Kako poteka testiranje za alergije?

Zanimivosti

Alergije na različne snovi so danes vse bolj pogost, a tudi neprijeten pojav, ki se pri osebah kaže z različnimi reakcijami. Nekatere med njimi so komaj opazne, druge pa lahko posameznika spravijo v življenjsko nevarnost. Za preprečevanje alergijskih reakcij je najbolj učinkovito izogibanje samemu alergenu. To pa lahko storite le tako, da dobro veste, na kaj ste alergični. Pri tem vam lahko pomaga testiranje za alergije.

Kdaj veste, da ste na nekaj alergični?

Odgovor na to vprašanje je zelo preprost. Ko ste na nekaj alergični, se vam ob stiku s tem alergenom sproži določena alergijska reakcija, ki se kaže v različnih oblikah, odvisno od tega, kako močna je stopnja vaše alergije. Lahko se kaže le z rahlo srbečico ali nahodom, različnimi izpuščaji, lahko pa vam ob stiku z alergenom začnejo otekati določeni deli telesa. V skrajnem primeru pride do anafilaktičnega šoka, pri katerem se telo na določen alergen odzove tako burno, da je ogroženo življenje posameznika.

Alergije se lahko tako pojavijo kot tudi izzvenijo v vseh življenjskih obdobjih, zato nikoli ne morete z gotovostjo trditi, da niste na nič alergični. Vsekakor pa vam svetujemo, da se že pri blagih alergijskih reakcijah odločite za testiranje za alergije, saj tako lahko zelo hitro ugotovite, na kaj ste alergični, ter tako preprečite vnos alergena v svoje telo in s tem posledično stopnjevanje alergijske reakcije.

Kako poteka samo testiranje za alergije?

Testiranje za alergije je zelo preprost in neboleč postopek, ki razkrije, kateri so tisti alergeni, ki se jih morate izogibati. Poznamo več vrst testiranj za alergije, ki se med seboj razlikujejo po načinu testiranja, obsegu alergenov, ki jih je mogoče s testiranjem odkriti in natančnosti.

Najpogostejše testiranje za alergije so kožni testi. Za te teste velja, da je postopek testiranja enostaven, hkrati pa samo testiranje nima nobene starostne omejitve, zajema pa širok sklop najpogostejših alergij. S kožnimi testi se odkriva morebitno alergijo na hrano, pršice, živalsko dlako, cvetni prah in različne plesni. Kožne teste se izvaja v obliki vboda ali obližev, opravi pa jih zato usposobljen zdravnik.

Drugi način testiranja za alergije pa so krvne preiskave. Teh se poslužujemo predvsem takrat, ko želimo neko alergijo potrditi ali ovreči, saj prinašajo zelo zanesljive rezultate. Če torej s kožnimi testi ugotovite, da ste alergični na mleko, nato s krvno preiskavo sum na to alergijo potrdite ali ovržete.

Najbolj zahtevno testiranje za alergije pa so pravokacijski testi. Uporablja se jih le takrat, ko z drugimi testi ne moremo priti do zanesljivega odgovora o vzroku alergije. Testiranje za alergije s pravokacijskimi testi se lahko opravlja le pod strogim zdravniškim nadzorom in le v bolnišnicah, kjer imajo v primeru, da gre kaj narobe, na voljo vso opremo, da se na pretirano alergijsko reakcijo dovolj hitro in ustrezno odzovejo. Gre za to, da se v telo postopoma dodaja manjše količine alergena in opazuje spremembe.

testiranje-za-alergije-1

Kateri so najpogostejši možni vzroki alergij?

Vzroki alergij so lahko zelo različni in različno opazni. Na splošno gledano lahko rečemo, da so v zadnjem času najpogostejše alergije na pršice in živalsko dlako ter različna živila, oziroma določene snovi v živilih. To so gluten, laktoza, različna zelenjava in sadje, pogosta pa je tudi alergija na oreščke, oziroma le na določeno vrsto oreščkov, najpogosteje na arašide. Ker prihaja do vse več alergijskih reakcij ob uživanju različne hrane, smo v Sloveniji pred nekaj leti sprejeli tudi zakon, ki jasno določa, da morajo vsa živila, ki jih lahko kupimo ali zaužijemo v restavraciji jasno označeno alergene.

Če smo se odločili za testiranje za alergije in z njegovo pomočjo že ugotovili, na kaj točno smo alergični, so nam pregledno zapisani alergeni pri posameznih jedeh v veliko pomoč, da se jim lažje izognemo in tako preprečimo novo alergijsko reakcijo.