Vnetje dlesni

Vnetje dlesni – znak parodontalne bolezni

Zdravje

Če se soočate s kakšnimi težavami v ustni votlini, kot so na primer krvaveče vnete dlesni, ali parodontoza, vam svetujemo, da jih ne spregledate! Vnetje dlesni je ena izmed mnogih bolezni, ki se ob ne-zdravljenju lahko prevesi v močno krvaveče dlesni ter odstopanje dlesni od zoba. Posledično začnejo zobje tudi izpadati.

Bodite pozorni na simptome bolezni in jih nikar ne spreglejte! Spodaj smo vam pripravili nekaj nasvetov, kako to bolezensko stanje lajšate, preprečite in zakaj pride do le-tega.

Zakaj pride do vnetja dlesni?

Kadar vas nadleguje vnetje dlesni, je priporočljivo hitro ukrepanje, saj se tako lahko izognete številnim težavam zobovja ter ohranite zdravo ustno votlino. Če se bolezensko stanje že razvija in se zanemari, poteka v 3 fazah:

  1. Vnetje dlesni ali gingivitis se pojavi takrat, kadar se na zobni sklenini ustvari debela obloga gnilobe, umazanije, ostankov hrane, ki draži dlesen;
  2. kadar se te obloga ne odstrani, oz. niste pozorni na stanje svojih zob ali imate slabšo ustno higieno, se ta bakterijska obloga razširi navzdol po zobu in omogoča, da dlesen zaradi dražljajev in bolezenskega stanja odstopi od zoba, ki se sčasoma razširi v zobno jamico, ki zob drži.
  3. Parodontitis: popoln odmik zoba od dlesni. Kar pomeni, da zob izgubi podporo dlesni in lahko izpade.

vnetje-dlesni-1

Kako začetno vnetje dlesni prepoznati ter preprečiti?

Vnetja dlesni ni težko prepoznati, saj so, kadar so zdrave, dlesni čvrste ter lepe rožnate barve. Medtem ko so vnete dlesni zabuhle ter rdeče do vijolične in boleče na otip. Kadar imate slabo ustno higieno, se bakterije na zobeh razmnožujejo prekomerno, zaradi česa se organizmu poruši ravnovesje oz. obrambna sposobnost in kaj hitro pride do vnetja dlesni oz. tako imenovanega gingivitisa.

Ni pa to bolezensko stanje nujno samo od slabše zobne higiene. Nastane lahko rudi zaradi:

  • stresa,
  • kajenja,
  • dednih lastnosti,
  • pomanjkanje kakšnega vitamina,
  • nosečniška oblika, zaradi visokega nivoja hormonov ipd.

Da bi bolezensko stanje oblažili ali ga odpravili, začnite z boljšo ustno higieno tako, da zobe čistite 2x na dan, kljub bolečini. Uporabite mehko zobno ščetko ter vsaj 1x na dan tudi zobno nitko in medzobno ščetko.

Dobra alternativa so tudi eterična olja žajblja, čreslovine in druge sestavine, ki so primerne proti vnetjem. Priporoča se prav tako uporaba fiziološke raztopine (doma si lahko sami ustvarite raztopino: v skodelici tople vode raztopite žličko soli).
Če vas težijo močne bolečine pa posezite po analgetikih, gelih ter ustnih vodicah za primerno razkuževanje.

Kako si pomagati, ko vnetje dlesni napreduje?

Kadar je ustna votlina prizadeta s pozno boleznijo in je vnetje dlesni že zelo resno, se pojavi tudi bolečina, vendar je takrat že v veliko primerih prepozno, da bi rešili zobe. Kadar bolezen preide iz gingivitisa in napreduje proti parodontitisu, to pomeni, da se razširi na druga obzobna tkiva:

  • koreninski cement,
  • pozobnico ter alveolno kost.

Velik problem pri parodontitisu je to, da je v začetnih fazah povsem neboleča in veliko ljudi sploh ne opazi, da jo ima. Kadar pa se vzbudi bolečina in vam pokaže, da pa je nekaj narobe, je včasih žal že prepozno.

Kdaj je potreben obisk zobozdravnika?

Priporočamo vam, da v primeru, da ne uspete sami z določenimi dodatki, rešiti vnetja dlesni v roku 14 dni, obiščete zobozdravnika in mu razložite situacijo, ki vas teži. Zobozdravnik bo preveril vaše stanje dlesni ter pogledal globino žepkov in po potrebi opravil prav tako rentgensko slikanje celotnih zob.

Kadar je vnetje večje in močno, vam bo zobozdravnik takoj namestil drenažni trak ter vam predpisal ustrezen antibiotik. Naročil vas bo na redne preglede in pod bujnim očesom spremljal vaše stanje.

Vnetje dlesni je resno bolezensko stanje, ki ga je priporočljivo redno in takoj zdraviti. Na trgu obstaja že veliko kakovostnih in naravnih pripomočkov oz. izdelkov, s katerimi boste blažili in postopno zdravili nastalo bolezensko stanje.