjajo še sami, ali si jo preprosto odpnejo ko gredo na stranišče. Hlačne plenice za odrasle pa so kot spodnje hlačke, zato jih uporabnik lahko enostavno potegne dol in gor, ko gre na stranišče. Ko jo ponovno namesti se elastični del plenice stisne ob telo in prepreči nezaželeno uhajanje urina mimo plenice.

Katero velikost in »število kapljic« je najbolje izbrati?
Plenice običajno izbirajo za uporabnika svojci, pogosto se zgodi, da ne vedo, katero velikost izbrati. Zapomnite si, da se velikost plenic izbira na podlagi izmerjene širine pasu uporabnika oz. glede na konfekcijsko številko, ki jo sicer nosi. Upoštevati morate tudi izgubo telesne teže, ki se pogosto zgodi ob prehodu na uporabo plenic za odrasle. Zelo pomembno pri izbiri plenic za odrasle je, da izberete pravo vpojnost plenic. Bodite pozorni predvsem na informacijo o vpojnosti v mililitrih in ne samo na »število kapljic« na embalaži. Zavedajte se, da plenice za odrasle niso higienski vložki, kjer število kapljic označuje vpojnost.

Za konec naj vas samo še opozorimo, da cenejše, kot so plenice za odrasle, slabši materiali so bili pri proizvodnji uporabljeni in to pomeni tudi slabšo vpojnost in več nelagodja, ko jih uporabnik nosi.

plenice-za-odrasle-1