Chorizo, pekoča klobasa, ki jo obožuje tudi Gordon Ramsey

Zanimivosti

Ste že večkrat slišali za Chorizo, pa ne veste, kaj to je? Potem berite dalje, saj vam v nadaljevanju zaupamo, kar nekaj zanimivosti o tej zelo priljubljeni, okusni in pekoči različici klobase, ki je še posebej priljubljena v špansko govorečih državah.

 1. Narejena iz svinjskega mesa

Chorizo ​​je zelo začinjena svinjska klobasa, ki se najpogosteje uporablja v španski in mehiški kuhinji. Mehiški chorizo ​​je narejen iz sveže (surove, nekuhane) svinjine, medtem ko je španska različica dimljena.

 1. Pekoča različica klobase

Mehiška različica ​​je običajno začinjena s kisom in čili papriko, medtem ko je španska ​​narejena s česnom in pimentonom (španska dimljena paprika, bodisi sladka ali pekoča), kar ji daje globoko opečnato rdečo barvo in dimljen okus.

 1. Popolnoma kuhan ali polpredelan

Španski chorizo je običajno ​​na voljo v dveh različnih oblikah: popolnoma kuhan in posušen na dimu (za rezanje kot salama) in popolnoma kuhan in nesušen.

 1. Pred kuhanjem je priporočljivo odstraniti zunanji ovoj

Če še niste nikoli pripravljali choriza, vam bo ta nasvet prišel prav, pred samim kuhanjem, je priporočljivo odstraniti ovoj. Sicer pa ga lahko kupite kot celo klobaso, bodisi mehko klobaso, ki jo je treba pred zaužitjem še skuhati ali kot tršo obliko, ki je posušena in jo lahko narežete in pojeste brez kuhanja. V prodaji je tudi narezan na tanke rezine, tako kot salama, da ga lahko zaužijete surovega kot tapas.

 1. Porabite ga v 1-2 tednih

Se sprašujete, kako dolgo bo vaš chorizo ​​dober? V hladilniku zdrži dva tedna. Ko ga enkrat narežete, pa je dober le še teden dni.

 1. Primeren za keto dieto

Ne glede na to, kako okusen je, je ​​visokokaloričen, z visoko vsebnostjo maščob in natrija. Je pa z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov  in zato spada v keto način prehrane.

 1. Izvira iz Katalonije

Znanstveniki verjamejo, da ta pekoča klobasa ​​po vsej verjetnosti izvira iz Katalonije. Redno se poleg španske in mehiške kuhinje uporablja tudi v portugalski, portoriški, panamski, južnoameriški in filipinski kuhinji.

 1. Kako se pripravlja tradicionalni chorizo?

Tako kot za vsako specialiteto je tudi pri tej pekoči klobasi tako, da ima vsak mojster svoj recept, ta, ki je predstavljen v nadaljevanju, je zelo splošen. Glavne sestavine so svinjsko meso in svinjska slanina, paprika, česen, sol ter začimbna mešanica popra, kumine, lovorjevega lista, čebule, origana … Postopek priprave je razdeljen na 4 faze in je precej preprost. Najprej narežete meso in slanino ter dodajte še preostale sestavine in dobro premešajte. Dobljena masa naj počiva 24 ur, potem pa naredite klobase. Sledi postopek sušenja, ko se klobase sušijo na zraku primerne temperature in vlage. Tradicionalni način je vedno v prostorih z ognjem in dimom, da se klobase zaščiti pred žuželkami. Sušenje običajno poteka približno 50 dni.

 1. Tako dober je, da obstaja tudi njegova veganska različica

Okus začinjene svinjske klobase je tako zaželen, da so vegani pripravili svojo različico brez mesa in jo poimenovali Soyrizo.

 1. Primeren za zajtrk in večerjo

Se sprašujete, kako bi si pripravili chorizo, da bi ga zaužili na čim več različnih načinov? Za zajtrk ga lahko kombinirate z jajci. Za malico je odlična izbira kot sendvič z nekaj zelenjave in sira. Postrežete ga lahko tudi kot predjed z Manchego in olivami. Zelo okusen je v kombinaciji z različnimi solatami, zlasti špinačo. Ali pa ga preprosto narežete na manjše koščke, pogrejte in skupaj s paradižnikovo mezgo pripravite okusno omako za testenine.

 1. Prepričal tudi Gordona Ramseyja

Verjetno ste že slišali za svetovno znanega škotskega kuharja in televizijskega voditelja, tudi njega je chorizo prepričal s svojim pikantnim okusom. Če je okus zadovoljil tako zahteven kuharja, potem verjemite, da bo všeč tudi vam.

chorizo-1