varčevanje

Varčevanje za vaš boljši jutri

Zanimivosti

Ali je varčevanje res zgolj kupčkanje neke vsote denarja, za katero menimo, da jo v danem trenutku lahko pogrešimo? Ali pa govorimo že o znanosti, ki se jo moramo naučiti in za katero si moramo pripraviti strategijo? Kaj pa varčevanje za boljšo prihodnost? Jasno je, da je varčevanje za tiste (pre)drage čevlje nekaj, za kar ne rabimo biti ravno finančni strokovnjaki. Nekaj povsem drugega pa je varčevanje za boljši jutri.

Kako začeti

Varčevanja se lahko lotimo na več različnih načinov.

  • Metoda ‘pujsek’: gre za tradicionalni pristop, kjer v hranilniku zbiramo kovance. To smo počeli kot otroci in z izkupičkom prijatelja ali simpatijo odpeljali na tortico. Ali pa v kino – odvisno, kako vztrajni smo bili pri varčevanju. Danes pa v hranilnik mečemo kovance, ki so se nam nabrali v denarnici. Zbrani znesek na koncu meseca odnesemo na banko in ga namenimo za varčevanje. Na tak način lahko, če smo vztrajni, na letni ravni privarčujemo kar lep znesek, vendar gre za počasno metodo, ki nam ne bo zagotovila finančne varnosti na stara leta.
  • Sodobna metoda varčevanja: gre za metodo, kjer najprej poskrbimo zase. To pomeni, da si od dohodka določimo nek znesek, ki ga takoj namenimo za varčevanje, torej zase, saj z varčevanjem skrbimo za svojo prihodnost. Šele nato plačamo vse račune. Določeni znesek mora seveda biti realen in v skladu z našimi finančnimi zmožnostmi. Pomembno pa je, da si prihranek ustvarimo že takoj na začetku in ne šele na koncu. Večina ljudi namreč najprej plača vse položnice, medtem še kaj dodatno zapravi, na koncu pa sredstev za varčevanje ni več. In si obljubijo, naslednji mesec pa res začnem in še danes ne varčujejo.

Pomembno je, da postanemo finančno zreli in dojamemo prednosti sodobne metode. Plačajmo najprej sebi, saj mora varčevanje postati naša prioriteta. Metoda je primerna tudi takrat, kadar smo z denarjem nekoliko na tesnem. Ob predpostavki, da je varčevanje za nas prioritetno, bomo namreč poskrbeli, da ga bomo manj zapravili kje drugje. Finančni strokovnjaki svetujejo, da si vsak mesec izdelamo proračun, v katerega moramo nujno vključiti varčevanje.

varčevanje 1

Finančna neodvisnost v starosti

S pokojninskim varčevanjem si že danes začnemo zagotavljati lepšo in varnejšo prihodnost. Gre za dolgotrajen proces, ki zahteva veliko premišljenosti in finančnega znanja. Varčevanje je že samo po sebi tek na dolge proge. Še posebej pa to velja za varčevalne projekte, ki so ciljno usmerjeni v daljnjo prihodnost in zahtevajo višje zneske. Za uspeh je poleg vztrajnosti potrebna tudi precejšnja mera discipline. Do velikega cilja vas bo pripeljala dobro začrtana pot. Ključ do uspeha so majhni, vendar sigurni koraki.

Ko se odločimo, da se bomo lotili pokojninskega varčevanja, se je priporočljivo za pomoč obrniti na finančnega svetovalca. Eden izmed upravljalcev pokojninskih skladov in rentnega sklada pri nas je PRVA pokojninska družba, d.d. Svojim strankam nudijo pokojninsko zavarovanje prilagojeno posamezniku in njegovim potrebam. Najpomembnejše, kar moramo vedeti je, da je potrebno začeti z varčevanjem za pokojnino, kakor hitro je mogoče. Čas namreč v tem primeru dela za nas. Če z varčevanjem odlašate, pa sami sebi kopljete jamo. Varčujmo toliko, kolikor je v naši finančni moči in pri tem dosledno vztrajajmo.

varcevanje-1

Pri PRVI lahko za svojo brezskrbno prihodnost varčujete na več načinov:

  • Skladi življenjskega cikla: naložbeno varčevanje, kjer nekaj investiramo, da kasneje profitiramo. Tako varčevanje je starosti prilagojeno – mlajši lahko izberejo dinamično naložbeno politiko in dolgoročno dosežejo večji znesek. Za starejše so primerni uravnoteženi skladi, najstarejši pa se lahko odločijo za zajamčeni sklad.
  • Dodatno pokojninsko zavarovanje: varčevanje, s katerim poskrbite za prejemanje dodatne pokojnine na stara leta. .
  • Kolektivno dodatno pokojninsko zavarovanje: varčevanja na ravni podjetja. Za to možnost se odločajo odgovorni delodajalci, katerim je finančna varnost zaposlenih pomembna. Prednosti pa ta opcija prinaša tudi delodajalcu – davčna olajšava in manj davka na dohodek.
  • Pokojninske rente: varčevanja, s katerimi si stranka zagotovi izplačevanje dodatne pokojnine v obliki klasične ali pospešene dosmrtne rente.

Zaključimo naj s kratko mislijo: začnite z varčevanjem danes in uživajte na jesen vašega življenja. Brezskrbno in finančno preskrbljeno.